Calutki wątek przeczytałam

jak to sie satlo?? heheh przeciez nie znosze czytac
mancia napisał(a):Gagu napisał(a):chyba nie potrzebujesz atestu a działalności gospodarczej, chyba, że zrobisz im kartki na umowę o dzieło.
No tak... Atest to dodatek, żeby wejść na 7% podatek...
Poradźcie co mam zrobić żeby jakoś to załatwić - jak najkorzystniej dla mnie, oczywiście. Jest sens zakładania działalności gospodarczej jeśli nie jest to jakaś olbrzymia produkcja? Po prostu po pracy sobie dłubię- dla relaksu. Kartki zobaczył mój kolega, który ma kwiaciarnię i powiedział, że będzie to kupował. Jego koleżanka chętnie też się zainteresowała tylko potrzebuje rachunku ode mnie.
A ja w tych kwestiach jestem zielona!!!

Jakie to są koszty prowadzenia działalności?
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi.

jesli to znajomy to raczej nie powinno byc problemu z podpisaniem umowy o dzielo lub umowy zlecenie. Przy tym chyba nie ma duzo roboty (nie wiem bo jeszcze nie podpisywalam, ale planuje) wiec to by bylo najlepsze rozwiazanie, i Ty i ta osoba bedziecie mieli wszytsko legalnie:) dodatkowo to jakos jest tak ze przy umowie o dzielo mozesz dostac zwrot podatku. Ale nie mam jakis wiekszych informacjii na ten temat, moze ktos wie cos wiecej bo zastanawiam sie nad podpisaniem umowy o dzielo z jedna osoba:)
krolewna napisał(a):foqsica, smutna ta ignorancja o której piszesz...
a ja mam pytanie trochę z innej beczki: czy jest możliwa legalizacja swojej działalności ale tak aby uniknąć składek ZUS? bo ja bym chętnie płaciła podatek od tego co zarobiłam ale aż mnie skręca na myśl o wywalaniu kilku stówek miesięcznie w błoto. bo dokładnie takie mam odczucia co do płacenia im składek...

Mam takie samo zdanie. Z tytułun iż mam swoja dzialanosc gospodatcza musze placic ZUS i strasznie tego nie lubie. Placi sie nie wiedziec po co kilkaset zlotych....ehhhhh......tyle dobrze ze na pierwsza dzialalnosc gospodarcza placi sie niższy ZUS to jest okolo 340 zł (spoleczne i zdrowotne) Dodatkowo place 22 % Vat (niestety) i podatek dochodowy (to chyba jest 18 % nie wiem dokladnie bo biuro podatkowe sie tym zajmuje)
Jedyne co mnie pocieszylo przy zakladaniu dzialalnosci to to ze
moge sobie odliczyc 90 % kwoty za kase fiskalną ( z tym ze jest to 90% ALE nie wiecej jak 700 zł. Czyli jak ja zaplacilam 1300 zł za kase to odliczyc sobie moge 700 zł czyli ponad polowe, natomiast jesli ktos kupi kase za 800zł to wlasciwie ma ja za darmo)
I przez czas kiedy odlicza sie kase fiskalna (moze to byc kilka miesiecy) nie placi sie podatku Vat (przynajmniej ja tak mam, prowadze firme na zasadach ogolnych)
Moze sie komus przyda to co napisalam.
Jeszcze pytanie ode mnie co to jest status twórcy? czy to wlasnie cos takiego jak ten atest czy cos calkiem innego? nie mam pojecia co to a skladajac dokumentry do biura podatkowego zostalam zapytana czy mam cos takiego.
No i jeszcze czy np moja bizuteria moglaby zyskac taki atest?? nie ukrywam ze stawka 7% bardzoby mi przypasowala