|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
ladyolga
|
Temat postu: Filcowe obrazki. Wysłany: Wto Sty 05, 2010 12:12 pm |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Czw Paź 15, 2009 11:43 am Posty: 83 Miejscowość: Kraków
|
Marzy mi się taki filcowy obraz, to się teraz tak ładnie nazywa "malowanie tkaniną"  Zastanawiam się jak się zabrać do tego,czy wystarczy: 1) Zrobić placek (podstawę obrazka) i poczekać aż wyschnie 2) Ułożyć wzór (marzy mi się jakiś kwiat, albo las) i lekko przyigłować, a potem dofilcować na mokro Czy może trzeba od razu układać wszystko spód i wzór? Macie może jakieś doświadczenia w tej sprawie? 
_________________ http://filcudenka.blogspot.com/
|
|
| Góra |
|
 |
|
rozella
|
Temat postu: Filcowe obrazki. Wysłany: Wto Sty 05, 2010 12:23 pm |
|
Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 5:29 pm Posty: 5142 Miejscowość: Poznań
|
_________________ " Doskonałość jest miarą nieba, dążenie do doskonałości - miarą człowieka...." Sokrates
|
|
| Góra |
|
 |
|
ladyolga
|
Temat postu: Re: Filcowe obrazki. Wysłany: Wto Sty 05, 2010 12:48 pm |
|
 |
 |
 |
|
Dziękuje, można powiedzieć że wychowałam się na tych filmikach:) Ale nie do końca o to mi chodzi, chodzi o obraz ułożony jakby z puszków wełny. Coś jak to: 
|
|
| Góra |
|
 |
|
zebrzyca
|
Temat postu: Filcowe obrazki. Wysłany: Wto Sty 05, 2010 12:54 pm |
|
Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 6:40 pm Posty: 2932 Miejscowość: Lublin Medale: 4
|
|
Ja robiłam najpierw podstawę, czyli lekko podfilcowany płat, taki żeby się nie rozpadał przy podniesieniu, a potem na to układałam po kawałku czesankę i "jechałam" na mokro. Z tym, że moje obrazki nie były aż tak skomplikowane jak ten który pokazałaś. Te moje są gdzieś w moim filcowym wątku.
_________________ Pozdrawiam. Teresa
|
|
| Góra |
|
 |
|
ladyolga
|
Temat postu: Re: Filcowe obrazki. Wysłany: Wto Sty 05, 2010 12:57 pm |
|
 |
 |
 |
|
Zebrzyco:Chyba muszę po prostu spróbować  Ale tak jak mówisz zrobię najpierw podstawę. Natknęłam się ostatnio na bloga takiej dziewczyny z Litwy, która właśnie takie cuda wyprawiała z filcu. Tylko nie mogę teraz tego bloga znaleźć.
|
|
| Góra |
|
 |
|
rozella
|
Temat postu: Filcowe obrazki. Wysłany: Wto Sty 05, 2010 1:06 pm |
|
|
|
Najlepiej zaprojektować sobie na kartce kolorystykę i kolejność układania czesanki. Reszta zalezy od tego, jak grubo tę czesankę ułożysz. Nalezy pamiętać o tym, ze jeżeli tło jest ciemne, trzeba je rozjaśnić czyms białym i dopiero na tym, układac jasne kolory.
_________________ " Doskonałość jest miarą nieba, dążenie do doskonałości - miarą człowieka...." Sokrates
|
|
| Góra |
|
 |
|
plastusia1
|
Temat postu: Re: Filcowe obrazki. Wysłany: Wto Sty 05, 2010 7:21 pm |
|
Dołączenie: Pon Lip 28, 2008 7:02 pm Posty: 594 Miejscowość: 3miasto
|
|
| Góra |
|
 |
|
margola
|
Temat postu: Filcowe obrazki. Wysłany: Wto Sty 05, 2010 7:30 pm |
|
Dołączenie: Pią Sie 08, 2008 3:43 pm Posty: 553 Miejscowość: Łódź
|
O mamusiu...dałdabym się pokroić w paseczki za taką cudowną torebkę kwiatkową.... Ladyolga! ucz się ucz  niech Ci wychodzi jak najszybciej 
_________________ "Nie potrzeba wcale świata zmieniać, kiedy z życia można tyle brać..."
|
|
| Góra |
|
 |
|
filcewka
|
Temat postu: Filcowe obrazki. Wysłany: Wto Sty 05, 2010 7:48 pm |
|
 |
 |
 |
Dołączenie: Sob Sty 02, 2010 4:03 pm Posty: 104
|
|
Fofilc to podstawa. Jak masz bazę to na tym możesz układać dalej fofilce. Wtedy praca będzie dokładna w każdym szczególe. Cienie , różne tło -uzyskasz narzucając POD fofilc dany kolor. pamiętaj, że fofilc da inną fakturę całej pracy- oczywiście rewelacyjną!!
|
|
| Góra |
|
 |
|
Tobatka
|
Temat postu: Filcowe obrazki. Wysłany: Wto Sty 05, 2010 8:11 pm |
|
Dołączenie: Pią Sty 26, 2007 12:55 pm Posty: 2520 Miejscowość: Tobatkowo :)
|
O rany, jakie piękne te torby z bloga! Cudne!!! Ale do tego to już malować trzeba umieć 
_________________ Mój albumik z pracami wszelakimi - frywolitka, szydełko, decoupage, filcowanie, biżuteria, pergamano, witraż.... a to nie koniec  Posadziłam drzewo - pomóż mu urosnąć, kliknij w link:)
|
|
| Góra |
|
 |
|
ladyolga
|
Temat postu: Re: Filcowe obrazki. Wysłany: Wto Sty 05, 2010 9:05 pm |
|
 |
 |
 |
|
Te torby to dzieła sztuki bez dwóch zdań! plastusiu1: Dziękuje:) Oszukałam się tego linka jak szalona wiszę Ci godzinę drapania po plecach  filcewka: może to głupie pytanie, ale co to są fofilce ? (brzmi trochę jak fafkulce  )
|
|
| Góra |
|
 |
|
rozella
|
Temat postu: Filcowe obrazki. Wysłany: Śro Sty 06, 2010 6:40 am |
|
|
|
Fofilc to inaczej prefilc. Czyli dwie cienkie wstępnie zafilcowane warstwy czesanki. Można z takiego arkusika wycinać wzory układać na "bazie" i pięknie się wfilcuje.
|
|
| Góra |
|
 |
|
tini
|
Temat postu: Re: Filcowe obrazki. Wysłany: Czw Mar 04, 2010 9:55 pm |
|
Dołączenie: Wto Wrz 22, 2009 12:51 pm Posty: 16
|
|
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|