FIMO a Sculpey

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

FIMO a Sculpey

Postprzez błędny_ognik » Czw Paź 29, 2009 12:13 am

Witajcie :)

Mam kilka pytań głównie do dziewczyn, które dużo pracują z FIMO.
Czy spotkałyście się kiedyś z masą SCULPEY? Czy macie jakieś doświadczenie w mieszaniu ze sobą tych dwóch rodzajów mas?
Czy byłybyście w stanie zapłacić ok. 50 groszy więcej za kostkę SCULPEY (w porównaniu z ceną FIMO) gdyby był to np. kolor, którego w palecie FIMO nie ma, a uznałybyście za atrakcyjny?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam
błędny_ognik

Dołączenie: Czw Lut 05, 2009 1:01 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

FIMO a Sculpey

Postprzez Mangalarga » Czw Paź 29, 2009 6:11 am

Nie wiedziałam, że Sculpey ma jakąś gamę kolorów. Wszystkie "surowe" (niemalowane) wyroby, jakie widziałam na zdjęciach, miały barwę cielistą.
Mangalarga
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Gru 11, 2008 5:09 pm

FIMO a Sculpey

Postprzez zebrzyca » Czw Paź 29, 2009 7:10 am

Dziewczyny, oprócz tego oryginalnego Sculpey do wytwarzania figurek jest Premo!Sculpey, Sculpey III Studio Sculpey Clay - te są produkowane w wielu kolorach tak jak fimo. Fakt, że u nas ich nie uświadczysz. Mam kilka kostek tego ostatniego i powiem tak, owszem kostki Sculpey (79g) większe niż kostki fimo (56g), kolory inne niż w palecie fimo, ale i wyrabianie trochę inne, są bardziej jakby to określić sypkie, dłużej trzeba je wyrabiać, ale później niczym nie różnią się od fimo. Jedynie kolor translucent nie odpowiada mi, efekt daje taki jak fimo, natomiast wyrabia się koszmarnie - lecą wióry, trzeba się dobrze napracować żeby go wyrobić. Jeżeli chodzi o łączenie, nie ma problemów, robiłam kiedyś kilka próbnych wisiorków z obu mas wymieszanych ze sobą. Tylko nie wiem czy jest realne zdobycie tych mas tylko o 50 groszy drożej od fimo. A, i jest jeszcze w gamie produktów Sculpey masa, która po wypaleniu zachowuje dużą elastyczność - Sculpey Super Flex.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Re: FIMO a Sculpey

Postprzez błędny_ognik » Czw Paź 29, 2009 10:32 am

Mam na myśli Sculpey w kostkach po 56g, czyli tak jak FIMO. Występuje w 44 kolorach, w tym 6 kolorów perłowych. Kilka kolorów jest zbliżonych do tych z palety FIMO, ale większość się różni.
A co do ceny to mogę zagwarantować że to tylko ok. 50-60 groszy na kostce ;)
błędny_ognik

Dołączenie: Czw Lut 05, 2009 1:01 pm

FIMO a Sculpey

Postprzez zebrzyca » Czw Paź 29, 2009 2:54 pm

Jeżeli w kostkach wielkości takiej jak fimo, to nie chciałoby mi się kombinować i sprowadzać Sculey ze Stanów. Wybrałabym w takim wypadku fimo.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez yoshi.myu » Pią Kwi 09, 2010 11:50 pm

ja tylko ośmielę się dodać, że premo sculpey jest dostępne w Polsce, właśnie znalazłam, węsząc w temacie fimo ;p

no i tak szukam, ale niestety nie ma zbyt wielu informacji o wyrabianiu w sculpey w kraju :(
a chciałam mieć jakieś sensowne porównanie, bo po zmianie cen fimo opłacało by się zainwestować w nowe, ale... się boję
ech
Awatar użytkownika
yoshi.myu
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Lut 06, 2009 7:45 pm
Miejscowość: o jeden uśmiech od Szczyrku

Postprzez Lucide_Plaisir » Śro Lip 28, 2010 8:10 pm

Jak już pisałam w temacie "Gdzie kupić fimo?" Jest świetny sklepik internetowy

!
Ostrzeżenie Admina/Moderatora:
nie reklamujemy stron komercyjnych na forum
gdzie jest ogromny wybór Sculpey - wszystkich rodzajów i konkurencyjne ceny :)
Lucide_Plaisir
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Cze 01, 2009 4:21 pm

Postprzez miss mouse » Wto Sie 24, 2010 9:44 am

masy są na tyle zbliżone jesli chodzi o efekt końcowy, że nie zawracam sobie głowy poszukiwaniami sculpey mając Fimo na wyciągnięcie ręki w sklepie plastycznym, Empiku czy w necie.
miss mouse
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sie 24, 2010 7:49 am

Postprzez eevaa » Śro Wrz 08, 2010 9:25 am

Dopiero zaczynam pierwsze próby z lepieniem. Kupiłam zwykłą modelinę ale kolory są okropne... Poszłam więc do empiku żeby kupić fimo ale jak już tam byłam żal mi było wydać tych pieniędzy, nie mogłam się zdecydować jakie kolory wybrać bo chciałabym wszystkie a miałam tylko 50zł. Ostatecznie wybrałam 4 ale teraz się boję cokolwiek z tego fimo zrobić bo co jeśli mi nie wyjdzie? 36zł przepadnie. Ech. Na jakiejś zagranicznej stronce z tutorialami pisali że używają masy Premo. W googlach znalazłam że można ją kupić za ponad 5zł! Może warto się przerzucić??? Ma ktoś jakieś doświadczenia?
eevaa

Dołączenie: Pią Gru 25, 2009 11:00 am
Miejscowość: Bielsko-Biala okolice

Postprzez miss mouse » Nie Wrz 19, 2010 7:59 pm

na stronie producenta FIMo www.staedtler.com można kliknąć w FIMO a tam w zakładkę Creative tips - wersja jest angielska i niemiecka. Mają sporo instrukcji " krok po kroku" fajnych dekoracji o różnym stopniu skomplikowania. Zdjęcia poszczególnych etapów pracy sa na tyle czytelne że nawet bez świetnej znajomości języka i dokładnego czytania opisu można sie zorientować jak co zrobić. Jak się ktoś obawiam że "zepsuje" FiMO to warto skorzystać z takiej ściągi. pozdrawiam i życzę powodzenia
miss mouse
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sie 24, 2010 7:49 am

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości