Spinka napisał(a):takich "wiszących z tyłu czapek" (nie wiem, jakie określenie jest adekwatne )
nie wiem dokładnie o jaki typ czapki Ci chodzi, o tzw. "krasnala" ? czy "rasta" - "worek"?? (obie modne w tym sezonie

) krasnala możesz zobaczyć u mnie o tu: .
FOTO 1 FOTO 2
do obu zdecydowanie polecam druty, czyli robienie ze ściągacza, bo lepiej wyglądają, no i jest to technika oryginalna do tych czapek z paryskich pokazów

...
co prawda wszystkie je robi sie tak samo, tylko dobieranie oczek robi sie w innym miejscu czapki.
(są jeszcze opcje z wplatanymi warkoczami, ale to bardziej skomplikowane.)
efekt zwisania uzyskujesz poprzez powiększenie szerokości czapki, czyli dobranie jednoczesne oczek. Jesli zrobisz to w długości 2/3 czapki, to uzyskasz czapkę "krasnal", jeśli dużo wcześniej np w 1/3 to "rasta". Można to zrobić w połowie, to wtedy uzyskasz wesję "krasnalo-workowatą"

też ładnie wygląda
Ile dobiera się oczek? różnie, w zalezności od typu czapki, ale raczej stosuje się opcję 1 dobrane oczko w 1 oczko (na początku 60 o. po dobraniu 120). Ja dobierałam oczko co drugie oczko, czyli oczek powiekszyło mi się o 50%. (na początku 60 o. po dobraniu 90) i uzyskałam czapkę "krasnal". Dla "rasta" musisz dobrać dużo więcej oczek np. dla 60 o. po dobraniu 150-180 o.
aha... nie przesadzaj z długością czapki i co za tymidzie z miejscem poszerzenia jej, bo może zrobić się za ciężka, i bedzie sama zlatywać z głowy.

no chyba że przywiążesz ją sobie pod brodą

)
mam nadzieję, że zrozumiale napisałąm. :/ jak co to pytaj.