Co zrobić by modlina podczas lepienia się nie brudziła??

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Postprzez Klusek » Śro Kwi 08, 2009 6:58 pm

Łojeju... To się nazywa estetyka pracy... :o
Klusek
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Sty 26, 2009 6:13 pm
Miejscowość: Podkowa Leśna

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: Co zrobić by modlina podczas lepienia się nie brudziła??

Postprzez anleda » Śro Kwi 08, 2009 8:03 pm

Klusek napisał(a):Łojeju... To się nazywa estetyka pracy... :o
No , estetyka pracy musi być , inaczej pies z kulawą nogą by mi nie kupił figurek 8-)
Awatar użytkownika
anleda
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Kwi 08, 2009 7:05 am

Postprzez jagaa » Nie Wrz 13, 2009 9:29 am

ja znam jeszcze taką metodę, że masz kawałek zbędnej modeliny i raz poraz wycierasz nią palce - co ma się przylepić niech się przylepi do tego kawałka a nie do figurki :)
Anleda - jako guru z tego tematu, może byś zdradziła jak zdjąć pyłek/włosek z figurki jak już się jednak przylepi :) Bo ja nie potrafię.
jagaa
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lip 06, 2009 2:11 pm

Postprzez anleda » Nie Wrz 13, 2009 6:40 pm

Mam taką pęnsetę z cieniutkim spiczastym końcem i przez szkło powiększające zdejmuję pyłki i włoski pojedyńczo :mrgeen:
Awatar użytkownika
anleda

Postprzez jagaa » Pon Wrz 14, 2009 6:49 am

ja jak pęsetą dziabnę to tylko dziura w modelinie się robi i włosek głębiej włazi!! Może mam złą pęsetę...
A powiedz jeszcze - masz malusie drewniane szpatułki rzeźbiarskie? Da to się gdzieś u nas kupić czy trzeba sprowadzać albo samemu robić? Mi się udało kupić tylko takie ok 2cm a to są oczywiście za duże...
jagaa
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez anleda » Pon Wrz 14, 2009 8:01 am

Oczywiście ,że robią się maleńkie dziurki po dziobnięciu pensetą u mnie także (ale głębiej włosek nie włazi)w celu zdjęcia włoska ale to trzeba zalepić , to już taka uroda pracy z masą.
Idealne szpatułki dla mnie dla tak małych figurek to narzędzia ,szpatułki i patyczki do spychania skórek , które pożyczyłam sobie z zestawu do paznokci, najlepsze są te ze spiczastym zakończeniem. Oczywiście ,że można samemu zrobić sobie narzędzia z czego się tylko da (gdzieś miałam zdjęcie narzędzi ręcznie robionych jak znajdę to tu pokażę). Można też kupić sobie zestaw z Ebay.com co jest drogą dość imprezą.W moim przekonaniu nie zawsze jest dobre to co jest drogie ,ale to co mi dobrze służy.
Awatar użytkownika
anleda

Postprzez azusia » Pon Wrz 14, 2009 12:56 pm

apropo narzedzi czy te o to gumkowe pedzelki naprawde swoja funkcje pelnia bo wlasnie zastanawiam sie nad kupnem i czy sa niezbene bo moze mozna je czyms zastapic??
Załączniki
pedzle.jpg
pedzle.jpg (9.73 KiB) Obejrzany 1101 razy
Awatar użytkownika
azusia
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Wrz 08, 2009 3:10 pm

Postprzez anleda » Pon Wrz 14, 2009 2:17 pm

Ja nie mam tego rodzaju zestawu i doskonale się bez niego obywam . Rzeźbię od dwóch lat i jedynie sprawdziło mi się tylko jedno narzędzie gumkowe Image
Mam dużo zapasowych końcówek ( mogę się podzielić ;) ) , które można nałożyć na cokolwiek np. na narzędzie kulkowe obustronne to z jednej strony będziemy mieli kulkę z drugiej narzędzie gumkowe. Ono jest po prostu doskonałe do modelowania oczu , ust oraz wygładzania bardzo drobnych elementów.Jest tak małe , że można wszędzie na figurce mieć nim dostęp, a jednocześnie ma ostry czubeczek elastyczny i pięknie się tym manewruje.
Awatar użytkownika
anleda

Postprzez azusia » Pon Wrz 14, 2009 3:28 pm

chetnie dowiem sie gdzie moge takie nabyc :) widzialam je na wielu filmiikach i kazdy je zachwalal :) wiec musi byc supcio :)
w polsce szukalam nie ma ;( moze ebay? prosze o pw :*
Awatar użytkownika
azusia
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Wrz 08, 2009 3:10 pm

Postprzez jagaa » Wto Wrz 15, 2009 8:02 am

ja mam te gumki i używam dwóch z pięciu a to i tak nie za często. Wydaje mi się, że drewniane narzędzia są lepsze...
jagaa
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez anleda » Wto Wrz 15, 2009 8:31 am

jagaa napisał(a):ja mam te gumki i używam dwóch z pięciu a to i tak nie za często. Wydaje mi się, że drewniane narzędzia są lepsze...

Masz całkowitą rację, że drewniane narzędzia są lepsze.A to z tej przyczyny ,że jeśli metalowe nie są dobrze niklowane brudzą masę, a potem człowiek się dziwi dlaczego masa jest taka utytłana przecież często myję ręce.

Ja namiętnie używam też patyczków drewnianych do spychania skórek z paznokci , po jednej stronie mają stożek , a po drugiej ściętą ukośnie koncówkę.Można nim robić sporo rzeczy.Używam narzędzi dentystycznych , są w wielu przypadkach rewelacyjne.
Awatar użytkownika
anleda

Postprzez Saelv » Pon Lut 01, 2010 3:48 pm

Ja zawsze pracuję w gumowych, białych rękawiczkach chociaż rzeczywiście, włoski zawsze gdzieś się wynajdują i czasami trzeba je ściągać. Można wprawną ręką przejechać nożykiem po powierzchni figurki, ale to dość ryzykowne, bo można nie tylko zahaczyć włosek, ale i warstewkę modeliny, a wtedy to miejsce trzeba na nowo wygładzać. Gumowe rękawiczki mają też zaletę, mniej odcisków po palcach
Ostatnio edytowany przez Saelv, Czw Sty 19, 2012 8:18 pm, edytowano w sumie 1 raz
Saelv

Dołączenie: Wto Sty 19, 2010 9:30 pm

Postprzez anleda » Pon Lut 01, 2010 4:10 pm

WOW :)Saelv dzięki za tą poradę, koniecznie wypraktykuję. Odwiedziłam Twoją galerię na DeviantART , pięknie sobie radzisz z masą! Śliczne prace.
Awatar użytkownika
anleda

Postprzez SosBuraczany » Wto Lut 09, 2010 8:12 pm

Mnie też sie brudzi modelina :( i to nie jest jeden włosek:( lepie w rękawiczkach, myje dokladnie stół... nie wiem co mogę wiecej zrobić... chyba lepić nago :D probowalam przejeżdżać nożykiem ale nic nie daje... nie zdejmują sie :(
Ehh... upierdliwy brudek ;)
SosBuraczany
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Lut 03, 2010 8:09 pm

Postprzez SosBuraczany » Sob Lut 27, 2010 3:33 pm

hej. Wlasnie odkrylam bardzo dobry sposob na odklaczanie i w ogole oczyszenie zabrudzonej modeliny. Nasączam patyczek taki do ucha wiecie;) w zmywaczu do paznokci miziam modeline i idealnie wszystko schodzi !! Ja mimo ze pracuje w rękawiczkach wycieram dokladnie stół to zwlaszcza te jasne kolory bardzo mi sie brudzą.

Wczoraj przypadkiem odkrylam tez sposob także moze komus sie przyda :)
SosBuraczany
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Lut 03, 2010 8:09 pm

PoprzedniaNastępna

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości