Czapka i rękawiczki :)

Moderatorzy: sasilla, zebrzyca, Doti80

Czapka i rękawiczki :)

Postprzez Spinka » Pią Gru 05, 2008 1:53 pm

Mam ja wielką prośbę do szydełkujących :oops: Jeśli dysponujecie niezbyt trudnymi schematami takich "wiszących z tyłu czapek" (nie wiem, jakie określenie jest adekwatne :D ) lub rękawiczek z jednym palcem, to baaardzo proszę podzielcie się :dzieki: jeśli niedokładnie przejrzałam forum, to można mnie skarcić 8-)
Awatar użytkownika
Spinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Gru 28, 2007 11:48 pm
Miejscowość: Mysłowice/Pilica

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez krolewna » Pon Gru 08, 2008 8:36 pm

Spinka, my dear, czapkę polecam zrobić samymi słupkami, taką rurę, którą zwęzisz na końcu. robiłam już kilka i wychodzą fajnie, szczególnie z bardziej kudłatych wełen. a z rękawiczkami Ci nie pomogę bo ja zawsze robię bez schematów, ale to trza wyczuć kiedy dodać lub odjąć więc może jakaś dobra dusza się z Tobą podzieli konkretnym opisem.
Awatar użytkownika
krolewna
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lis 01, 2006 11:56 pm
Miejscowość: frei stadt danzig

Postprzez Spinka » Pon Gru 08, 2008 9:14 pm

Dzięki serdeczne Kasiu!!! A co do ściągacza na czole (bo mniemam, że minimalny być musi), to jak mam go zmontować? Może kto pomoże?!
Awatar użytkownika
Spinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez Gagu » Pon Gru 08, 2008 9:43 pm

Spinka, nie musi - jeśli robisz szydełkiem :)
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez Spinka » Pon Gru 08, 2008 11:20 pm

Gagu, a przy pomocy jakich splotów robi się standardowy szydełkowy ściagacz?
Awatar użytkownika
Spinka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez krolewna » Pon Gru 08, 2008 11:41 pm

z tego co mi wiadomo to na szydełku nie da się zrobić ściągacza, Gagu chodziło chyba o to, że przy szydełkowych pracach ściągacz nie jest wymagany, bo szydełko jest bardziej zwarte niż dzianina drutowa i się tak nie rozciąga. ja robiłam te czapy słupkowe bez ściągacza, po prostu przy pierwszym okrążeniu sprawdzałam czy pasuje do obwodu mojej czaszki. a jak chcesz koniecznie ze ściągaczem to zrób na drutach taką jakby opaskę, zakończ ją, a później wbijaj szydełko w te zakończone oczka ściegu drutowego i voila! nie wiem czy jasno napisałam, jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to wal śmiało 8-)
Awatar użytkownika
krolewna
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lis 01, 2006 11:56 pm
Miejscowość: frei stadt danzig

Postprzez twojazaba » Wto Gru 09, 2008 12:53 am

Ściągacz szydełkiem robi się słupkami reliefowymi, chociaż zdecydowanie drutowany bardziej mi się podoba :)
twojazaba
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pią Lis 14, 2008 11:38 pm

Postprzez JJka » Wto Gru 09, 2008 11:40 am

Spinka napisał(a):takich "wiszących z tyłu czapek" (nie wiem, jakie określenie jest adekwatne )

nie wiem dokładnie o jaki typ czapki Ci chodzi, o tzw. "krasnala" ? czy "rasta" - "worek"?? (obie modne w tym sezonie :) ) krasnala możesz zobaczyć u mnie o tu: .FOTO 1 FOTO 2
do obu zdecydowanie polecam druty, czyli robienie ze ściągacza, bo lepiej wyglądają, no i jest to technika oryginalna do tych czapek z paryskich pokazów ;)...
co prawda wszystkie je robi sie tak samo, tylko dobieranie oczek robi sie w innym miejscu czapki.
(są jeszcze opcje z wplatanymi warkoczami, ale to bardziej skomplikowane.)
efekt zwisania uzyskujesz poprzez powiększenie szerokości czapki, czyli dobranie jednoczesne oczek. Jesli zrobisz to w długości 2/3 czapki, to uzyskasz czapkę "krasnal", jeśli dużo wcześniej np w 1/3 to "rasta". Można to zrobić w połowie, to wtedy uzyskasz wesję "krasnalo-workowatą" ;) też ładnie wygląda :)
Ile dobiera się oczek? różnie, w zalezności od typu czapki, ale raczej stosuje się opcję 1 dobrane oczko w 1 oczko (na początku 60 o. po dobraniu 120). Ja dobierałam oczko co drugie oczko, czyli oczek powiekszyło mi się o 50%. (na początku 60 o. po dobraniu 90) i uzyskałam czapkę "krasnal". Dla "rasta" musisz dobrać dużo więcej oczek np. dla 60 o. po dobraniu 150-180 o.
aha... nie przesadzaj z długością czapki i co za tymidzie z miejscem poszerzenia jej, bo może zrobić się za ciężka, i bedzie sama zlatywać z głowy.:( no chyba że przywiążesz ją sobie pod brodą ;) )

mam nadzieję, że zrozumiale napisałąm. :/ jak co to pytaj.
Awatar użytkownika
JJka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 2:36 pm

Postprzez JJka » Wto Gru 09, 2008 11:43 am

aha...
zapomniałam dodać, że kończy się czapkę poprzez ściągnięcie wszystkich oczek nitką (nie zamyka się oczek!). Jesli gruba jest włóczka, i dużo oczek do zamknięcia, to powstaje taki mały otwór, do którego jeśli chcesz, to możesz podczepić sobie pompona... 8-)
Awatar użytkownika
JJka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez evriel » Wto Gru 09, 2008 11:46 am

JJka, a jak ktoś drutów niet? ;star: Mnie już też taka czapka korciła, ale umiem tylko oczka lewe i oczka prawe i w końcu czapkę kupiłam :oops: Ale porażka dla mojej ambicji jest to straszna
Awatar użytkownika
evriel
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Gru 02, 2008 9:36 am

Postprzez iz_igna » Wto Gru 09, 2008 11:48 am

a jeszcze dodam od siebie ze przy szydelkowych czapkach - czolowe rzedy mozna zrobic mniejszym troche rozmiarem szydelka i wtedy mamy cos w zastepstwie sciagacza...
Awatar użytkownika
iz_igna
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Gru 30, 2006 3:08 pm
Miejscowość: Burnham

Postprzez JJka » Wto Gru 09, 2008 11:49 am

evriel napisał(a):ale umiem tylko oczka lewe i oczka prawe

evriel, ale włąśnie to w zupełności wystarcza! ściagacz przeca to tylko same prawe, lewe! ;)
a po drugie, ciesze się, że tutaj znalazł się ktoś znajomy z innych forów ;)
Awatar użytkownika
JJka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez JJka » Wto Gru 09, 2008 11:51 am

iz_igna napisał(a):czolowe rzedy mozna zrobic mniejszym troche rozmiarem szydelka i wtedy mamy cos w zastepstwie sciagacza...

to dobry pomysł!
Awatar użytkownika
JJka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez evriel » Wto Gru 09, 2008 11:54 am

JJka napisał(a):ciesze się, że tutaj znalazł się ktoś znajomy z innych forów ;)

Hihi, ja też, właśnie miałam pisać że nawet z czasem dołączenia się zgrałysmy :mrgeen:
Oj, głód doskwiera;)

Czy z tej okazji mogłabyś mi tak troszkę łopatologicznie? Taka czapkę to sie naokoło robi? (bo ja na drutach w życiu tylko szalik zrobiłam :oops: ).

I gdybyś mogła to zdradź jeszcze z jakiej włoczki i na jakich drutach robiłaś tego "krasnala" :help:
Awatar użytkownika
evriel
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Gru 02, 2008 9:36 am

Postprzez JJka » Wto Gru 09, 2008 12:01 pm

no w zasadzie na okragło, ale ja bardzo tego nie lubię, więc robiłam na drutach zwykłych, a potem (po ściagnięciu końca czapki nitką, zszyłam bardzo uważnie, żeby nie było widac zszywania.)
cały czas jest ściagacz. Nawet jak dobierzesz oczka, to nadal robisz prawe-lewe... do upadłego, (tzn zakończenia czapki ;) )
To prawie jak szalik 8-)

spotkałam sie z tym, ze ktoś robił samymi prawymi (bo tylko to potrafił), ale czapka już nie wyszłą tak łądnie (zwłąszcza w miejscu doierania oczek) :(
Awatar użytkownika
JJka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Następna

Powróć do Wzorki, schematy, inspiracje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości