Atest na rękodzieło

wymieniamy się itd.

Moderatorzy: sasilla, rozella, Gagu, elenuke, zebrzyca, Doti80

Postprzez krolewna » Pią Paź 17, 2008 2:55 pm

chodzi mi o podatek dochodowy, nie wiem bo jestem totalnym osłem w kwestiach ekonomiczno-podatkowych ale tak to się chyba nazywa. przysługuje on artystom z wykształcenia i naukowcom (oczywiście tylko w przypadku wykonywania zawodu zgodnego z wykształceniem). ja pracuję na umowę o dzieło z takim podatkiem. od zarobionej sumy mam odciągany podatek w wysokości 9,6% i mam prawa autorskie do tego co robię.
Awatar użytkownika
krolewna
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lis 01, 2006 11:56 pm
Miejscowość: frei stadt danzig

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez foqsica » Pią Paź 17, 2008 9:56 pm

MY na razie nie jesteśmy VATowcami a podatek płacimy ryczałtowy od przychodów (koszty są ale niewielkie w sumie) chyba niecałe 6%. Jednak żeby handlować z galeriami i sklepikami przydałby się ten vat 7%...

p.s. i ostatnio przeżyłam szok 8-) w jednym z popularnych sklepików w Białymstoku z różnymi rzeczami ładnymi znalazłam najbardziej pospolite aniołki z gipsu jakie wytwarzamy nie pomalowane kosztują 4 zł (1 sztuka oczywiście!) ! To więcej niż ponad 2 kg gipsu z których można narobić prawie 70 takich aniołków...
Awatar użytkownika
foqsica
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Nie Sie 17, 2008 9:47 pm
Miejscowość: Białystok

Postprzez MKatarynka » Sob Paź 18, 2008 3:27 pm

krolewna, aaaa, to już wiem o co Ci chodzi :)
Pewne zawody, między innymi artyści mają koszty uzyskania przychodów w wysokości 50 %. Normalny człowiek zatrudniony na umowę o dzieło lub zlecenie ma te koszty w wysokości 20% a zatrudniony na umowę o pracę u jednego pracodawcy w tej samej gminie co mieszka - rocznie 1335 zł.

Czyli, jeżeli należysz do grupy, która ma prawo do 50-cio procentowych kosztów (co wiąże się z posiadaniem praw autorskich) to i tak płacisz normalny podatek tak jak wszyscy w wysokości 19% od dochodu tylko, że twój przychód pomniejsza się o większe koszty.

Dla przykładu: zarabiasz 1000 zł

osoba z umową zlecenia na normalnych warunkach płaci:
przychód 1000 zł minus koszty uzyskania przychodu (20%) 200 zł = 800 zł (dochód)
od tego 19% to 152 zł czyli efektywna stawka opodatkowania to 15,2 %

osoba z prawem autorskim:
przychód 1000 zł minus koszty uzyskania przychodu (50%) 500 zł = 500 zł (dochód)
od tego 19 % to 95 zł czyli efektywna stawka opodatkowania to 9,5%

Pomijam kwestie skali podatkowej (czyli rosnących stawek podatkowych w miarę wzrostu dochodu) i składek na ZUS potrącanych przez pracodawcę.

Teraz wracając do wątku. Podwyższone koszty uzyskania przychodów przysługują np. artystom tylko od dzieł przez nich stworzonych. Zatem tu mamy odpowiedź, Aylin, dlaczego "artystka" chciała sprzedawać Twoje prace jako swoje. (Brzydko, brzydko!) Ale musiała byc zatrudniona na jakąś umowę, bo przy prowadzeniu działalności gospodarczej i rozliczaniu się na zasadach ogólnych (czyli nie ryczałtowo) kosztem uzyskania przychodów jest faktyczny wydatek udokumentowany fakturą więc nie ma znaczenia czy kupi gotowe dzieło czy "półprodukty"
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Wrz 20, 2008 11:25 pm
Miejscowość: Kraków
Medale: 3
 (2)  (1)

Postprzez krolewna » Sob Paź 18, 2008 6:36 pm

MKatarynka, niewiele z tego zrozumiałam bo ja raczej tępa w takich kwestiach jestem :D ale z moją umową wygląda jeszcze inaczej. ja mam odciągane tylko i wyłącznie 9,6% od kwoty brutto, inne opłaty mnie nie dotyczą. ale w sumie stworzyłyśmy niezły offtop więc może to już zakończmy :)
Awatar użytkownika
krolewna
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez singri » Nie Paź 19, 2008 1:58 am

krolewna napisał(a):w sumie stworzyłyśmy niezły offtop więc może to już zakończmy

Bym była przeciw, jeśli można...
Od początku śledzę ten wątek z wielkim zainteresowaniem, bo myślę w przyszłości swoją twórczością zarabiać trochę, a wiadomo, jak zarobek to podatek. Od tego nie ucieknę, pomijając kwestię, że nie chcę. Owszem, offtop jest, ale masa tu przydatnych informacji.
A ponieważ z wypełnieniem normalnego PITu mam kłopoty, chętnie dowiem się coś więcej od mądrzejszych.

MKatarynka i wszystkie inne Craftladies - dziękuję za wyjaśnienia :kiss: . Trochę więcej już wiem o tym, z czym zamierzam związać swoją przyszłość.
Awatar użytkownika
singri
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pon Wrz 01, 2008 5:50 pm

Postprzez foqsica » Wto Lis 25, 2008 6:20 pm

Dostaliśmy odpowiedź - odmowną z cepelii. Żadnego uzasadnienia, nic, tylko info że można się odwołać od ich decyzji. Ok. W sumie nie uważam się za artystkę i może te moje przedmioty nie są jakieś wybitnie artystyczne (chociaż uważam że w cepelii są większe badziewia) ale jedna sprawa mnie rozwaliła normalnie na łopatki: panie w cepelii nawet nie obejrzały moich przedmiotów! Wszystko wróciło identycznie zaklejone tą taśma którą ja zaklejałam, w środku była moja gazeta i figurki były tak samo ułożone jak ja je ułożyłam. Nawet nie wiem dlaczego nie zajrzały do paczki lub co trzeba wydziwić z figurka z gipsu żeby stała sie nagle rękodziełem. Jeżeli takie rzeczy nie podlegają to czemu pani od razu mi tego nie powiedziała? Czyżby ta komisja wyglądała jak zebranie wielkich kokosz pomiędzy posiedzeniami w bufecie? Uhhh jakos mi od tej cepelii komuną wieje :agressive:
Awatar użytkownika
foqsica

Postprzez krolewna » Wto Lis 25, 2008 10:04 pm

foqsica, smutna ta ignorancja o której piszesz... :(
a ja mam pytanie trochę z innej beczki: czy jest możliwa legalizacja swojej działalności ale tak aby uniknąć składek ZUS? bo ja bym chętnie płaciła podatek od tego co zarobiłam ale aż mnie skręca na myśl o wywalaniu kilku stówek miesięcznie w błoto. bo dokładnie takie mam odczucia co do płacenia im składek... :(
Awatar użytkownika
krolewna
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez MKatarynka » Śro Lis 26, 2008 9:28 am

foqsica, w sumie to nie jestem zdziwiona. Zobacz na wykaz, który załączyłam. Tam nie ma żadnej pozycji, pod którą mozna by podciągnać odlewy gipsowe. :(

królewna, co do ZUS-u to jeżeli jesteś zatrudniona na umowę o pracę to płacisz tylko składkę na ubezpieczenie zdrowotne ( w tej chwili 212,78 zł miesięcznie)

Są preferencje dla osób rozpoczynających działalność (przez dwa lata od rozpoczęcia)
szczegóły tutaj

Można jeszcze problem ZUS rozwiązać w inny sposób. Jeżeli sprzedaż prowadzisz okresowo, np w okresie największego zbytu (sezon turystyczny, święta) to na okres, w którym nie sprzedajesz a tylko przygotowujesz sie do sprzedaży (czyli wytwarzasz) możesz zawiesic działalność. Trzeba się wtedy wyrejestrowaćź z ZUS i za ten okres nie płacisz składek (z tym, że nie wiem jak zdrowaśkę). Szczegóły tutaj
Tego co napisałam powyżej, w sprawie tego zawieszenia, jeszcze dokładnie nie przemyślałam. Jak ktoś ma inne spostrzeżenia nt. tych przepisów to byłoby fajnie powymieniać poglądy.
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Wrz 20, 2008 11:25 pm
Miejscowość: Kraków
Medale: 3
 (2)  (1)

Postprzez Gagu » Śro Lis 26, 2008 10:09 am

krolewna, hi hi z tego co wiem to w Polsce można płacić Zus bez płacenia podatków ( jeśli robisz to dobrowolnie, a konto przyszłej emerytury) jeśli nie pracujesz, natomiast nie można płacić podatków - czyli pracować - bez płacenia Zus.
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez foqsica » Śro Lis 26, 2008 10:39 pm

MKatarynka, no niby nie było w wykazie ale kilka razy dzwoniłam i się pytałam - zawsze była odpowiedź - przysyła pani, zobaczymy ;)

Co do Zusu to koleżanka mojej mamy chciała dodatkowy sobie opłacać bo jest na umowie zlecenie na emeryturze pomostowej. No i jak się zus dopatrzył że jest jakiś przepis że musi na tej umowie zleceniu zarabiać odpowiednie widełki a ona trochę przekroczyła to naliczyli jej straszna sumę do zapłaty, więc chyba jednak zrezygnowała.
Ale wracając do firmy - teraz ja jestem na etacie jeszcze więc mój narzeczony bawi się działalnością i całe szczęście bo niecierpię papierów. Do zusu płaci coś ok. 310-320 zł i to są te preferencyjne stawki ze wszystkim. rozlicza się ryczałtem o stawce 5,8% podatku od przychodów i tu jest ból, bo czasami koszty robią się spore, ale i tak na razie lepiej niż 19% od dochodów.
Awatar użytkownika
foqsica

Atest na rękodzieło

Postprzez forti » Pon Gru 22, 2008 8:44 pm

Witajcie, jestem zielona w kwestiach prawno-podatkowo-życiowych :D a chciałabym sprzedawać biżuterię przez internet. Pytanie: jak się z tego rozliczać, czy trzeba gdzieś rejestrować taką działalnośc itd, i czy bardziej opłaca się np. pak-już wy wiecie o co chodzi czy własny sklepik?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź i cierpliwość :)
Ostatnio edytowany przez forti, Pon Gru 22, 2008 8:57 pm, edytowano w sumie 1 raz
forti
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Gru 10, 2008 10:55 pm
Miejscowość: Łódź

Atest na rękodzieło

Postprzez Rooda » Pon Gru 22, 2008 8:55 pm

forti po pierwsze przeczytaj regulamin - nie podajemy adresów stron komercyjnych. po drugie - takie pytania już się pojawiały - przejrzyj odpowiednie wątki :)

:)
Awatar użytkownika
Rooda
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Lip 03, 2007 3:48 pm
Miejscowość: prawie Warszawa ;)

Re: Atest na rękodzieło

Postprzez mancia » Wto Sty 20, 2009 11:13 am

Witajcie! Mam pytanie. Czy na kartki okolicznościowe można otrzymać atest? Nie bardzo wiem pod którą kategorię produktów wymienianych przez Was można by je podpiąć... Sprzedaję kartki do kwiaciarni i miałabym innych chętnych, ale potrzebują rachunku.
ps. super forum! Bardzo inspirujące :>
mancia
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Nie Sty 18, 2009 11:42 am

Atest na rękodzieło

Postprzez Gagu » Wto Sty 20, 2009 12:41 pm

chyba nie potrzebujesz atestu a działalności gospodarczej, chyba, że zrobisz im kartki na umowę o dzieło.
Image
Awatar użytkownika
Gagu

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Re: Atest na rękodzieło

Postprzez mancia » Wto Sty 20, 2009 1:58 pm

Gagu napisał(a):chyba nie potrzebujesz atestu a działalności gospodarczej, chyba, że zrobisz im kartki na umowę o dzieło.

No tak... Atest to dodatek, żeby wejść na 7% podatek...
Poradźcie co mam zrobić żeby jakoś to załatwić - jak najkorzystniej dla mnie, oczywiście. Jest sens zakładania działalności gospodarczej jeśli nie jest to jakaś olbrzymia produkcja? Po prostu po pracy sobie dłubię- dla relaksu. Kartki zobaczył mój kolega, który ma kwiaciarnię i powiedział, że będzie to kupował. Jego koleżanka chętnie też się zainteresowała tylko potrzebuje rachunku ode mnie.
A ja w tych kwestiach jestem zielona!!! :oops: Jakie to są koszty prowadzenia działalności?
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi. :papa:
mancia
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Nie Sty 18, 2009 11:42 am

PoprzedniaNastępna

Powróć do Nasze ogłoszenia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości