Katiusza77 napisał(a):
Witam! Mam pytanie . Kupiłam sobie ten lakier do fimo wodny (ten w buteleczce 10ml o mlecznym kolorze) . Po wypieczeniu fimo pomalowałam je farbą akrylową ,a potem pomalowałam je właśnie tym lakierem i wypiekałam jakieś 15 min. Po wyjęciu wydawało mi się ,że wszystko ok , bo lakier tak jakby złączył się z fimo i myślałam ,że to będzie trwałe i nie do zdarcia , a jak ostygło , i poleżało trochę to wystarczy mocniej paznokciem przejechać i lakier się zdziera. Najbardziej w tym miejscu gdzie jest pod nim jeszcze farba , i wtedy schodzi razem z farbą:( Zrobiłam sobie jeszcze spiralki do uszu i tak samo , lakier się łuszczy i brzydko to wygląda , a najbardziej miejsce w którym są w uchu. Nie wiem czy robię coś źle, może powinnam odtłuścić dokładnie fimo przed pomalowaniem , a może lepiej kupić lakier do drewna , ale nie wiem jak to się później odbije na moich uszach. Pomóżcie!
Tego mlecznego nie używałam. Ale mogę polecić przezroczysty do fimo. Malowałam już na farbie i trzyma się wspaniale.
A tak myślę, że możesz spróbować odtłuścić fimo i dopiero malować farbą tak jak piszesz. Lakier do drewna nic nie powinien zaszkodzić.
Może zwyczajnie ten mleczny nie może być łączony z farbą.