Czym zrobić małe elementy z drewna?

Wiklina papierowa, ręcznie robione mydełka i świeczuszki i JESZCE WIĘCEJ!!!

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, Gagu, rozella

Czym zrobić małe elementy z drewna?

Postprzez oj_marian » Czw Sty 14, 2010 1:15 am

Witam, bardzo proszę o informacje. Czym właściwie wyrabia się małe elementy czy ozdoby z drewna? Proszę o podanie nazw narzędzie czy maszyn. Czym takie drobne elementy są wycinane z drewna? Podaje pare przykładowych znalezionych w googlach takich elementów. Nie wiem czy sie wyświetla ale sie postaram Pozdrawiam

Tutaj dodaje link do zdjęć, proszę kliknąć http://chomikuj.pl/marcin_swidnik/Zdjecie
oj_marian

Dołączenie: Czw Sty 14, 2010 12:25 am

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: Czym zrobić małe elementy z drewna?

Postprzez malam » Czw Sty 14, 2010 9:10 pm

Frezarki, plotery...
Ręcznie to raczej ciężko wyciąć i oszlifować skomplikowane formy. Chyba, że jakieś prościutkie typu serduszko...
Awatar użytkownika
malam
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Sty 19, 2009 6:57 pm

Postprzez aiija » Nie Lut 28, 2010 3:44 pm

ja zawsze wycinałam ręcznie.
najpierw piłą włosówką, a potem małym pilniczkiem.
aiija
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Lut 24, 2009 9:10 pm

Postprzez jagaa » Nie Mar 07, 2010 7:18 pm

Spokojnie da radę ręcznie, drobną piłą - polecam z ręcznych OLFĘ. Potem wykańczasz i szlifujesz papierem ściernym albo drobnymi pilnikami.
Jak chcesz zainwestować to możesz kupić wyrzynarkę stołową modelarską, mi się ostatnio udało kupić na allegro za 175 zł.
Ale najbardziej to polecam miniszlifierkę dremela, proxxona lub chociaż jakąś podróbkę za 60 zł :) To jest takie chwytane do ręki narzędzie z silniczkiem i wymiennymi końcówkami - wiertełkami, frezami itp, i także końcówkami które świetnie tną drewno. Ja wycinam większe kawałki i linie proste na wyrzynarce a te mniejsze właśnie proxxonem micromotem. Oczywiście tak czy inaczej musisz potem ręcznie wyszlifować papierkiem ściernym :)
jagaa
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lip 06, 2009 2:11 pm

Powróć do Pleć mydl woskuj - i wszystkie inne rękodzieła

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość