Czy ktoś ma sposób na łączenie serwetki na krawędzi?

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, Gagu

Czy ktoś ma sposób na łączenie serwetki na krawędzi?

Postprzez femfoto » Czw Kwi 22, 2010 9:31 pm

Chyba pobiję rekord banalnych pytań w tym dziale, ale co mi tam - mam braki techniczne i tyle...

Chodzi mi o taką sytuację kiedy obklejacie serwetką cały przedmiot - albo jego część, ale tak, że dwa kawałki serwetki łączą się na krawędzi. Nie wiem jak to zrobić, żeby było równo i przylegało do siebie tak, że po tych stu ;) warstwach lakieru nikt nie zauważy łączenia.
Najpierw łączyłam tylko cienkie paseczki wykorzystując metodę ze ścieraniem papierem nadmiaru serwetki, nie zależało mi na symetrii. Wyszło akceptowanie - lepiej ciut niż na zdjęciach, bo widać tam zacieki lakieru, ale robiłam zdjęcia teraz a lakier akurat ma przerwę na dobre wyschnięcie przed szlifowaniem:

Image

Image

Dzisiaj chciałam zrobić kubek na długopisy dla mojego brata i jego girlfriend. Koncepcja była taka, żeby cały okleić serwetką. No i przy tej krawędzi, gdzie serwetki się łączą - poległam. Jakoś to zapaćkam farbami (i dodam instrukcję którą stroną stawiać do ściany hehe) i efekt będzie OK, ale wolałabym umieć to ładnie połączyć, zwłaszcza, że lubię oklejać duże powierzchnie chyba bardziej niż naklejać motywy...
Tak wyszło:
Image

A tak bym chciała, żeby wyszło:
Image

Ktoś umie tak zrobić?
Awatar użytkownika
femfoto
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Mar 17, 2010 2:11 pm
Miejscowość: Michałów-Reginów

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: Czy ktoś ma sposób na łączenie serwetki na krawędzi?

Postprzez Gagu » Pią Kwi 23, 2010 7:37 pm

metoda z papierem ściernym jest najlepsza. Ja tak robię chusteczniki, pudełka i wszystkie duże płaszczyzny. Możesz też bardzo ostrożnie odciąć serwetkę nożykiem introligatorskim lub skalpelem
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez femfoto » Pią Kwi 23, 2010 8:43 pm

Gagu, ja tej metody z papierem ściernym na inną nie zamienię - uwielbiam ją :)

Chodzi mi o to jak to zrobić po kolei, żeby tam takiej dziury nie było jak na tym kubku. Bo ja teraz robię tak, że wycinam dajmy na to pasem z serwetki z pewnym zapasem (nie umiem dokładnie, bo trochę mi się ta serwetka naciąga). No i przyklejam - na początku zostawiam kawałeczek, żeby właśnie papierem wyrównać. Lecę dookoła - wracam do punktu wyjścia na krawędzi i znów mam zapasik. Łączą mi się w rezultacie te dwa zapasiki i odstają. Czekam aż wyschnie i potem papierem - no i kurka molek nigdy tak równiutko nie chce wyjść jak na krawędzi gdzie jest tylko jedna serwetka... I to dokładnie mój problem. Mam nadzieję, że w miarę przejrzyście napisałam o co chodzi...
Awatar użytkownika
femfoto

Postprzez sasilla » Pią Kwi 23, 2010 8:53 pm

Przyklejam pierwsza scianke (na zelazko), ostym nozykiem segmentowym obcinam na rowno z krawedzia (Ty mozesz zetrzec papierkiem, choc to dla mnie mniej precyzyjna metoda).
Przyklejam pozostale scianki, koniec obcinam nozykiem. Lakieruje ze dwa razy, domalowuje ewentualne dziury. :)
Image
"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz
Awatar użytkownika
sasilla

Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 12:33 pm
Miejscowość: Otwock
 (1)

Postprzez femfoto » Sob Kwi 24, 2010 8:57 pm

Sasilla, dziękuję! Kurcze, taki banał jak odcięcie pierwszego zapasu od razu - a ja na to nie wpadłam. Człowiek zawsze szuka jakichś skomplikowanych rozwiązań, zamiast się rozejrzeć dookoła :)

Dobrze dziewczyny, że tu jesteście :)

PS Mi nożykiem bardziej krzywo wychodzi, chyba mam za mało zgrabne ręce...
Awatar użytkownika
femfoto

Postprzez Florka » Śro Mar 02, 2011 12:01 pm

jak przykleja się serwetki "na żelazko" bo nie rozumiem? to nie wystarczy posmarować serwetki klejem? :oops:
Florka

Dołączenie: Śro Mar 02, 2011 11:43 am

Postprzez Gagu » Śro Mar 02, 2011 7:35 pm

wystarczy, ale nie wszyscy lubią zmarszczki :D
Image
Awatar użytkownika
Gagu

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
 (1)

Powróć do Wszystko o technice decoupage

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości