decu print room

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, Gagu

decu print room

Postprzez rozella » Wto Maj 15, 2007 12:31 pm

Byłyśmy jak wiecie na bezpłatnym pokazie tej techniki. Ivy, Izzus i ja. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę opisac na czym ta technika polega.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez lietuve » Wto Maj 15, 2007 3:43 pm

Rozelko, było by fainie , zawsze coś nowego... :> :>
Awatar użytkownika
lietuve
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 2:36 pm
Miejscowość: Śląsk

Postprzez Joania » Wto Maj 15, 2007 3:55 pm

o tak,tak podziel się z nami :)
Awatar użytkownika
Joania
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 10:25 am
Miejscowość: Dublin
Medale: 5
 (2)  (2)  (1)

Postprzez rozella » Wto Maj 15, 2007 4:24 pm

Decoupage print room to mówiąc w dużym uproszczeniu ozdabianie przedmiotu w dwóch kolorach białym i czarnym. Powierzchnię ktorą zamierzamy ozdabiać malujemy na biało, mniej wiecej do połowy przedmiotu. Naklejamy czarno białą np. serwetkę, czy też papier / już można dostać z czarnymi motywami/ przeznaczony do print room. Wzór musi być tak naklejony by zarówno biała jak i czarna część przedmiotu zawierała równe części serwetki/papieru. PO przyklejeniu malujemy czarną farbą przy pomocy cieniutkiego pędzelka dół ornametnu. W zależności od tego jak misterny wzór wybraliśmy,tyle pracy nas czego. Kiedy już cały obrys wzoru jest pomalowany na czarno, malujemy pozostałą część przedmiotu do samego dołu. Powinno się nakładać podwójną warstwę zarówno białej jak i czarnej farby. Wówczas efekt jest ładniejszy. Przedmiot wygląda mniej więcej tak - połowa jest biała , połowa czarna. A na środku naklejony wzór. Na sam koniec lakierujemy.

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Postprzez izuss1 » Wto Maj 15, 2007 4:44 pm

uzupełniając post rozelli powiem tylko, że bywa też print room w wersji czarno-biało-złotej
najważniejsze jednak jest w tej technice dokładne dopasowanie motywu do rozmiarów przedmiotu, tak by nie był on "swobodnie fruwający" a dokładnie dzielił poweirzchnię przebiegając od brzegu do brzegu dekorowanej rzeczy.
charakterystyczny jest też "rysunek" umieszczony na papierach do tej techniki - bardzo graficzny, stylizowany na 19-sto wieczne rysunki, a jednoczesnie niezwykle ozdobny
Awatar użytkownika
izuss1
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Śro Paź 18, 2006 11:57 am
Medale: 1
 (1)

Postprzez Gagu » Wto Maj 15, 2007 4:47 pm

rozella, - opisujesz tu jedną metodę print roomu. Tak naprawdę założeniem print room jest jedynie biało- czarność motywu, który należy pokolorować wg. własnych potrzeb. Białoczarność tła też nie jest wymogiem - tło ma być takie jak nam pasuje. Zgadzam się, że u nas w Polsce na pokazach tak się przedstawia print room, ale to mikroskopijna część, a w zasadzie wariant tej metody. Rzeczywiście białoczarny jest moim zdaniem najefektowniejszy - lubię "czyste' prace. Zachęcam do poszperania, szczególnie na włoskich stronach :). Generalnie print room to także dostosowanie motywu do własnych oczekiwań, stąd dużo motywów, które można przycinać na wymiar i dowolnie komponować. Fajnie wygląda papier pokolorowany b. rozwodnionymi farbami- jakby akwarela. Metoda czarno biała, o której napisałaś nie jest wbrew pozorom taka łatwa i wymaga nieco doświadczenia.
Poniżej moja praca z tego tematu :), akurat manekin jest kremowy- nie biały, bo takie było tło papieru. Jak dorwę się do skanera to wrzucę kilka przykładów włoskiego print roomu.

Ach i podział przedmiotu na część białą i czarną nie ma tu nic do rzeczy - tak zaczęły to robić u nas dziewczyny - prekursorki decou w Polsce i tak zostało, ale nie jest to "przepis" na print room :)
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
 (1)

Postprzez izuss1 » Wto Maj 15, 2007 4:52 pm

czyli ewidentnie widać, że "wyszkoliłysmy" się z rozellą u jednego źródła ;)
Awatar użytkownika
izuss1
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Śro Paź 18, 2006 11:57 am
 (1)

Postprzez Gagu » Wto Maj 15, 2007 5:00 pm

Nie spotkałam się w Polsce z innym pojmowaniem print roomu. Akurat w tej wersji jest on moim zdaniem najefektowniejszy :). Zaznaczyć należy, że papiery do print roomu nie zawsze mają takie same parametry jak do decoupage'u - często są o wiele grubsze i brzydko się rozchodzą po namoczeniu. Spotkałam się z p.r. przy dekoracji ścian, parawanów i w ogóle dużych form.
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Postprzez rozella » Wto Maj 15, 2007 5:48 pm

Mówiąc szczerze nie należę do ekspertów w dziedzinie decu. Podzieliłam sie jedynie tym czego się dowiedziałam. Sądzę jednak że poprzez zastosowanie właśnie symetrii oraz bieli i czerni, osiąga sie ten "graficzny" efekt.

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Postprzez Ivy » Śro Maj 16, 2007 6:10 pm

Przyznam szczerze, że przed pokazem też pogooglałam trochę i ogólnie print room to zdaje się decu przy użyciu takich monochromatycznych motywów. Znalazłam (poza tymi biało czarnymi) białoczerwone, biało niebieskie itd.
Awatar użytkownika
Ivy
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Paź 23, 2006 9:13 pm
 (1)

Postprzez Lula Lu » Śro Maj 30, 2007 5:46 pm

wiecie co, bardzo mi się to podoba :) chyba zakupię czarną akrylową. A gdzie znajdę serwetki/papiery?
Awatar użytkownika
Lula Lu
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Kwi 25, 2007 11:40 am
 (1)

Postprzez rozella » Śro Maj 30, 2007 5:58 pm

Lula kliknij w google hasło papier do decu lub serwetki do decu, wyskoczą CI adresy sklepów w sieci. Na allegro także są. W sklepach dla plastyków w Warszawie jest tego całe mnóstwo. Jeżeli macie sklep AlmiDeco to tam dopiero jest raj serwetkowy. ;)

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Postprzez Lula Lu » Śro Maj 30, 2007 6:01 pm

no własnie szukam :)
Awatar użytkownika
Lula Lu
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Kwi 25, 2007 11:40 am
 (1)

Postprzez Gagu » Śro Maj 30, 2007 8:05 pm

Lula jak Ci czegos potrzeba to pytaj - w Warszawie mam jako takie rozeznanie
Ostatnio edytowany przez Gagu, Pon Lis 19, 2007 5:56 pm, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Postprzez halusia1952 » Czw Sie 09, 2007 5:48 pm

Moje kochane zarażiłam się Waszą pasją mam już puzdereczko i będę sie starała ozdobić pozdrawiam Halina
halusia1952

Dołączenie: Pią Cze 22, 2007 10:08 pm

Następna

Powróć do Wszystko o technice decoupage

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości