|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
aiija
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Pon Mar 16, 2009 9:24 pm |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
Dołączenie: Wto Lut 24, 2009 8:10 pm Posty: 68
|
|
dziś kupiłam fimo, więc stare być nie powinno.
gotowałam ponad godzinę.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mangalarga
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 2:22 pm |
|
 |
 |
Dołączenie: Czw Gru 11, 2008 4:09 pm Posty: 181
|
Mam pytanie do wypiekajacych Fimo: Czy można je wypiekać powiedzmy 2-3 razy? Bo mam w planach spróbować zrobić figurkę w 2, max. 3 podejściach. Tzn. najpierw wypiec (powiedzmy) tułów i kończyny, później dorobić detale/"dodatki" i znów wypiec. Za każdym razem, gdy próbuję zrobić coś za jednym podejściem, figurka się deformuje mniej lub bardziej od nacisku rąk (co doprowadza mnie do szału, bo psuje końcowy efekt). Czytałam, że jest lakier do Fimo, który trzeba dodatkowo wypiec dla utrwalenia. Dlatego przypuszczam, że dwukrotne wypiekanie nie powinno poważnie zaszkodzić wyrobom z Fimo, ale wolę spytać bardziej doświadczonych 
_________________ Mniemam, że mam powody, by drogi swej nie zmieniać mangalarga.deviantart.com
Ostatnio edytowany przez Mangalarga, Śro Kwi 08, 2009 11:10 am, edytowano w sumie 1 raz
|
|
| Góra |
|
 |
|
zebrzyca
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 2:47 pm |
|
Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 6:40 pm Posty: 2833 Miejscowość: Lublin Medale: 4
|
|
Nie powinno być problemu, z tego co pamiętam to niektóre projekty z fimo tak właśnie się robi. Wypiekałam z tym nowym lakierem po kilkanaście minut wisiorki i nic im się nie stało.
_________________ Pozdrawiam. Teresa
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mangalarga
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 4:03 pm |
|
 |
 |
|
|
Jeszcze jedno pytanko - piekarnik trzeba najpierw rozgrzać do danej temp. i potem włożyć wyroby, prawda?
_________________ Mniemam, że mam powody, by drogi swej nie zmieniać mangalarga.deviantart.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
szajajaba
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 5:46 pm |
|
Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 12:33 pm Posty: 2611
|
|
| Góra |
|
 |
|
Lelu
|
Temat postu: Re: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 11:43 pm |
|
 |
| Nie pisząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Pią Cze 29, 2007 3:50 pm Posty: 3 Miejscowość: Ursus
|
|
witam forumowiczki modeliną zajmuję się od wielu lat, może przyda się to co napiszę - gotując modelinę należy pamiętać o ustawieniu na "wolnym ogniu", masa która gotuje się gwałtownie szybko pęka - aby sprawdzić czy wyrób już jest utwardzony należy go schłodzić, ciepła jest elastyczna ale nie plastyczna, zbyt długie gotowanie odbarwia - termoobieg w piekarniku powoduje mniejsze zużycie prądu ale daje większą temp - folia aluminiowa matową stroną rozprasza ciepło błyszczącą skupia... co w efekcie może przepalać wyroby - dziurki w koralikach robimy lekko wkręcając igłę szpilkę czy drucik, ruch obrotowy mniej odkształca - może jestem szalona, ale zdarza mi się łączyć polską modelinę z fimo ...zbyt miękka fimo z twardą astrą dają zadowalające efekty... pozdrawiam serdecznie:)
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mangalarga
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Pon Maj 04, 2009 10:26 pm |
|
 |
 |
|
|
Pytanie odnośnie wypiekania zwykłej modeliny (nie Fimo) - w jakiej temp. i ile czasu? Na opakowaniach są instrukcje tylko odnośnie gotowania. Jest tylko wspomniane, że można również utwardzać w piekarniku, ale żadnych szczegółów :/
|
|
| Góra |
|
 |
|
klaudynka
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Czw Maj 07, 2009 3:38 pm |
|
Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 6:40 pm Posty: 895 Miejscowość: Ostróda / Olsztyn
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mangalarga
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Pon Maj 11, 2009 11:41 am |
|
 |
 |
|
W sumie już nieistotne, znalazłam modelinę, na której wszystko jest jasno napisane 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mangalarga
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Śro Cze 10, 2009 9:38 am |
|
 |
 |
|
I znów ja  Pytanko odnośnie odtłuszczania modeliny. Czym można bezpiecznie odtłuścić modelinę/Fimo przed pomalowaniem/lakierowaniem? Może być zwykły zmywacz do paznokci?
|
|
| Góra |
|
 |
|
zebrzyca
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Śro Cze 10, 2009 9:41 am |
|
Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 6:40 pm Posty: 2833 Miejscowość: Lublin Medale: 4
|
|
Najprościej umyć w wodzie z płynem do naczyń.
_________________ Pozdrawiam. Teresa
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mangalarga
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Śro Cze 10, 2009 1:26 pm |
|
 |
 |
|
No tak! A ja tu chcę kombinować ze śmierdziuchami wszelkiego rodzaju. Że też sama na to nie wpadłam ;P Dzięki 
|
|
| Góra |
|
 |
|
szajajaba
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Śro Cze 10, 2009 2:10 pm |
|
Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 12:33 pm Posty: 2611
|
|
Ja czasem porządnie pocieram kawałkiem ręcznika. Poleruję, znaczy się.
_________________ Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
aiija
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Śro Cze 10, 2009 5:15 pm |
|
 |
 |
Dołączenie: Wto Lut 24, 2009 8:10 pm Posty: 68
|
|
alkoholem jakimś też można. albo czymś zawierającym alkohol.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mangalarga
|
Temat postu: podstawy dla początkujących :) Wysłany: Śro Cze 10, 2009 5:25 pm |
|
 |
 |
|
Ręcznik raczej odpada przy figurkach, mogłabym przypadkiem ułamać jakiś element  Alkohol też nie głupi pomysł ;] Popróbuję tego i owego i zobaczymy, co mi najbardziej podpasuje.
|
|
| Góra |
|
 |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|