Doti też zaczęła filcować...

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Doti też zaczęła filcować...

Postprzez Doti80 » Czw Maj 13, 2010 12:32 pm

Już dawno chciałam spróbować swoich sił w filcowaniu na mokro, więc... do dzieła :) Jedno jest pewne - filcowanie wciąga :)

To mój pierwszy kwiatuszek... wiem, że nie jest do końca dofilcowany (chyba trochę za miękki), ale dopiero poznawałam filc :) Mnie się podoba i zostaje u mnie :)

Image

Image

Ten drugi robiłam wg tego schematu. Nie podoba mi się... raczej już takich nie zrobię, nie mam na niego pomysłu i nawet nie poobcinałam mu włosków, ale... pokażę Wam :)

Image

Image

Jeszcze zrobiłam bransoletkę, jak się wysuszy i ją "oskubię" z włosków, to natychmiast ją tu umieszczę :)
Ostatnio edytowany przez Doti80, Czw Maj 13, 2010 9:55 pm, edytowano w sumie 1 raz
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Doti80
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Wto Mar 11, 2008 2:19 pm
Miejscowość: Bytom

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: Doti też zaczęła filcować...

Postprzez rozella » Czw Maj 13, 2010 2:20 pm

Pierwszy kwiatek faktycznie prosi o jeszcze jedna porcje tarmoszenia i rolowania. Widac to po jedwabiu. Przy mocnym sfilcowaniu, jedwab sfaluje jeszcze bardziej :> Natomiast sam kwiatek i jego kształt jest bardzo uroczy. Brawo, pierwsze koty za płoty i witamy w szeregach filcozakręconych :)
Drugi kwiatek jest bardzo oryginalny i w dodatku ma świetne kolory. Włoski dodaja mu uroku. W końcu niektóre kwiatki mają w środku takie meche-cheche. Coś bym mu dokombinowała i przypięła do szalika lub torebki bo zasługuje na to i to jeszcze jak :ok: :ok:
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez random_forest » Czw Maj 13, 2010 4:58 pm

A mi się oba podobają. :) Ten drugi ma taką "słodką" kolorystykę. Lody waniliowe z sosem z owoców leśnych... Moim zdaniem byłby świetny na cokolwiek ekstrawagancką spinkę do włosów. :> A z pierwszym rzeczywiście nie ma problemu - czy jako broszka, czy ozdoba do czegoś będzie wyglądał świetnie. :) Gratuluję początków.
Tak jakby zaczynam blogować... Random Forest
Awatar użytkownika
random_forest
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Sty 22, 2010 11:32 pm

Postprzez Revi » Czw Maj 13, 2010 5:09 pm

Oba kwiatki fajne, ten drugi właśnie fajny bo taki "inny" mało się takich widuje. Bardzo fajne początki, pokazuj jak najszybciej tą bransoletkę ;)
"Z każdym nowym dniem zaprzyjaźnij się, spróbuj widzieć świat pozytywnie!"

Odwiedź mnie na: http://szufladaroznosci.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Revi
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Kwi 17, 2008 1:18 pm
Miejscowość: Trzemeszno/Poznań
Medale: 1
 (1)

Postprzez AnetaA » Czw Maj 13, 2010 5:38 pm

No pieknie :) mi sie drugi bardzo podoba,taki inny z tymi swoimi pazurkami :) delikatny no i te kolory,wanilią aż czuc,mi się strasznie podoba,wg jakiego wzoru go robiłaś?
AnetaA
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lut 17, 2010 11:06 pm

Postprzez moniqurd » Czw Maj 13, 2010 7:02 pm

co prawda na filcowaniu się nie znam ( darowana czesanka leży i czeka na moją odwagę :) ) , ale kwiatki podobaja mi się - ten drugi bardziej ....brawo Doti
moniqurd
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Paź 29, 2009 8:38 pm

Postprzez halszka » Czw Maj 13, 2010 7:04 pm

Doti
- a mnie własnie bardzo podoba sie twój drugi kwiatuch - ten "waniliowy" - jak dziewczyny go nazwały , jak go zrobiłas , że jest taki delikatny ...? pasuje mi jeszcze dołozyć do niego łodyżkę czyli " wcisnąć " go w cienki dredzik , albo dodać mu zwykły prościutki listek ... ale to tylko moje sugestie - a co zrobisz - to zobaczymy bo pokazać nam musisz koniecznie :acute:
Awatar użytkownika
halszka
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Lut 15, 2007 11:25 am
Miejscowość: Kraków

Postprzez plastusia1 » Czw Maj 13, 2010 7:38 pm

Mi tez sie bardzo drugi podoba!
Awatar użytkownika
plastusia1
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Lip 28, 2008 8:02 pm
Miejscowość: 3miasto

Postprzez eli » Czw Maj 13, 2010 8:14 pm

Ładne początki Doti.Wiesz ,ja tez robiłam takiego kwiata waniliowego wg tego samego schematu i też nie byłam z niego zadowolona.Ale jeżeli innym się podoba,to może warto się do niego przekonać,co? ;)
Czekam z niecierpliwością na dalsze Twoje prace !
eli
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Sty 12, 2010 10:45 pm
Miejscowość: okolice Poznania

Postprzez Doti80 » Czw Maj 13, 2010 10:05 pm

Jej, ile miłych komentarzy... i to przede wszystkim odnośnie tego nieładnego dla mnie kwiatka :D Bardzo się cieszę, że Wam się podoba i chyba mam na niego pomysł dzięki Halszce - wydaje mi się, że z dredem ładnie by wyglądał jako naszyjnik... tak by sobie fajnie ta ośmiorniczka zwisała... tak mi się wydaje :) Ale jak mam teraz do niego dreda doczepić? Da się na mokro? Czy muszę kłuć? Z kłuciem będzie gorzej, bo mam igłę średnią, a do tego by chyba lepsza była cienka, co?

Rozelko, ten pierwszy kwiatek rzeczywiście jest miękki - czy on z czasem się "rozlezie"? Może rzeczywiście jeszcze go trochę pomęczyć... ale można tak na mokro jeszcze go poturlać? Aha, jedwabiu tam nie ma... to wszystko to najtańsza czesanka jaką znalazłam (w końcu nie wiedziałam, czy mi się to spodoba, czy nie ;))

Rozelko, Random-forest, Revi, Anetko, Moni, Halszko, Plastusiu, Eli - dziękuję Wam bardzo za komentarze i rady :)

Anetko, kliknij w słowo "schemat" i wyświetli Ci się krok po kroku jak tego kwiatka-ośmiorniczkę wykonać :)
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Doti80
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Postprzez Tobatka » Pią Maj 14, 2010 8:27 am

Bardzo, bardzo udane! Oj już widzę, jak się teraz rozszalejesz! :)
...frywolitka, szydełko, decoupage, filcowanie, biżuteria, pergamano, witraż, koralikowe wyplatanie, ceramika, druty.... a to nie koniec................
Mój albumik...
Świat Tobatki...
Awatar użytkownika
Tobatka
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Sty 26, 2007 1:55 pm
Miejscowość: Tobatkowo :)

Postprzez Doti80 » Pią Maj 14, 2010 11:02 am

Dziękuję, Tobatko, dziękuję :) Oj chciałabym szaleć, ale na razie koniec, przez weekend nic nie zrobię :) Ale po niedzieli się pobawię :)

A teraz obiecana bransoletka - robiona wg pomysłu tej Pani - ten film jest w częściach, trzeba sobie poszukać kolejne :)

Image

Image

W miejscu złączenia dałam za mało czesanki, za krótki ten prostokąt zrobiłam, ale nie widać chyba za bardzo ;) Jak się dorobię cieniutkiej igły, to tam doczepię kawałek czesanki, żeby było równiej :)
Zrobiłam już kolejną do kompletu, całą czarną, ale na razie się suszy :) Jak wyschnie, to pokażę jak wyglądają obie na ręce ;) Jej, ależ ja mam radochę z tego filcowania :)
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Doti80
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Postprzez rozella » Pią Maj 14, 2010 11:23 am

:o bransoletka rewelacja, aż mnie ochota wzieła, by sobie ukulać, brawo Doti :ok: :ok:

Co do Twojego pytania, to tak :> możesz tego kwiatka zmoczyć i jeszcze dalej porolowac. Niedofilcowane praca z czasem robią się coraz bardziej puchate po czym rozłażą się :(

Filcowanie ma tę dobra strone, ze mozna pracę odłozyć i wrócić do niej za dzień, miesiąc lub nawet rok ;)
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez AnetaA » Pią Maj 14, 2010 12:23 pm

No Doti bransoletka super i z tego co widzę porządnie ufilcowana :) ,to miejsce łączenia,jak sie przyjrzeć to rzeczywiście jest troche widoczne,możesz tam ew przyigłować jakiś kwiatuszek nieduży lub trzy :) albo ozdobic kamieniami drobniutkimi czy koralikami albo zrobić tak jak pisałaś,ale jak będą dwie albo trzy bransolety to i tak nie bedzie tego łączenia widać
Czekam aż sie rozkręcisz :)
AnetaA
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lut 17, 2010 11:06 pm

Postprzez martita » Pią Maj 14, 2010 12:53 pm

Dodi, świetne prace! :)
kwiaty bardzo ładne i oryginalne, ten 2gi szczególnie... :) więc nie odstawiaj go bo zasługuje na to, by być pokazywanym ;)
bransoletka mi się niesamowicie podoba! kolorystyka jest super!
aż chce się filcować!
Awatar użytkownika
martita
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lip 13, 2007 11:15 am
Miejscowość: Szczecin

Następna

Powróć do Nasze prace

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość