Atest na rękodzieło

wymieniamy się itd.

Moderatorzy: sasilla, rozella, Gagu, elenuke, zebrzyca, Doti80

Atest na rękodzieło

Postprzez Gagu » Wto Sty 20, 2009 3:33 pm

Umówcie się na umowę o dzieło. On zamówi u Ciebie np. 20 kartek, a Ty mu je zrobisz.
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: Atest na rękodzieło

Postprzez buba » Sob Lut 07, 2009 5:40 pm

:shot:
Ostatnio edytowany przez buba, Czw Sty 14, 2010 2:47 am, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
buba
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Sty 31, 2009 2:27 pm
Miejscowość: Łódź

Postprzez magdalena_m » Sob Kwi 11, 2009 4:04 pm

Calutki wątek przeczytałam :D :D :D jak to sie satlo?? heheh przeciez nie znosze czytac :)

mancia napisał(a):
Gagu napisał(a):chyba nie potrzebujesz atestu a działalności gospodarczej, chyba, że zrobisz im kartki na umowę o dzieło.

No tak... Atest to dodatek, żeby wejść na 7% podatek...
Poradźcie co mam zrobić żeby jakoś to załatwić - jak najkorzystniej dla mnie, oczywiście. Jest sens zakładania działalności gospodarczej jeśli nie jest to jakaś olbrzymia produkcja? Po prostu po pracy sobie dłubię- dla relaksu. Kartki zobaczył mój kolega, który ma kwiaciarnię i powiedział, że będzie to kupował. Jego koleżanka chętnie też się zainteresowała tylko potrzebuje rachunku ode mnie.
A ja w tych kwestiach jestem zielona!!! :oops: Jakie to są koszty prowadzenia działalności?
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi. :papa:

jesli to znajomy to raczej nie powinno byc problemu z podpisaniem umowy o dzielo lub umowy zlecenie. Przy tym chyba nie ma duzo roboty (nie wiem bo jeszcze nie podpisywalam, ale planuje) wiec to by bylo najlepsze rozwiazanie, i Ty i ta osoba bedziecie mieli wszytsko legalnie:) dodatkowo to jakos jest tak ze przy umowie o dzielo mozesz dostac zwrot podatku. Ale nie mam jakis wiekszych informacjii na ten temat, moze ktos wie cos wiecej bo zastanawiam sie nad podpisaniem umowy o dzielo z jedna osoba:)

krolewna napisał(a):foqsica, smutna ta ignorancja o której piszesz... :(
a ja mam pytanie trochę z innej beczki: czy jest możliwa legalizacja swojej działalności ale tak aby uniknąć składek ZUS? bo ja bym chętnie płaciła podatek od tego co zarobiłam ale aż mnie skręca na myśl o wywalaniu kilku stówek miesięcznie w błoto. bo dokładnie takie mam odczucia co do płacenia im składek... :(

Mam takie samo zdanie. Z tytułun iż mam swoja dzialanosc gospodatcza musze placic ZUS i strasznie tego nie lubie. Placi sie nie wiedziec po co kilkaset zlotych....ehhhhh......tyle dobrze ze na pierwsza dzialalnosc gospodarcza placi sie niższy ZUS to jest okolo 340 zł (spoleczne i zdrowotne) Dodatkowo place 22 % Vat (niestety) i podatek dochodowy (to chyba jest 18 % nie wiem dokladnie bo biuro podatkowe sie tym zajmuje)

Jedyne co mnie pocieszylo przy zakladaniu dzialalnosci to to ze moge sobie odliczyc 90 % kwoty za kase fiskalną ( z tym ze jest to 90% ALE nie wiecej jak 700 zł. Czyli jak ja zaplacilam 1300 zł za kase to odliczyc sobie moge 700 zł czyli ponad polowe, natomiast jesli ktos kupi kase za 800zł to wlasciwie ma ja za darmo)

I przez czas kiedy odlicza sie kase fiskalna (moze to byc kilka miesiecy) nie placi sie podatku Vat (przynajmniej ja tak mam, prowadze firme na zasadach ogolnych)

Moze sie komus przyda to co napisalam.

Jeszcze pytanie ode mnie co to jest status twórcy? czy to wlasnie cos takiego jak ten atest czy cos calkiem innego? nie mam pojecia co to a skladajac dokumentry do biura podatkowego zostalam zapytana czy mam cos takiego.

No i jeszcze czy np moja bizuteria moglaby zyskac taki atest?? nie ukrywam ze stawka 7% bardzoby mi przypasowala :D :D :D
Awatar użytkownika
magdalena_m
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Lut 26, 2008 10:32 am
Miejscowość: Rabka

Atest na rękodzieło

Postprzez foqsica » Wto Sie 04, 2009 9:21 am

magdalena_m my od wrzesnia mamy dzialalnosc ale jeszcze na vat nie weszlismy. czy sie oplaca? jak dalej sie u ciebie przedstawia odsprzedaz tego? prosze napisz cos na ten temat bo my jak ognia boimy sie vatu ;)
Awatar użytkownika
foqsica

Dołączenie: Nie Sie 17, 2008 9:47 pm
Miejscowość: Białystok

Postprzez magdalena_m » Nie Sie 30, 2009 2:57 pm

Mnie od poczatku kazali kupic kase fiskalna co niektórych bardzo zdziwilo. Przyznam ze pomimo tego ze minoł mi juz 8 miesiac prowadzenia działalnosci nie płaciłam podatku Vat - dlaczego?? zielonego pojecia nie mam:) Ogolnie odlicza sie te kase fiskalna ale to max 700 zł wiec dziwi mnie fakt ze jeszcze nie musiałam go płacic- No ale w koncu papierkami zajmuje sie biuro, oni się tam znaja i skoro tak jest to tak ma być. Tak ze wiele wam nie pomoge jak narazie niestety.
Awatar użytkownika
magdalena_m

Dołączenie: Wto Lut 26, 2008 10:32 am
Miejscowość: Rabka

Atest na rękodzieło

Postprzez cholercia » Wto Wrz 15, 2009 6:27 pm

A jak to jest z tym podatkiem jak się jest osobą fizyczną bez zandych certyfikatów i chce się wystawiać swoje przedmioty na którejś z internetowych galerii rękodzielniczych, które pobierają już i tak marże??

Acha i ten certyfikat rękodzielnika (ten za 100zł na rok) to na jeden wyrób przysługuje czy na różne wyroby??
cholercia
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Kwi 04, 2009 10:08 am
Miejscowość: szczecin
Medale: 1
 (1)

Atest na rękodzieło

Postprzez foqsica » Sob Gru 12, 2009 8:28 pm

na vat wchodzi sie po przekroczeniu 50.000 przychodu
Awatar użytkownika
foqsica

Dołączenie: Nie Sie 17, 2008 9:47 pm
Miejscowość: Białystok

Postprzez Łucja » Pon Gru 28, 2009 8:27 pm

Magdalena-m - a masz w swojej sprzedaży towary z złota lub srebra ? jeśli tak - to jest to przyczyną że musiałaś mieć kasę "na dzień dobry ". Limit vatu nie ma tu nic do rzeczy.
Vatowcem być nie musisz, ale sprzedaż musisz rejestrować w kasie.
Łucja
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Sob Maj 23, 2009 6:16 pm

Poprzednia

Powróć do Nasze ogłoszenia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości