|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
tsuciek
|
Temat postu: jakie farby do fimo/ modeliny? Wysłany: Nie Lut 15, 2009 4:13 pm |
|
Dołączenie: Pią Lis 14, 2008 9:31 pm Posty: 5
|
mam pytanie poniewaz jestem poczatkujaca z fimo.. jakich farb nalezy uzywac do malowania fimo po wypieczeniu? oczywiscie zalezy mi na trwalym efekcie  czy ten sam typ farb bedzie sie nadawal rowniez do modeliny? (poniewaz czasem oprocz fimo robie elementy ze zwyklej modeliny) za wszelka pomoc z gory dziekuje 
_________________ you should walk quickly, people in tokyo are always in a hurry.
|
|
| Góra |
|
 |
|
szajajaba
|
Temat postu: jakie farby do fimo/ modeliny? Wysłany: Nie Lut 15, 2009 4:22 pm |
|
Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 12:33 pm Posty: 2611
|
Początkujące osoby powinny przeczytać wątek o podstawach fimo  Toteż tam odsyłam 
_________________ Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
tsuciek
|
Temat postu: Re: jakie farby do fimo/ modeliny? Wysłany: Nie Lut 15, 2009 4:26 pm |
|
|
o dziekuje  juz czytalam jakies dwa miesiace temu i wylecialo mi z glowy czesc tematow tam poruszonych wiec moze rzeczywiscie tam wroce 
_________________ you should walk quickly, people in tokyo are always in a hurry.
|
|
| Góra |
|
 |
|
tsuciek
|
Temat postu: Re: jakie farby do fimo/ modeliny? Wysłany: Nie Lut 15, 2009 5:01 pm |
|
|
no i jestem po lekturze topicu dla poczatkujacych ale informacji o farbach tam nie znalazlam  podejrzewam ze powinny byc to farby akrylowe, ale czy po pomalowaniu wyrobu farbami akrylowymi mozna polakierowac je tym lakierem do fimo, czy powinno sie uzyc innego rodzaju lakieru (jak tak, to jakiego?) przepraszam jesli wywoluje jakies zamieszanie albo zgorszenie tak podstawowymi pytaniami  pozdrawiam 
|
|
| Góra |
|
 |
|
ambart
|
Temat postu: jakie farby do fimo/ modeliny? Wysłany: Czw Lut 19, 2009 11:14 am |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Czw Sty 01, 2009 5:37 pm Posty: 275 Miejscowość: Opole
|
|
Naprawdę chcesz malować fimo? Ono ma dość dużo kolorów, więc można sobie coś dobrać. Chociaż z drugiej strony, kiedy przyszłam do pracy w moich fimowych naszyjnikach, to wszyscy pytali się, czy one są malowane.
_________________ Agnieszka B też sobie bloguję http://www.ambart.opole.pl/prace http://www.ambart.opole.pl
|
|
| Góra |
|
 |
|
tsuciek
|
Temat postu: Re: jakie farby do fimo/ modeliny? Wysłany: Czw Lut 19, 2009 11:53 am |
|
|
szczerze mowiac nie chodzi mi o pomalowanie calego wytworu, zalozmy koralika czy wisiora, a jedynie namalowanie na nim wzorkow takich jak kropki, paski itp 
|
|
| Góra |
|
 |
|
zebrzyca
|
Temat postu: jakie farby do fimo/ modeliny? Wysłany: Czw Lut 19, 2009 12:12 pm |
|
Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 6:40 pm Posty: 2833 Miejscowość: Lublin Medale: 4
|
|
Ale takie wzory można uzyskać bez malowania, po prostu układając je. Zajrzyj do szkółki Szajajaby, tam jest pokazane jak uzyskać kilka wzorów, w temacie z inspiracjami i tutorialami jest też tego sporo. Malowanie ma dla mnie sens tylko na modelinie, gdzie nie da się zrobić takich przejść kolorystycznych jak w fimo. Myślę, że jak pomalujesz wypieczone rzeczy hobbystycznymi akrylami i zabezpieczysz to lakierem, będzie się trzymać, ale pod warunkiem że przed malowaniem odtłuścisz powierzchnię.
_________________ Pozdrawiam. Teresa
|
|
| Góra |
|
 |
|
Vella
|
Temat postu: Re: jakie farby do fimo/ modeliny? Wysłany: Pon Lut 23, 2009 1:01 pm |
|
 |
| Kandydatka na Craftlady ;) |
 |
Dołączenie: Śro Lis 12, 2008 12:38 pm Posty: 23
|
zebrzyca napisał(a): Malowanie ma dla mnie sens tylko na modelinie, gdzie nie da się zrobić takich przejść kolorystycznych jak w fimo. Sama zastanawiałam się dlaczego tsuciek koniecznie chce malować fimo, i wymysliłam, że może ma spory zapas białej fimolinki, i taki oto ciekawy pomysł na jej zagospodarowanie 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Pangea
|
Temat postu: Re: jakie farby do fimo/ modeliny? Wysłany: Pon Mar 09, 2009 7:28 pm |
|
 |
 |
 |
Dołączenie: Śro Mar 04, 2009 10:33 am Posty: 53 Miejscowość: Warszawa
|
To jest jedna opcja. Malowanie po wypaleniu to może rzeczywiście nie koniecznie, ale już takie potraktowanie coniektorych prac "na mokro" cieniami do oczu to zupełnie inna sprawa 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Lili
|
Temat postu: malowanie modeliny?? Wysłany: Nie Mar 29, 2009 10:59 am |
|
 |
| Kandydatka na Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Nie Gru 07, 2008 9:00 pm Posty: 41 Miejscowość: śląsk
|
|
witam moje panie,
mam takie pytanie, czy modelinę można malować?
mam farby olejne, ale czy się to będzie trzymać??
bo modelina jest tłusta, czy nie będzie się to z czasem łuszczyć?
jakie macie doświadczenia z malowaniem?
pozdrawiam, Karolina.
_________________ Żyć to znaczy rodzić się powoli. Antoine de Saint-Exupéry
craftnięte: nasze-prace-f35/lili-fimo-t1823.html blog: http://lilnutart.blogspot.com/
|
|
| Góra |
|
 |
|
Pangea
|
Temat postu: malowanie modeliny?? Wysłany: Nie Mar 29, 2009 7:11 pm |
|
 |
 |
 |
|
Przy czym farby olejne akurat mozna wykorzystac do barwienia płynnej modeliny, o czym tam o ile pamiętam nie było mowy. 
|
|
| Góra |
|
 |
|
aburame
|
Temat postu: Re: jakie farby do fimo/ modeliny? Wysłany: Czw Kwi 02, 2009 4:59 pm |
|
 |
| Nie pisząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Czw Lut 26, 2009 5:16 pm Posty: 4
|
|
Polecam akrylowe, gdyż: -szybko schną, -ładnie się nakładają, -nie łuszczą się.
Kiedyś fimo pomalowałam olejną po 4 h dalej była mokrawa i dziwnie się paćkała.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mangalarga
|
Temat postu: jakie farby do fimo/ modeliny? Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 7:29 pm |
|
 |
 |
Dołączenie: Czw Gru 11, 2008 4:09 pm Posty: 181
|
|
Bo olejna rozpuszcza modelinę i Fimo.
Wiem, że ładnie maluje się też temperą, ale nie wiem jak z trwałością, osobiście nie próbowałam.
_________________ Mniemam, że mam powody, by drogi swej nie zmieniać mangalarga.deviantart.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
Pangea
|
Temat postu: Re: jakie farby do fimo/ modeliny? Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 4:57 pm |
|
 |
 |
 |
|
|
Swego czasu malowałam modelinę temperą. To zwłaszcza przy precyzyjnych miniaturkach był zupełnie niezły pomysł. Ale potem lakier jest naprawdę obowiązkowy.
|
|
| Góra |
|
 |
|
shere
|
Temat postu: jakie farby do fimo/ modeliny? Wysłany: Śro Lis 04, 2009 7:16 pm |
|
 |
 |
 |
Dołączenie: Sob Maj 02, 2009 10:43 am Posty: 162 Miejscowość: Olsztyn
|
Ja polecam inny sposób na zabarwianie FIMO, jeśli powód naszego malowania to oszczędność na kupowaniu wielu kolorów. Kiedy chce zmienić kolor fimo (z białego na dowolny, przyciemnić/rozjaśnić konkretny kolor) skrobię do masy troche suchych pasteli konkretnego koloru. Polecam ten sposób dla oszczędnych! 
_________________ Blog Kuny Domowej - o kuna ile roboty! Cute is not only an adjective - It's a way of life!
|
|
| Góra |
|
 |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|