Farba akrylowa

Moderatorzy: sasilla, Gagu, elenuke, zebrzyca

Farba akrylowa

Postprzez ~Katarzyna~ » Czw Lip 24, 2008 11:56 am

Witajcie!
Mam pytanie odnosnie farby akrylowej.Czy są tylko akryle do dewna i metalu? Jaka uzyc farbe do pudelek z papieru i słoików?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
~Katarzyna~
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lip 21, 2008 9:43 pm
Miejscowość: Bełchatów/Łódź

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez rozella » Czw Lip 24, 2008 12:04 pm

Jezeli chcesz malować słoik, to dobrze jest kupić primer. Jest to podkład powodujący, ze śliska nawierzchnia lepiej chwyta farbę. TO samo dotyczy metalowych przedmiotów . Oczywiście farby akrylowe są najlepsze do decu.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

f

Postprzez ~Katarzyna~ » Czw Lip 24, 2008 12:35 pm

Własnie używałam farby akrylowej do malowania sloika i nie chcial sie pokryc:/ moze mam zły pedzel?
Awatar użytkownika
~Katarzyna~
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lip 21, 2008 9:43 pm
Miejscowość: Bełchatów/Łódź

Postprzez rozella » Czw Lip 24, 2008 12:44 pm

Katarzyno napisałam, byś przemalowała przed połozeniem akrylu - pirmerem. Primer powoduje przyczepność farby do podłoża.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez dodzia » Czw Lip 24, 2008 3:29 pm

dobrze jest też zmatowić powierzchnię np. drobnym papierem ściernym , no i odtłuścić ma się rozumieć nie spirytusem tylko najlepiej zwykłym płynem do naczyń.
Awatar użytkownika
dodzia
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Kwi 08, 2008 10:51 am
Miejscowość: Tczew

Postprzez Fairy » Czw Lip 24, 2008 3:41 pm

i lepiej, żeby farba była gęstsza trochę...
Ja mam jakąś z budowlanego, ale moim zdaniem jest rzadka i niezbyt miło mi się z nią pracuje :( chociaż i tak nadaje się do drewna, metalu, słoiki też malowałam.
mam kilka tubek [malutkich] takich akryli dla plastyków bardziej i te są dużo gęstsze i fajniejsze jak dla mnie :ok: [tylko drogie :cry: ]
a ja z czasem [nie takim długim bo prawie odrazu, jakoś na początku] przeszłam z pędzla na gąbki-takie zwykłe stare kąpielowe, tylko podarłam je na kawałki.
Awatar użytkownika
Fairy
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Maj 19, 2008 12:01 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Gagu » Czw Lip 24, 2008 3:48 pm

~Katarzyna~, jeśli nie masz primera i nie chcesz inwestować najlepiej pomaluj szkło cieniutko gąbką. Może to być zwykły zmywak kuchenny. Maluj ruchami tepującymi - tak jakbyś chciała stemplować. Nie zrażaj się, że po pierwszej warstwie przedmiot sprawia wrażenie zupełnie nie pomalowanego. Tak ma być. Im cieńsze warstwy będziesz nakładała tym osiągnięty efekt będzie lepszy. Od razu mówię - warstw będzie 4-5, nie mniej, każdej pozwól dobrze wyschnąć. Powodzenia :).
Akryle są do wielu powierzchni, Ty jak sądzę wybrałaś akrylową EMALIĘ z marketu budowlanego - to nie jest akryl do decou, ale też można nim malować, niestety gorzej pokrywa śliskie przedmioty, za to ma wiele zalet zupełnie w decou nieprzydatnych, za to nieocenionych podczas remontów. Coś za coś - niestety.
Ostatnio edytowany przez Gagu, Wto Lip 29, 2008 1:56 pm, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Medale: 1
 (1)

Postprzez sasilla » Czw Lip 24, 2008 5:40 pm

Fairy napisał(a):mam kilka tubek [malutkich] takich akryli dla plastyków bardziej i te są dużo gęstsze i fajniejsze jak dla mnie :ok: [tylko drogie :cry: ]

Niekoniecznie.
Ja ostatnio kupilam ACRYLIC firmy Louvre i bardzo polecam - to farba z plastycznego, ale wyjatkowo niedroga - za butle 750ml dalam 33zl (a dzis w budowlanym pytalam 26zl za 700ml) - roznica cenowa nie jest drastycznie duza, a kupujac acrylic ma sie dobra, szybkoschnaca, ladnie pokrywajaca farbe, specjalnie przeznaczona do dzialan plastycznych. :>
Malowalam nia szklo, bez primera i trzyma ladnie. Tylko nalezy szklo dokladnie odtluscic (np plynem do szyb) i tak jak radzi Gagu malowac gabeczka :)

Gagu napisał(a):akrylową emulsję z marketu budowlanego

Chyba emalie (do drewna i metalu)? Emulsji (czyli takiej do scian) nie radze uzywac w decu - kiedys uzywalam resztek z remontu i wydawalo mi sie, ze tez sie da. Do czasu az chcialam naprasowac motyw zelazkiem. Zlazlo piknie, do golego drewna 8-)

[ Komentarz dodany przez: Gagu: 29 Lipiec 2008, 14:55 ]
tak tak, emalię oczywiście - dzięki za czujność :>
Image
"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz
Awatar użytkownika
sasilla

Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 12:33 pm
Miejscowość: Otwock
 (1)

Dulux do drewna i metalu

Postprzez Mila » Wto Lip 29, 2008 7:42 am

Szkła jeszcze nie malowałam, ale metal i stolik z płyty pilśniowej tak. Wstarczył sam Dulux do drewna i metalu, nie musiałam używać primera, farba bardzo dobrze się trzyma powierzchni. Metal, oczywiście wcześniej przetarłam papierem ściernym i odtłuściłam actonem.
Mila
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Lip 11, 2008 7:07 am
Miejscowość: Łódź
 (1)

Postprzez Kaja » Pon Wrz 08, 2008 11:42 am

No, a do kartonu? Zgromadziłam sobie niezłą kolekcję pudełek tekturowych po serkach pleśniowych - takie urocze, okrągłe puzdereczka. Marzy mi się zrobienie z nich zestawu pudełek decoupage'owych, ale nie wiem, jak się do tego zabrać.
Awatar użytkownika
Kaja
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Lip 28, 2008 8:55 am
Miejscowość: Bytom

Postprzez Gagu » Pon Wrz 08, 2008 12:38 pm

Maluj akrylówkami :), będzie dobrze
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Re: Farba akrylowa

Postprzez enn. » Pią Mar 20, 2009 3:25 pm

a ja mam pytanie, co do firmy. chciałabym farby dobre, ale nie zbyt drogie. jakie polecacie? a co myślicie o farbach Acrylic?
enn.

Dołączenie: Czw Mar 19, 2009 7:14 pm

Re: Farba akrylowa

Postprzez deborah » Wto Kwi 07, 2009 10:26 pm

Witajcie
Mój problem nie wiem czy jest związany z farba, lakierem, ale ten temat forum był mi najbliższy (po przejrzeniu dziesiątek stron www) :(

Mianowicie:
Butelkę i talerz pomalowałam primerem. Po wyschnięciu nałożyłam farbę (biała wodna emalia akrylowa do drewna i metalu Dulux) wymieszaną z pigmentem. Wszystko ładnie się pokryło. Na talerz przykleiłam serwetkę, zrobiłam cieniowanie i przyszedł czas na lakier (akrylowy do drewna Śnieżka) ... i wtedy lakier zaczął się "ściągać" - tak jakbym malowała po tłustej powierzchni. Z kolei na podobnie przygotowaną butelkę, ale jeszcze bez serwetki chciałam nałożyć białą farbę (bez pigmentu) i efekt był podobny.

Dlaczego tak się dzieje?? :cry:
deborah

Dołączenie: Wto Kwi 07, 2009 10:13 pm

Farba akrylowa

Postprzez dodzia » Śro Kwi 08, 2009 7:01 am

ja miałam takie doświadczenia z farbę śnieżką i problemy zniknęły , gdy zniknęła farba....nawet nie używam jej jako podkłąd , bo nie pękały mi crackle, warzył się lakier....moim zdaniem na decou nie warto oszczędzać , bo efekty będą nieoczekiwane....mojej sąsiadce przez kilka miesięcy nie pękały crackle i nagle zaczęły- zmieniła farbę podkładową....
Awatar użytkownika
dodzia
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Kwi 08, 2008 10:51 am
Miejscowość: Tczew

Farba akrylowa

Postprzez Gagu » Śro Kwi 08, 2009 7:50 am

emalie do drewna i metalu nie są przeznaczone przecież do lakierowania i myślę że stąd ten problem. Pracujesz z farbami i lakierami przeznaczonymi do czegoś zupełnie innego, więc niespodzianki mogą się przytrafić, do tego jeszcze utrudniłaś sprawę używając dwu rożnych marek.

Może pomóc pokrycie gotowej pracy klejem do decoupage, a po wyschnięciu dopiero lakierowanie. Klej oddzieli "nielubiące" się składniki farby i lakieru.
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Następna

Powróć do Wszystko o technice decoupage

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości