Atest na rękodzieło

wymieniamy się itd.

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, Gagu, rozella, Doti80

Atest na rękodzieło

Postprzez foqsica » Nie Wrz 28, 2008 6:58 pm

Cześć Dziewczyny!
Zwracam sie do Was z pytaniem czy może któraś z Was orientuje sie jak to jest z otrzymaniem atestu na rękodzieło? Co jest brane pod uwagę przez szanowną komisję i czy na przykład figurki odlewane z gipsu i pomalowane własnoręcznie to już jest rękodzieło czy nie? Bo foremka jest ogólnie dostępna, ale wlewanie tego gipsu i malowanie odbywa sie ręcznie.
Ile taka przyjemność kosztuje(chodzi mi o uzyskanie takiego papierka)? I czy dostaje się taki atest na zawsze czy mogą zabrać?
Za wszystkie informacje będę niezmiernie wdzięczna, bo siedzę na tym necie i niczego na ten temat konkretnego nie mogę znaleźć poza adresem gdzie mam te swoje wyroby ewentualnie wysłać.
Awatar użytkownika
foqsica
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Nie Sie 17, 2008 9:47 pm
Miejscowość: Białystok

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez Aylin » Czw Paź 02, 2008 2:38 pm

Moja teściowa ostatnio coś wspominała o "ateście" na prace.
Pokazała zrobione przeze mnie kolczyki kobitce, która prowadzi sklep-galerię. No i ta wspomniała coś o tym "ateście". Podobno koszt nie wielki. Teściowa ma się dowiedzieć wiecej szczegółów.
Awatar użytkownika
Aylin
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Mar 27, 2008 8:02 pm
Medale: 1
 (1)

Postprzez lakukaracza » Czw Paź 02, 2008 6:21 pm

duży. Kumpel robił kolczyki i sprzedawał je głównie na allegro - nie opłacało mu się ich opatentować techniki i wzorów (głownie chodziło o technikę, pomysł)- w zasadzie to by się i opłacało, ale nie miał pieniędzy, by te wszystkie formalności opłacić. Z 2-3 lata temu to było coś z 4.600 zł. No i teraz identyczne wystawiane są na allegro przez 2 innych gości. Najzabawniejsze jest to, ze P. sam ich wszystkiego nauczył, z zastrzeżeniem, ze nie wejdą na allegro. Nauczyli się i... weszli na a. a do P. się nie odzywają. Ludzie :angry:

aaaa... i jeszcze jedno - wzór musi być niepowtarzalny - nikt nie może udowodnić, ze zrobił kiedyś coś podobnego. On, gdy już był zdesperowany, i chciał się na gościach odegrać zaczął gromadzić potrzebną kasę. Międzyczasie konkurencja weszła na a. i było pozamiatane. Nie udowodni, ze to on nie ściągnął pomysłu od konkurencji... Z tym, ze konkurencja jest w takiej samej sytuacji - nie wytną mu wiec kolejnego świństwa w postaci opatentowania danej techniki/wzoru itd.

konkretnie chodzi o tego typu kolczyki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e50 ... 0b88e.html
to smutne, że człowieka nie stać na opatentowanie swojego pomysłu. Teraz robi je pół Polski... Ale wiedzcie Dziewczyny, że autorem pomysłu jest Piotr Borkowski. A co! Zdradzę nazwisko. Nie wystawia już na A., bo wywiało go w świat.
Awatar użytkownika
lakukaracza

Dołączenie: Wto Kwi 08, 2008 9:18 pm
Miejscowość: BYDGOSZCZ
Medale: 3
 (2)  (1)

Postprzez foqsica » Pon Paź 06, 2008 8:12 pm

lakukaracza, rzeczywiście przykra historia, tylko że mi nie chodzi o patent tylko o atest że robię rękodzieło... wcale nie cos nadzwyczajnego bo odlewy z gipsu pewnie dużo podobnych ale maluje je sama i tak dalej... wiec tylko o atest żeby móc wejść na 7% vat ... więc Aylin, jak będziesz coś wiedziała to pliz napisz! Bo od Pań z cepelii niczego nie mozna się dowiedzieć.
Awatar użytkownika
foqsica

Postprzez krolewna » Pon Paź 06, 2008 8:21 pm

foqsica, ooooo.... 7% vat brzmi zachęcająco ;). jak będziecie coś wiedzieć to ja też czekam na info :). a czy do tego nie trzeba mieć wykształcenia plastycznego? (bo na pewno tak jest przy podatku 9,6% - jest tylko dla artystów i naukowców z wykształcenia i wykonujących ten zawód)
Awatar użytkownika
krolewna
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lis 01, 2006 11:56 pm
Miejscowość: frei stadt danzig

Postprzez lakukaracza » Wto Paź 07, 2008 7:25 am

ale to chyba w takim razie mówicie o czymś na kształt umowy o dzieło?? Zainteresowało mnie, gdy krolewna, powiedziała o tych 9,6%. Rok temu tak miałam : 50% koszt uzyskania przychodu i 9,6% od pozostałych 50% podatku.

a tak w ogóle to ... google prawdę ci powie... wpisałam atest rękodzieło i proszą:
http://rekodzielo.poradapodatkowa.pl/

gdzieś też obiło mi się o oczy coś jak "Krajowa Komisja Artystyczna" - ale pogrzebcie same - muszę do pracy.
Awatar użytkownika
lakukaracza

(2)  (1)

Postprzez MKatarynka » Wto Paź 07, 2008 8:07 am

Atesty wydaje rzeczywiście Krajowa Komiska Artystyczna i Etnograficzna. Do zgłoszenia należy dołączyć zdjęcia wyrobów. Atest przyznawany jest na rok potem się go przedłuża na następne lata juz bez zdjęcia.

Na atestowane wyroby obowiązuje stawka VAT 7 %. Mogą to być:

Wyroby kowalstwa artystycznego
Wyroby bednarskie
Formy drewniane użytkowe
Wyroby ze słomy
Wyroby plecionkarsko-koszykarskie z rogożyzny i wilkliny
Wyroby z trzciny
Wyroby koszykarskie, wikliniarskie i inne z materiałów roślinnych pozostałe
Lalki
Wyroby z łuby
Wyroby tkackie
Wyroby koronkowe (szydełkowe, klockowe, frywolitkowe, drutowe, igliczkowe)
Wyroby rękodzieła ludowego i artystycznego - odzieżowe
Bielizna stołowa z tkanin haftowana
Wyroby rymarskie
Instrumenty muzyczne
Rzeźby, płaskorzeźby
Militaria
Wyroby plastyki zdobniczo-obrzędowej
Wycinanki ludowe i artystyczne

Jest to wykaz z tabeli zawartej w ustawie o VAT
Ciekawe, że nie ma tu patchworku...
foqsica, jeżeli Twoje figurki można by podciągnąć pod rzeźby to by się załapały. Ale czy szanowna Komisja je uzna za takowe, to mozna sprawdzic tylko składając wniosek. Można by też najpierw zadzwonić.

jak składac wniosek przeczytajcie tutaj
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Wrz 20, 2008 11:25 pm
Miejscowość: Kraków
 (2)  (1)

Postprzez Lusila » Wto Paź 07, 2008 12:36 pm

Kurcze ,taki patent i mnie by się przydał,bo jak wejdę z moimi orginalnymi kartkami na allegro,to będę mieć naśladowców i to jest smutne :(
Awatar użytkownika
Lusila
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Cze 28, 2008 2:15 pm
 (1)

Postprzez foqsica » Wto Paź 07, 2008 12:51 pm

Pani powiedziała że po prostu muszą zobaczyć takie figurki bo figurka figurce nie jest równa:) poza tym atest ten kosztuje około 100 zł i tak jak napisała już wcześniej MKatarynka, jest przyznawany na rok :)
Awatar użytkownika
foqsica

Postprzez MKatarynka » Wto Paź 07, 2008 1:57 pm

Lusila, atest wydawany przez Krajową Komisję Rekodzieła nie ma nic wspólnego z ochroną praw autorskich. Służy tylko stwierdzeniu, że to co robisz jest rzeczywiście rękodziełem w świeltle przepisów i możesz sprzedawać to ze stawka VAT 7%. Stawka idzie za produktem. Jak sprzedasz to do sklepu to sklep dalej sprzedaje ze stawka 7%. dlatego właściciele sklepów chętniej biorą do siebie produkty atestowane.

Ochrona praw do wzoru to osobna kwestia. Możesz o niej poczytać tutaj
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

(2)  (1)

Postprzez lakukaracza » Wto Paź 07, 2008 2:03 pm

MKatarynka, z ust mi wyjęłaś.
Awatar użytkownika
lakukaracza

(2)  (1)

Postprzez Aylin » Wto Paź 07, 2008 2:10 pm

MKatarynka napisał(a): Służy tylko stwierdzeniu, że to co robisz jest rzeczywiście rękodziełem w świeltle przepisów i możesz sprzedawać to ze stawka VAT 7%. Stawka idzie za produktem. Jak sprzedasz to do sklepu to sklep dalej sprzedaje ze stawka 7%. dlatego właściciele sklepów chętniej biorą do siebie produkty atestowane.

Aaaaaaa to ja rozumiem... Pewna właścielka sklepu/galerii interesowała się moimi pracami, ale chciała sprzedać je jako swoje wyroby (!), bo niby jako plastyk z wykształcenia może - a ja nie... Teraz rozumiem :)
Awatar użytkownika
Aylin
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Mar 27, 2008 8:02 pm
 (1)

Postprzez MKatarynka » Czw Paź 16, 2008 11:47 am

Aylin, ale to prawdopodobnie nie o to chodziło. Bo ona i tak, żeby korzystać ze stawki VAT 7% musiałaby mieć atest na ten konkretny wyrób, czyli musiałaby najpierw Twoje prace jako swoje oddać do wyżej opisanej komisji.
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

(2)  (1)

Postprzez krolewna » Czw Paź 16, 2008 6:13 pm

Aylin, bo plastyka z wykształcenia obowiązuje niższy podatek, ale nie 7% tylko 9,6% więc to może o to chodziło?
Awatar użytkownika
krolewna
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lis 01, 2006 11:56 pm
Miejscowość: frei stadt danzig

Postprzez MKatarynka » Pią Paź 17, 2008 9:28 am

krolewna, mogłabyś rozwinąć swoją wypowiedź? Bo w VAT nie ma stawki 9,6% i nie mogę dojść o jaki podatek mogłoby Ci chodzić. A temat mnie zaciekawił, więc jeśli moge prosić :oops:
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

(2)  (1)

Następna

Powróć do Nasze ogłoszenia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości