DecoTwory

Chwalimy sie :)

Moderatorzy: sasilla, rozella, Gagu, elenuke, zebrzyca

DecoTwory

Postprzez manajama » Śro Mar 03, 2010 4:14 pm

Zarzekalam sie, ze juz nie zaczne zadnego nowego hobby. Ale jak zwykle to bylo silniejsze ode mnie i decoupage mnie wciagnal na dobre. Na pierwszy ogien poszly male, okragle kolczyki - tak dla wprawy i rozpoznania tematu:

Image

Nie wyszly idealnie, ale zadanie nauki spelnily OK. :D

Nastepnie zabralam sie za cos wiekszego - hustecznik:

Image

Tu juz troche poszalalam i zrobilam zlote przetarcia na kantach. Wszystko szlo dobrze, ale niestety uzywalam kiepskiego pedzla i powstawaly zacieki. Probowalam z walkiem piankowym, ale ten zostawial pecherzyki i wulkany. Mimo uzywania papieru sciernego po kazdej warstwie, nadal widac wszystkie zacieki. Sa gladkie w dotyku, ale pod swiatlo bardzo je widac :( Po 8 warstwie lakieru zwatpilam, ze moze byc lepiej i porzucilam dzielo. Jednak sie nie poddaje i nastepny hustecznik lezy na warsztacie. Moze tym razem uda sie lepiej...
Awatar użytkownika
manajama
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lut 11, 2009 9:44 am
Miejscowość: Gdynia

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: DecoTwory

Postprzez dodzia » Śro Mar 03, 2010 5:04 pm

uważaj , bo we wszystko w co wchodzisz to całym sercem i wychodzi Ci pięknie....subtelne, eleganckie.....
Awatar użytkownika
dodzia
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Kwi 08, 2008 10:51 am
Miejscowość: Tczew

Postprzez kasia-tasia » Śro Mar 03, 2010 8:51 pm

podoba mi się kompozycja chustecznika, a zacieków nie widać, ale masz racje, że kiepski pędzel może sprawić niemiłe niespodzianki
Awatar użytkownika
kasia-tasia

Dołączenie: Śro Lut 18, 2009 4:19 pm
Miejscowość: Kraków
Medale: 1
 (1)

Postprzez agafia1987 » Śro Mar 03, 2010 9:47 pm

To są początki? Wow :) Kolczyki są śliczne! :) Ja nawet motywu nie umiem dopasować - od wczoraj główkuję i nic mi nie podchodzi. Chustecznik - lubię te Aniołki, dlatego podoba mi się i zacieków nie widzę :)
Awatar użytkownika
agafia1987
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Lut 09, 2010 12:37 pm

Postprzez AnetaA » Czw Mar 04, 2010 9:42 am

Chyba decoCudka-skoro to początki,to co będzie dalej? Bardzo miłe dla oka te Twoje początki,a zacieków żadnych nie widze,przecież to nie do przyglądania tylko do podziwiania jest
AnetaA
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lut 17, 2010 11:06 pm

Postprzez manajama » Pią Mar 05, 2010 9:41 am

Dziekuje dziewczyny za mile slowa :D Az sie zarumienilam z zawstydzenia ;)
Czy ktoras z Was jest w stanie polecic jakis dobry pedzel, ktory sie sprawdza w decou? Czytalam, ze niektore uzywaja gabki, ale wtedy farba/lakier przesacza sie i brudzi palce? Dobrze mi sie wydaje?
Awatar użytkownika
manajama

Postprzez agafia1987 » Pią Mar 05, 2010 8:03 pm

jeśli malujesz całą powierzchnię to chyba pędzlem najlepiej, do lakierowania koniecznie pędzel, bo przez gąbkę lakier przeszedłby, poza tym ma wygładzić powierzchnię, a gąbką ciężko rozprowadzić go równo. A jeśli chodzi o gąbkę - ja używam takiej zwykłej gąbki do mycia, tnę na kawałki i "stempluję" dany element - fajny efekt. Najlepiej jakbyś wzięła kawałek deski i popróbowała sama :) Na moim blogu jest czerwono-pomarańczowe lusterko zrobione właśnie gąbką. I palców sobie nie pobrudziłam, ale farba była gęsta :) A pędzli używam różnych. Ponieważ pędzle są dość drogie nie obkupiłam się tylko używam tego co mam. Do lakierowania lub malowania dużych powierzchni używam zwykłych pędzli z budowlanego :D do klejenia używam gładkiego pędzelka nylonowego. Mam nadzieję, że pomogłam :)
Awatar użytkownika
agafia1987
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Lut 09, 2010 12:37 pm

Postprzez TuKara » Sob Mar 06, 2010 10:28 am

Fajne pracki!
Awatar użytkownika
TuKara
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Paź 02, 2008 11:13 pm
Miejscowość: Tunezja
Medale: 2
 (1)  (1)

Postprzez manajama » Śro Mar 10, 2010 9:42 am

Dziekuje bardzo za porady. Wlasnie malowalam takim tanim pedzlem z budowlanego, ale moze trzeba zainwestowac w jeden troche lepszy, bo szkoda psuc efekt. :)
Awatar użytkownika
manajama

Postprzez sasilla » Śro Mar 10, 2010 12:02 pm

Mi sie podobaja kolczyki, ale dalabym jeszcze kilka warstw lakieru.

Co do sprzetu - po pomalowaniu zwyklym pedzlem przetepuj farbe sucha gabka (zmywakiem), usuna sie slady po pedzlu :) Do lakieru warto jednak kupic naprawde dobry, bardzo miekki pedzel. :>
Sa tez takie pedzle gabkowe (gabeczka przymocowana do drewnianej raczki), tyle ze regularne uzywanie ich wychodzi dosc drogo w porownaniu ze zmywakami. 8-)
Image
"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz
Awatar użytkownika
sasilla
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 12:33 pm
Miejscowość: Otwock
 (1)

Postprzez manajama » Śro Mar 10, 2010 4:04 pm

Dzieki wielkie :D
Awatar użytkownika
manajama

Postprzez random_forest » Czw Mar 11, 2010 7:32 pm

Ja tam za aniołkami nie przepadam... Ale bardzo mi się podoba Twoje wykonanie. :) Bardzo byłam dumna z mojej pierwszej próby, ale nie wyszło mi tak gładko, jak Tobie. Pęcherzyki zostały. :( Twoje kolczyki chyba są gładziutkie, prawda? A przetarcia moim zdaniem świetnie się udały! Założę się, że podobne występują wskutek "naturalnego" starzenia się przedmiotów. :P
Awatar użytkownika
random_forest
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Sty 22, 2010 11:32 pm

Postprzez manajama » Pią Mar 12, 2010 2:06 pm

Kolczyki w dotyku sa gladkie, chociaz pod swiatlo widac troche nierownosci :) Ale co tam, jak na uszach dyndaja, to nikt nie da rady im sie przyjrzec :)
Awatar użytkownika
manajama

Postprzez manajama » Pon Kwi 12, 2010 7:40 pm

Udalo mi sie skonczyc kolejny chustecznik. Podziwiam te, ktore znajduja czas i checi na kladzenie kolejnych warstw lakieru. Ja po kilku mam serdecznie dosc i mam wrazenie, ze calosc wyglada coraz gorzej. Tutaj testowalam przyklejanie na zelazko. Na zbyt wysokiej temperaturze zzolkla farba, na zbyt niskiej przy lakierowniu wyskoczyly bable. To chyba wymaga jednak sporego doswiadczenia. Oto efekt:

Image
Awatar użytkownika
manajama

Postprzez kasia-tasia » Pon Kwi 12, 2010 7:54 pm

mniam, prosty ale śliczny przez to własnie :)
Awatar użytkownika
kasia-tasia

Dołączenie: Śro Lut 18, 2009 4:19 pm
Miejscowość: Kraków
 (1)

Następna

Powróć do Nasze prace

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości