|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
szajajaba
|
Temat postu: lakierowanie Wysłany: Pon Gru 22, 2008 11:46 am |
|
Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 12:33 pm Posty: 2611
|
|
Mnie b. długo parkietowy sechł a potem i tak złaził.
Zebrzyco - jak długo i w jakiej temperaturze trzeba utwardzać ten wodny do fimo? Ten werniks?
_________________ Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
donkiszoterka
|
Temat postu: lakierowanie Wysłany: Śro Gru 24, 2008 5:15 pm |
|
 |
| Kandydatka na Craftlady ;) |
 |
Dołączenie: Pią Gru 19, 2008 1:28 pm Posty: 20 Miejscowość: Podkarpackie
|
|
szajajaba To dziwne. Mój parkietowy schnie w 2-5 minut w zależności od ilości, a schodzić - trzyma się wspaniale, nawet gdy go drapię...
|
|
| Góra |
|
 |
|
Anemone
|
Temat postu: lakierowanie Wysłany: Śro Gru 24, 2008 7:59 pm |
|
Dołączenie: Nie Lis 30, 2008 8:03 am Posty: 483 Miejscowość: Oświęcim
|
|
| Góra |
|
 |
|
Revi
|
Temat postu: lakierowanie Wysłany: Czw Gru 25, 2008 10:17 am |
|
Dołączenie: Czw Kwi 17, 2008 12:18 pm Posty: 800 Miejscowość: Trzemeszno/Poznań Medale: 1
|
|
A ja mam taki fajny werniks z Creall i wszystko zawsze było ok. Aż ostatnio z jednych koralików zaczął podobno złazić jak "opalenizna" i trzeba było cały zedrzeć i pomalować jeszcze raz. Co dziwniejsze inne rzeczy wypiekane razem z tymi koralikami są ok i z nich lakier (nakładany w tym samym czasie) nie złazi ani nic. Nie wiem jaka może być tego przyczyna.
_________________ "Z każdym nowym dniem zaprzyjaźnij się, spróbuj widzieć świat pozytywnie!"
Odwiedź mnie na: http://szufladaroznosci.blogspot.com/
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mangalarga
|
Temat postu: lakierowanie Wysłany: Śro Kwi 08, 2009 3:04 pm |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
Dołączenie: Czw Gru 11, 2008 4:09 pm Posty: 181
|
Znalazłam w internecie coś takiego: Cytuj:  FIKSATYWA WERNIKS UTRWALACZ 300 ML AEROZOL Producent: Koh-I-Noor - bezbarwny utrwalacz, czyli fiksatywa w aerozolu - służy do ochrony i zabezpieczania prac wykonanymi pastelami suchymi, sepią, węgle, ołówkiem oraz innymi technikami narażonymi na rozcieranie - po rozpyleniu wysycha szybko, nie powodując zmiany koloru rysunku oraz zażółceń powierzchni papieru - pojemność 300 ml - opakowanie: pojemnik z tworzywa z dozownikiem Niestety, nie ma nic o stosowaniu na masach plastycznych. Ale może warto spróbować, nie jest specjalnie drogi, a ja szukam czegoś, co nada się na utrwalanie farb użytych na figurkach z mas plastycznych.
_________________ Mniemam, że mam powody, by drogi swej nie zmieniać mangalarga.deviantart.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
Klusek
|
Temat postu: lakierowanie Wysłany: Śro Kwi 08, 2009 5:56 pm |
|
 |
| Goszcząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Pon Sty 26, 2009 5:13 pm Posty: 15 Miejscowość: Podkowa Leśna
|
Ale to chyba jest bardziej taka warstewka ochronna... 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mangalarga
|
Temat postu: lakierowanie Wysłany: Śro Kwi 08, 2009 6:21 pm |
|
 |
 |
Dołączenie: Czw Gru 11, 2008 4:09 pm Posty: 181
|
No właśnie mi chodził bardziej o ochronę niż o wysoki połysk. Pomysłów, które mam, raczej nie da się zrealizować z modeliny/Fimo pod względem kolorystyki (konia z rzędem temu, kto byłby w stanie tego dokonać na maleńkiej figurce ;]), dlatego szukam czegoś, co mniej lub bardziej zabezpieczyło by farbę i jednocześnie nie zaszkodziłoby masie Widziałam malowane figurki z masy zabezpieczone werniksem w aerozolu, ale niedostępnym u nas w kraju. Więc może się skuszę na ten 
_________________ Mniemam, że mam powody, by drogi swej nie zmieniać mangalarga.deviantart.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
Klusek
|
Temat postu: lakierowanie Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 7:01 am |
|
 |
| Goszcząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Pon Sty 26, 2009 5:13 pm Posty: 15 Miejscowość: Podkowa Leśna
|
W sumie warto wybróbować... Daj znać jak wyszło 
|
|
| Góra |
|
 |
|
irenkus
|
Temat postu: Re: lakierowanie Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 9:48 am |
|
Dołączenie: Pią Gru 19, 2008 7:35 pm Posty: 6 Miejscowość: warszawa
|
|
moze to nie zabrzmi jakos szalenie profesjonalnie, ale moja siostra swojego czasu chodzila na malarstwo i tam dzieciaki zabezpieczaly swoje pastelowe prace zwyklym lakierem do wlosow, nie wiem jak sie to sprawdza jesli chodzi o trwalosc, ale do pastelowych rysunkow wystarczalo, tyle ze obrazki raczej nei sa narazane na tarcie:D
_________________ Zapraszam do mojego świata:)
http://www.irenkusmodelina.blogspot.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
szajajaba
|
Temat postu: lakierowanie Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 10:36 am |
|
Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 12:33 pm Posty: 2611
|
|
Lakier do włosów ma to do siebie, że po jakimś czasie żółknie i łuszczy się. Tak samo lakier do paznokci.
_________________ Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
zebrzyca
|
Temat postu: lakierowanie Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 2:16 pm |
|
Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 6:40 pm Posty: 2833 Miejscowość: Lublin Medale: 4
|
|
Na dodatek lepią się do skóry i mogą wywołać uczulenie.
_________________ Pozdrawiam. Teresa
|
|
| Góra |
|
 |
|
aiija
|
Temat postu: lakierowanie Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 6:57 pm |
|
 |
 |
Dołączenie: Wto Lut 24, 2009 8:10 pm Posty: 68
|
Cytuj: pastelowe prace zwyklym lakierem do wlosow ja tak robię i działa, można nawet później po polakierowanej pracy rysować pastelami. ale do modeliny/fimo to to się nie nadaje.
|
|
| Góra |
|
 |
|
shere
|
Temat postu: Re: lakierowanie Wysłany: Sob Maj 02, 2009 1:15 pm |
|
 |
 |
 |
Dołączenie: Sob Maj 02, 2009 10:43 am Posty: 162 Miejscowość: Olsztyn
|
Właśnie walczę z lakierem. Szukam błyszczącego i bardzo, ale to bardzo trwałego rozwiązania. Robię póki małe figurki, które mają służyć za kolczyki/wisiorki/przywieszki do komórek. Jest na nich odrobina farby akrylowej (namalowane małe oczka lub policzki - wyglądają lepiej niż "nalepiane") W domu aktualnie posiadam 2 lakiery:  Lakierem firmy Eberhard do FIMO już próbowałam. Efekt był taki, że wysechł dobrze, ale zaczął się zdrapywać, szczególnie w miejscach gdzie była farba akrylowa. Właśnie będę próbowała go wypiekać, ponieważ jest to ten na bazie wody. Zobaczymy czy da radę. Lakierem do Decoupage nie uzyskałam dobrego efektu. Gdy pomalowałam je i odłożyłam na 24 godziny (według instrukcji) ciagle figurki wydawały się lepkie. Nie pozostawiało się na nich odcisków, ale było jakieś takie uczucie "lepkości". Próbowałam go również wypiec, ponieważ był na bazie wody. Nic to nie dało - wciąż się lepił. Szukam czegoś co jednak byłoby może nie na bazie wody. Nie mam zaufania do tych wodnych. Najlepiej w sprayu - to by znacznie ułatwiło robotę.
_________________ Blog Kuny Domowej - o kuna ile roboty! Cute is not only an adjective - It's a way of life!
|
|
| Góra |
|
 |
|
kaatkaa
|
Temat postu: Re: lakierowanie Wysłany: Sob Maj 02, 2009 2:33 pm |
|
 |
| Nie pisząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Pią Kwi 17, 2009 2:53 pm Posty: 2 Miejscowość: Gliwice
|
miałam ten sam problem z werniksem maimeri, pomalowane nim pisanki kleją się do dziś... ponieważ dopiero zaczynam zabawę z fimo, próbuję tego co aktualnie posiadam, najlepiej sprawdził się lakier do decoupage ze stamperii, można go znaleźć w empiku, niestety mój jest "postarzaczem", daje taką żółto-brązową powłokę, ale ładnie wydobywa głębię zieleni, schnie po 10 minutach, ma niestety delikatny (dla mnie trochę nieprzyjemny) zapach, zdążyłam się już zorientować, że są również dostępne lakiery błyszczący i matowy, pewnie będą miały podobne właściwości, osobiście jestem zadowolona z efektu, przedewszystkim przestało się kleić  zapomniałam dodać, że nie rozmazuje on farb akrylowych, i nie daje się zdrapać - doświadczenie nabyte podczas prac pisankowych  a jak zachowuje się na koralikach - czas pokaże 
|
|
| Góra |
|
 |
|
shere
|
Temat postu: lakierowanie Wysłany: Nie Maj 24, 2009 6:35 pm |
|
 |
 |
 |
Dołączenie: Sob Maj 02, 2009 10:43 am Posty: 162 Miejscowość: Olsztyn
|
|
Niestety nagle zapadła tu cisza, a wiele problemów nie zostało rozwiniętych. Np. ile należy wypiekac ten werniks wodny od Eberharda? I pytanie - czy on wam też żółknie?
_________________ Blog Kuny Domowej - o kuna ile roboty! Cute is not only an adjective - It's a way of life!
|
|
| Góra |
|
 |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|