Czapka i rękawiczki :)

Moderatorzy: sasilla, zebrzyca, Doti80

Postprzez evriel » Wto Gru 09, 2008 12:03 pm

Dzięki :). Chyba spróbuję, bo cichcem sie przyznam, że ostatnio druty po babci wyjełam, żeby sobie przypomnieć te lewe - prawe. Teraz tylko nauczyć sie oczka dobierać......
Awatar użytkownika
evriel
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Gru 02, 2008 9:36 am

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez JJka » Wto Gru 09, 2008 12:04 pm

... nie nadążam odpisywać... (hihihi)

tą brązową robiłam z "Kota", drutami ... chyba 5, albo 6 (nie pamietam)
robiłąm jeszcze jedną z "Oliwii" (nie mam fotki), i tam były druty 4
Awatar użytkownika
JJka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 2:36 pm

Postprzez evriel » Wto Gru 09, 2008 12:14 pm

To chyba muszę kupić druty i miarkę, bo te w domu to cieniuchne mam a na początek dziubać drobno mi sie nie chce;)
Awatar użytkownika
evriel
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez Spinka » Wto Gru 09, 2008 7:02 pm

Jeju!!! Ale się cieszę wreszcie kumam w czym rzecz :) Chyba... No i tak:
Chcę tą rasta :) ostatnio na drutach robiłam szalik dla Badyla jakieś siedem lat temu... Nic absolutnie już nie pamiętam, ale nie przeszkadza mi to, żeby podnieść rękawicę i spróbować swych sił w tej materii. Co z tego wyjdzie?- nie wiem. Jeśli jeszcze nie straciłyście do mnie cierpliwości to napiszcie mi jakim ściegiem mam tego dokonać (przyswoję 8-) ), nr drutów, którymi mam dokonać i to chyba tyle :) Wiem, brzmi przerażająco, ale trudno- od czegoś trzeba zacząć... No i jeszcze jedno- to się w kółku przerabia, prawda?
Awatar użytkownika
Spinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Gru 28, 2007 11:48 pm
Miejscowość: Mysłowice/Pilica

Postprzez JJka » Wto Gru 09, 2008 11:56 pm

Spinka, ja polecam wzór ściągaczowy (prawe - lewe na przemian)
druty... hmm... uzaleznione od grubosci włóczki.
A jesli chodzi o grubość włoczki, to zdecydowanie polecam coś b. grubego. ta moja brazowa jest robiona z Kota (grubszej polskiej włoczki nie spotkałąm) no chyba że poszalejesz z obcojezyczną Gedifą lub Katią itp...
gruba włoczka, bo oczka wtedy są duże i ładnie wyglądają (sam wzór ściągacza dodatkowo oczka powiększa)
(evriel, leć do sklepu po grubszą ;) )
do tego Kota to druty min 4... choc ja robiłam 5-6 (lużniej wychodzi)
Spinka, Ty tez lec do sklepu ... wybierz włoczkę która Ci się podoba (nie przesadzaj ze strukturą... najlepsza jednobarwna skrecana w 3 nitki, krótkie włosie), a potem dobierzemy druty. Zawsze można spytac sie o druty pani/pana w sklepie, albo przeczytać co poleca producent na banderolce włoczki.

no i dziewczyny ... "do boju"... robić migiem!!!
bo w następnym sezonie już te czapki nie będa modne!! ;)
Awatar użytkownika
JJka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez Nael » Śro Gru 10, 2008 12:02 am

To ja może tylko się wtrącę - wydaje mi się, że włóczkę najlepiej czysty akryl. Taka z dodatkiem wełny w czapce 'zeżre' czoło ;) No, i wełna gorzej się pierze.
Awatar użytkownika
Nael
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Paź 09, 2008 9:59 am
Miejscowość: Police

Postprzez Spinka » Śro Gru 10, 2008 12:06 am

Dzięki za podpowiedzi :) Mam kolejne pytanie z półki najgłupszych dla mających pojęcie o drutowaniu: skoro zaczynam od czoła to jak mam to przerabiać? (jak prostokąt i jak na końcu połączyć w tubę?)
Awatar użytkownika
Spinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez izuss1 » Śro Gru 10, 2008 9:03 am

myślę, że skoro jesteś początkująca to tak będzie łatwiej. przerabianie w okrążeniach wymaga choćby wprawy w trzymaniu drutów
Awatar użytkownika
izuss1
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Śro Paź 18, 2006 11:57 am
Miejscowość: Poznań
Medale: 1
 (1)

Postprzez Poranna » Śro Gru 10, 2008 9:53 am

a może spróbujecie puchatkę albo opus? pierwsza to 100% anilana a druga ma domieszkę wełny, ale nic a nic nie gryzie - jestem z tych wrażliwców, a noszę ten beret z tej włóczki Image Image

Opus można robić drutami 4,5, natomiast puchatkę 5 a nawet 6.
Awatar użytkownika
Poranna
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Nie Paź 15, 2006 9:17 am
Miejscowość: Lębork

Postprzez Spinka » Śro Gru 10, 2008 1:35 pm

Dzięki za rady :dzieki: Szukam właśnie jakiegoś wytłumaczenia dotyczącego przerabiania w kółko, bo chcę to sobie wyobrazić. Pewnie będzie to za trudne, ale boję się, że łączenie przy opcji z prostokąta będzie zbyt widoczne. Jeśli dysponuijecie linkami to będę wdzięczna za podanie :)
Ostatnio edytowany przez Spinka, Śro Gru 10, 2008 5:17 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Spinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez evriel » Śro Gru 10, 2008 4:30 pm

JJka napisał(a):(evriel, leć do sklepu po grubszą ;) )

no i dziewczyny ... "do boju"... robić migiem!!!
bo w następnym sezonie już te czapki nie będa modne!! ;)

Chora jestem, nie polecę :cry:
:cry: :cry:

Ale JJka, zanim zacznę buszować po pasmanteriach internetowych - doradź żółtodziobowi jakie druty lepsze na początek - proste czy na żyłce?
Awatar użytkownika
evriel
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez JJka » Śro Gru 10, 2008 8:58 pm

Spinka, nie ma co sobie wyobrażać...
bierzesz druty okrągłe (dwa kijaczki połaczone razem żyłeczką), narzucasz oczka (jak na tradycyjny zwykły drucik)... robisz pierwszy rząd (przy pomocy drugiego drucika przerabiasz oczka z tego drucika na który narzuciłaś wczesniej oczka)... a potem jak oczka na tym druciku wszystkie sie skończą przerabiać, to zamiast zamieniać je w rączkach (lewy drucik do prawej rączki) przesuwasz oczka na lewo, do lewego drucika... i nadalrobisz prawym drucikiem z lewego... i tak zamykasz dzianinkę.

(halo... halo... czy mnie ktos rozumie!!?? :)) bo zaczynam sama nie rozumieć co piszę.. :)

niestety nie znam zadnrej strony z obraskowym instruktazem :(

evriel, na początek wiadomo że łatwiejsze proste niż na zyłce...
ale wydaje mi się, że ja jestem stronnicza, bo sama drutów okrągłych na żyłce nienawidzę, wolę na 5 drutach.. (stara przedwojenna szkoła ;)
poza tym uwaga! dziewczyny nie przejmujcie się tym że jeśli będziecie robić na zwykłych drutach i trzeba będzie czapkę zszyć to będzie widac zszycie.... u mnie zupelnie tego nie widać bo szew jest z tyłu.... a na dodatek czapka ma końcem zwisać, nie.. ?? opadając zakrywa szew :p

również jak i Poranna polecam Puchatkę... bardzo dobra

no i jeszce jedno... dziś na pewnej uczelni zobaczyłam pewną studentkę z niesmowitą czapką "krasnalem" na głowie... miała niesamowity warkoczowy wzór... musiałam... ale to musiałam ją "pomacać.. (czapkę, nie studentkę;) ) no i okazało sie, że to na maszynie.... :///// na dodatek prawdopodobnie "chińszczyzna" ..... :(((
Awatar użytkownika
JJka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez JJka » Śro Gru 10, 2008 9:10 pm

Spinka napisał(a):to jak mam to przerabiać? (jak prostokąt i jak na końcu połączyć w tubę?)

zapomniałam na to odpowiedzieć:
możesz spokojnie przerabiać w prostokąt..
a łaczysz w tubę w ten sposób, że jak masz ostatni rząd (jeszcze na drucie), to przez te oczka na ducie przewlekasz przez wszystkie oczka igłę z nawleczoną nitką włoczki (końce nitki trochę poza oczka) ... potem wyjmujesz drut... i ściągasz te dwa końce nitki...
i wsjo... czapka jest w tube ;)...
zawiązujesz w supełek, lub jesli masz ochote dołanczasz pomponik
(z tego co wcześniej przeczytałam, planujesz "rasta" więc pomponik możesz sobie darować ;) )
na koniec zszywasz (takja zrobiłam) można odwrotnie, najpierw zszyć potem zciągnąć oczka... ale to dla wprawnych

buzia
Awatar użytkownika
JJka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez Spinka » Śro Gru 10, 2008 9:50 pm

Ach!!! Nie oparłam się!!! Weszłam do mojej kultowej pasmanterii zapytałam o co trzeba, pani wskazała mi "ścianę" włóczek za sobą i powiedziała coś w stylu "czym chata bogata..." ;o W oko wpadł mi pewien kolor (nie powiem jeszcze jaki :) ), więc bęc, póki co, sztuk jeden, no i druty- tutaj mój problem z techniką przerabiania zniknął- pani sama dała mi zwykłe, nie te "skakankowe" 8-) i wyszłam usfatysfakconowana :D
A do tego okazało się, że wełna to właśnie puchatka :)
No i zobaczymy :)
Dziękuję raz jeszcze za nieocenioną pomoc i łopatologiczne wyjaśnienie niuansów!!!
Awatar użytkownika
Spinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez evriel » Wto Gru 16, 2008 2:41 pm

No dobra, zmęczyłam......Nie jest to krasnal jakiego JJka opisała, bo w trakcie robienia "wena" mnie naszła. W sumie to chyba za duży czepek kąpielowy z ogromniastym pomponem;)

Image
Awatar użytkownika
evriel
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

PoprzedniaNastępna

Powróć do Wzorki, schematy, inspiracje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości