|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
Kalynca
|
Temat postu: Co zrobić by modlina podczas lepienia się nie brudziła?? Wysłany: Pon Gru 08, 2008 1:44 pm |
|
 |
| Goszcząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Śro Gru 03, 2008 9:18 pm Posty: 13
|
|
Po dokładnym umyciu rąk zaczynam lepić. Gdy lepię pojawiają się małe czarne włoski i modelina się brudzi. jak temu zapobiegać?
|
|
| Góra |
|
 |
|
szajajaba
|
Temat postu: Wysłany: Pon Gru 08, 2008 1:47 pm |
|
Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 12:33 pm Posty: 2611
|
|
Gdzie te włoski się pojawiają? Bo to, że modelina brudzi, to normalne, nie unikniesz tego.
_________________ Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
Kalynca
|
Temat postu: Wysłany: Pon Gru 08, 2008 1:58 pm |
|
 |
| Goszcząca lady ;) |
 |
|
|
włoski pojawiają się na modelinie. MOże źle się wyraziłam nie moelina brudzi tylko coś brudzi modeline.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Kalynca
|
Temat postu: Wysłany: Pon Gru 08, 2008 2:16 pm |
|
 |
| Goszcząca lady ;) |
 |
|
|
A i mam jeszcze jedno pytanie. Gdy lepię modeline jest strasznie lepka i robi się z niej taka paćka. Co robić i jak tego unikać?
|
|
| Góra |
|
 |
|
szajajaba
|
Temat postu: Wysłany: Pon Gru 08, 2008 3:42 pm |
|
Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 12:33 pm Posty: 2611
|
|
| Góra |
|
 |
|
klaudynka
|
Temat postu: Wysłany: Wto Gru 09, 2008 10:38 am |
|
Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 6:40 pm Posty: 895 Miejscowość: Ostróda / Olsztyn
|
|
może te czarne włoski są z ręcznika?
nasunęło mi się to, bo nosze soczewki i niektóre ręczniki zostawiają na dłoniach malutkie włoski, które brudziły mi soczewki. Może tak jest też z Twoją modelinką?
_________________ http://kargolcia.blogspot.com/ Proszę pomóż urosnąć mojemu drzewu: http://klaudyna.posadzdrzewo.pl
|
|
| Góra |
|
 |
|
margola
|
Temat postu: Wysłany: Wto Gru 09, 2008 3:21 pm |
|
Dołączenie: Pią Sie 08, 2008 3:43 pm Posty: 540 Miejscowość: Łódź
|
albo może masz jakiegoś zwierzaka, któy podstępnie zostawia kawałki siebie po mieszkaniu. Moja koleżanka nawet otwierając świeży słoik Nutelli znajduje w środku włos swojego pupila  Przetrzyj dobrze przestrzeń na której lepisz...to może być cokolwiek włącznie z włoskami ze sweterka, który ktoś miał na sobie
_________________ "Nie potrzeba wcale świata zmieniać, kiedy z życia można tyle brać..."
|
|
| Góra |
|
 |
|
Kalynca
|
Temat postu: Wysłany: Śro Gru 10, 2008 12:06 pm |
|
 |
| Goszcząca lady ;) |
 |
|
Modelinę lepię na biurku. Będę teraz dokładnie je przecierać  A może lepiej będzie jak modelinę będę lepić w rękawiczkach? na moje biurko raczej pies nie wchodzi ;P Lepię z modeliny Astra. Polska firma, ale całkim dobra 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Kalynca
|
Temat postu: Wysłany: Śro Gru 10, 2008 12:11 pm |
|
 |
| Goszcząca lady ;) |
 |
|
|
a na fimo też to się pojawia. A i mam jeszcze jedno pytanie. Gdy lepię modeline jest strasznie lepka i robi się z niej taka paćka. Co robić i jak tego unikać?
|
|
| Góra |
|
 |
|
Vella
|
Temat postu: Wysłany: Śro Gru 10, 2008 12:15 pm |
|
 |
| Kandydatka na Craftlady ;) |
 |
Dołączenie: Śro Lis 12, 2008 12:38 pm Posty: 23
|
Kalynca napisał(a): Gdy lepię modeline jest strasznie lepka i robi się z niej taka paćka. Co robić i jak tego unikać?
Za dużo plastyfikatora w modelinie. Spróbuj rozwałkować kawałek pomiędzy dwiema kartkami papieru - tłusty plastyfikator powinien wsiąknąć w papier, a to co zostanie będzie zapewne już bardziej przyjazne
(Sposób zaczerpnięty z książki "Cuda z modeliny" Sue Heaser)
|
|
| Góra |
|
 |
|
Kalynca
|
Temat postu: Wysłany: Nie Gru 14, 2008 1:25 pm |
|
 |
| Goszcząca lady ;) |
 |
|
dziękuję 
|
|
| Góra |
|
 |
|
donkiszoterka
|
Temat postu: Co zrobić by modlina podczas lepienia się nie brudziła?? Wysłany: Śro Gru 24, 2008 5:18 pm |
|
 |
| Kandydatka na Craftlady ;) |
 |
Dołączenie: Pią Gru 19, 2008 1:28 pm Posty: 20 Miejscowość: Podkarpackie
|
|
Czarne włoski pojawiają się z: a) ręcznika b) spodni (w szczególności jeansów) c) obić kanap, wersalek etc. Ich występowanie jest nieuniknione, bo często mimo woli się dotkniemy czegokolwiek. Jak się pozbyć? Na gotowym, nieugotowanym modelu - ściągnąć włoski paznokciem. Nie ma innego wyjścia. Można jeszcze wypłukać wodą mineralną.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Anemone
|
Temat postu: Co zrobić by modlina podczas lepienia się nie brudziła?? Wysłany: Śro Gru 24, 2008 7:57 pm |
|
Dołączenie: Nie Lis 30, 2008 8:03 am Posty: 483 Miejscowość: Oświęcim
|
|
| Góra |
|
 |
|
clayfiorkaa
|
Temat postu: Re: Co zrobić by modlina podczas lepienia się nie brudziła?? Wysłany: Sob Lut 28, 2009 12:13 pm |
|
 |
| Nie pisząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Sob Lut 28, 2009 11:34 am Posty: 1 Miejscowość: UK
|
Witam Zawsze nalezy dokladnie umyc rece. Powierzchnie na ktorej pracuje (najlepsze sa szklane powierzchnie, plytki ceramiczne) nalezy utrzymywac w czystosci. Modelina bardzo latwo 'pochlania' wszelkiego rodzaju pylki i wloski  . Dlatego najlepsze sa wilgotne chusteczki . Przecieram nimi rece pomiedzy praca z roznymi kolorami, przecieram delikatnie takze modeline gdy tylko cos sie przyklei Polecam wilgotne chusteczki
|
|
| Góra |
|
 |
|
anleda
|
Temat postu: Re: Co zrobić by modlina podczas lepienia się nie brudziła?? Wysłany: Śro Kwi 08, 2009 6:44 am |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Śro Kwi 08, 2009 6:05 am Posty: 109
|
Kiedy byłam początkująca , też zdarzało mi się pobrudzenie masy. Teraz to mi się nie przytrafia. Po pierwsze rzeźbię na stole, na którym położyłam taflę szkła i utrzymuję ją w niesamowitej czystości, rzeźbię zawsze w białej bluzce ( nie zostawiającej kłaczków), i zawsze mam pod ręką pensetę do ściągania włosków z masy oraz wilgotne chusteczki dla niemowląt do przecierania rąk , masy i szkła na stole.Rzeźbię przez szkło powiększające z oświetleniem i żaden pyłek nie umknie mojej uwadze 
_________________ Galeria moich figurek http://anleda.pl/parada.htm
|
|
| Góra |
|
 |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|