Fimo soft a fimo classic

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Fimo soft a fimo classic

Postprzez Cytrynka » Pon Maj 11, 2009 10:21 pm

Witam, szukam i nie znalazłam. Jestem na etapie lektury szkółki, gdzie np. jest info, żeby schłodzić masę w lodówce. Jest także post o "zachowaniu się" poszczególnych kolorów. Czy to dotyczy fimo soft tylko, czy także fimo classic (takie mam głównie - soft tylko dwie kostki). Mam nadzieję, że nie nabałaganiłam tym postem (czytałam gdzieś, że w Polsce popularniejsze jest fimo soft).
dzięki
Cytrynka

Dołączenie: Pon Maj 11, 2009 8:22 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Fimo soft a fimo classic

Postprzez zebrzyca » Wto Maj 12, 2009 9:39 am

Classic jest u nas praktycznie niedostępne z tego względu trudno odpowiedzieć jak się zachowuje. Z informacji które znalazłam w sieci tylko tyle że jest twardsze i trochę trudniejsze w obróbce, natomiast o zachowaniu się poszczególnych kolorów nic. Pozostaje tylko eksperymentowanie.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Fimo soft a fimo classic

Postprzez Cytrynka » Wto Maj 12, 2009 4:00 pm

Zebrzyca, dziękuję za odpowiedź. Muszę w takim razie sama do tego dojść. Już miałam swoje próby z classic. Ciężko się je wyrabia, gdzieś czytałam, że potrzeba z 6-7 minut na wyrobienie.
Cytrynka

Dołączenie: Pon Maj 11, 2009 8:22 pm

Re: Fimo soft a fimo classic

Postprzez Pangea » Pon Maj 18, 2009 8:13 pm

Istnieje do tego medium zmiękczające, ale w Polsce nigdy go nie widziałam. Natomiast jedna uwaga techniczna - fimo classic nie warto długo trzymac, bo starzeje się nieco bardziej spektakularnie niż fimo soft. Po jakiś dwóch-trzech latach kruszy się i prawie nie daje wyrabiac.
Awatar użytkownika
Pangea
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Śro Mar 04, 2009 11:33 am
Miejscowość: Warszawa

Fimo soft a fimo classic

Postprzez Izabela N. » Czw Sty 28, 2010 8:56 pm

ja pracuje tylko z fimo classic bo jest co prawda twardsze ale masz na tym kontrole i mozesz pracowac precyzyjniej i dokladniej. poza tym niezbedna do pracy jest maszyna do makaronow...na niej mozesz zmiekszac fimo jak tylko ci sie podoba, nawet jak zacznie sie kruszyc to wystaczy ze pare razy przewalkujesz i powinno byc ok!
Izabela N.

Dołączenie: Czw Sty 28, 2010 7:35 pm
Miejscowość: Wieden

Postprzez Malwina24 » Śro Kwi 07, 2010 8:40 pm

Obecinie w Lodzi moge dostac jedynie Fimo Soft i to jeszcze to z czerwonymi oznaczeniami wypiekania ktora jest STRASZNA szukalam classic ale nei dostalam nigdzie w zadnym sklepie dla plastykow :/ i teraz mam duzy problem bo ta nowa jest nei dla mnie .... zbyt miekka ... pomocy moze wiecie z jakiej innej mozna ludziki robic ( ucze sie dopiero ) a i jaki kolor jest cielisty ?
Awatar użytkownika
Malwina24
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Mar 28, 2010 2:28 pm
Miejscowość: Łódź

Postprzez zebrzyca » Śro Kwi 07, 2010 8:46 pm

Poszukaj fimo puppen, ono jest przeznaczone do lepienia figurek. Jak wrzucisz w google, znajdziesz sklepy w których można je zamówić. To w ałych kostkach, cieliste, ma oznaczenie nr 43.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez Malwina24 » Śro Kwi 07, 2010 9:10 pm

zebrzyca napisał(a):Poszukaj fimo puppen, ono jest przeznaczone do lepienia figurek. Jak wrzucisz w google, znajdziesz sklepy w których można je zamówić. To w ałych kostkach, cieliste, ma oznaczenie nr 43.

bardzo dziekuje za odpowiedź , dopiero zaczynam ale bardzo ale to bardzo mi sie podoba taka zabawa i jednoczesnie wielka przyjemność ! Jutro ruszam na miasto w poszukiwaniu materialu :)
Awatar użytkownika
Malwina24
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Mar 28, 2010 2:28 pm
Miejscowość: Łódź

Postprzez arctia » Wto Maj 11, 2010 2:35 pm

Z tego co wiem, dystrybutor Fimo sprowadził również Fimo Classic, więc wkrótce zacznie się pojawiać w sklepach
Awatar użytkownika
arctia
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Sie 28, 2008 2:48 pm
Miejscowość: Mysłowice
Medale: 1
 (1)

Postprzez kasia-tasia » Wto Sie 10, 2010 7:50 am

jest jeszcze jedna różnica między Fimo soft a classic, może mało istotna, ale warto zwrócic uwagę, że gama kolorytyczna nie pokrywa się, tylko kilka kolorów jest zarówno w jednej jak i drugiej
Awatar użytkownika
kasia-tasia
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lut 18, 2009 4:19 pm
Miejscowość: Kraków
Medale: 1
 (1)

Postprzez miss mouse » Wto Sie 24, 2010 9:58 am

fimo classic jest do prac profesjonalnych, bo jest bardziej stabilne w czasie lepienia, a choć wyrabia sie je nieco trudniej niż soft dorosłym to nie robi. Fimo soft jest super dla dzieciaków, które nie mają cierpliwości i powinny mieć materiał do natychmiastowego użycia. To co jest naprawdę fajne to możliwość mieszania jednej masy z drugą i tworzenie nowych odcieni w obrębie jednego rodzaju oraz w miksach soft-classic
miss mouse
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sie 24, 2010 7:49 am

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości