Gdzie kupić

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Gdzie kupić

Postprzez Jadzia » Śro Gru 10, 2008 6:59 pm

Witajcie. Mam pytanie. Skąd bierzecie to fimo, ja nawet nie wiem jak ono wygląda. Tzn jakieś tam zdjęcia widziałam, ale namacalnie w sklepie nawet jednego opakowania. W ogóle to ja szukałam modeliny, ale dobrej. Kiedyś przed laty lepiłam z takiej co kupowałam od producenta na kilogramy. Była bardzo dobra. w sobotę jak znajdę trochę czasu to cyknę zdjęcia archiwalnym figurkom. Poszłam więc do sklepu dla plastyków, w którym właśnie przed laty ta modelina była. A tam mi powiedzieli, że już nie produkuje się takiej modeliny w Polsce. Fakt, firma od której kupowałam zniknęła. I tak szukając po internecie, znalazłam Was i fimo i cernit. Ten ostatni był u nas w sklepie, nabyłam jedną paczkę na ciało anioła. Ale ja potrzebuję kilogram białej modeliny, bądź tego fimo i trochę kolorów. Obiecałam komuś szopkę i guzik, nie mam z czego zrobić. W internecie znalazłam figurki z tego cernitu, ale u nas jest tylko cielisty. Co mam robić? Gdzie szukać takich mas, przede wszystkim białej i ile to kosztuje. Ja za pół kilograma cernitu zapłaciłam 26zł. A na razie spróbuję zrobić anioła i ubrać go w materiałowe ciuchy.
Jadzia

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 5:45 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez klaudynka » Śro Gru 10, 2008 7:07 pm

wiesz, juz w kilku wątkach przewijał się ten temat... nawet kilka tematów niżej (dokładnie 12).

a poza tym na tym forum nie podaje sie nazw sklepów.
Awatar użytkownika
klaudynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 7:40 pm
Miejscowość: Ostróda / Olsztyn

Postprzez szajajaba » Śro Gru 10, 2008 7:28 pm

Pomijając już, że 56g fimo kosztuje 6zł. Za kilogram zapłacisz więc ponad 100zł.
Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 1:33 pm

Postprzez Mrs Drzewo » Śro Gru 10, 2008 8:09 pm

A skąd jesteś? Wiem że w poznaniu jest jakiś sklep gdzie można kupić białą i czarną modelinę na wagę, ale nie wiem jakiej bo nigdy nie kupowałam.
Mrs Drzewo
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pią Sie 15, 2008 6:49 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez zebrzyca » Śro Gru 10, 2008 10:41 pm

Jadziu, niestety fimo raczej Ci się nie kalkuluje na tak duży projekt. Tak jak pisała Szajajaba mała kostka, spora cena. Do zabawy w lepienie biżuterii się opłaca, przy większych niestety tylko modelina albo koszty będą bardzo wysokie. Na forum nie podajemy adresów sklepów, ale możesz poprosić o podanie takiej na pw. Z tego co dobrze pamiętam przy cernicie trzeba zachować spore środki ostrożności. Zdaje się że kiedyś Rozelka o tym pisała.
Klaudynko, na forum staramy się witać nowe osoby przyjaźnie i nie zaczynać od upominania.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez Naithana » Śro Gru 10, 2008 11:43 pm

Jadziu, a może pomyśl o masie solnej. Jeśli potrzebujesz dużych ilości to może będzie ci się to bardziej kalkulować, a można ja potem pomalować na dowolny kolor i polakierować. Na forum jest gdzieś kilka wątków o masie solnej, choć nie wiem czy ona się nada do twoich celów.
Awatar użytkownika
Naithana
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Wto Kwi 01, 2008 10:25 pm
Miejscowość: Zielona Góra

Re: Gdzie kupić

Postprzez Vella » Czw Gru 11, 2008 9:21 am

Fimo to malutkie kosteczki, drogo by wyszło robienie z nich czegoś dużego. Tobie bardziej przydałaby się raczej Fimo puppen - coś w sam raz do lepienia lalek. Tak jak i zwykłe fimo do nabycia np. w Empiku.
Ale i tak wyszłoby Ci drożej niż ten cernit, który kupowałas.

A może, żeby taniej wyszło, kup jakąś glinkę modelarską (są białe i w kolorze terakoty) albo "masę papierową" - widziałam takie w hipermarkecie za dosłownie kilka złotych.

Jeszcze trochę pomysłów możliwego asortymentu:
Modelina szybkoschnąca 250g
Modelina szybkoschnąca to masa plastyczna do prac modelarskich o konsystencji lekkiej pasty, przypominającej po wyschnięciu piankę. Materiał bardzo miękki i łatwy w formowaniu. Bardzo dobry do lekkich, wiszących form. Nadaje się do odciskania w formach reliefowych. Opakowanie zawiera: 250g masy
26,98 zł

Keramik Ton - Glinka ceramiczna 500g biała #350001
(5.93445) Keramik Ton - Glinka ceramiczna 500g Biała Modelina schnąca na powietrzu. Glina ceramiczna. Własności produktu gotowy do użycia bardzo plastyczny bezwonny i nieszkodliwy dla skóry przyczepny prawie do wszystkich materiałów składa się z podstawowych substancji ceramicznych utwardza się na powietrzu daje się modelować przez dłuższy czas po utwardzeniu można go szlifować, wiercić, ciąć i obrabiać papierem ściernym można go malować wszelkimi farbami, lakierami i...
14,48 zł

Masa papierowa 420 g #M-PAP
(2.4795) Masa papierowa jest materiałem plastycznym przeznaczonym dla dzieci do zabawy i nauki w szkołach, przedszkolach, jak również w pracowniach pozaszkolnej edukacji plastycznej. Modelownie w masie papierowej uczy rozwijać zdolności manualne, wyobraźnię, wytrwałość oraz koncentrację u dzieci i młodzieży. Konsystencja masy papierowej pozwala na tworzenie efektownych prac plastycznych. Może być modelowana ręcznie lub w formach. Po wyschnięciu pierwszej warstwy można...
6,05 zł

Pappmache - Masa papierowa #350006
(5.32375) Pappmache - Masa papierowa z Nerchau Schnąca na powietrzu modelina w postaci proszku Pappmache z Nerchau jest wysokiej jakości materiałem do modelowania, który umożliwia szczególnie dokładne prace plastyczne. Pappmache schnie na powietrzu bardzo szybko i bez pęknięć. Gotowy przedmiot jest niezwykle lekki i prawie nie do rozbicia. Własności produktu łatwy do ugniatania po dodaniu wody schnąca na powietrzu szczególnie miałki i bardzo plastyczny nieszkodliwy dla skóry...
12,99 zł
Vella
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Lis 12, 2008 1:38 pm

Postprzez Jadzia » Pon Gru 15, 2008 2:26 pm

Wiem, że jest trochę różnych materiałów z których można lepić, ale myślę, że ten efekt mogę uzyskać tylko z modeliny
Image
Image
Image
Lepiłam już z gliny, masy papierowej, masy solnej, ale to nie to.
Jadzia

Postprzez evriel » Pon Gru 15, 2008 8:39 pm

Jadzia, no szczęka mi opadła. Baca z owczarkiem wymiata !
Awatar użytkownika
evriel
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Gru 02, 2008 9:36 am

Postprzez jantar » Pon Gru 15, 2008 10:22 pm

Muminkowe śniadanie na trawie. Apetyczne :P

Baca z owczarkiem - super, a szopka po prostu śliczna i ponadczasowa. Aniołki są przecudne. Za sto lat będzie tak samo wzbudzała rozczulenie (ta szopka). :>
jantar
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Kwi 10, 2008 8:45 pm

Postprzez dodzia » Wto Gru 16, 2008 12:08 am

oniemiałam.....
Awatar użytkownika
dodzia
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Kwi 08, 2008 10:51 am
Miejscowość: Tczew

Postprzez halszka » Wto Gru 16, 2008 7:35 am

dodzia napisał(a):oniemiałam.....

ja też :> istne cudeńka :>
Awatar użytkownika
halszka
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Lut 15, 2007 11:25 am
Miejscowość: Kraków

Postprzez Jadzia » Wto Gru 16, 2008 8:02 am

To stare rzeczy, teraz mam nowe pomysły tylko nie mam modeliny. :inie ja:
Jadzia

Re: Gdzie kupić

Postprzez gąbeczka » Czw Sty 29, 2009 3:39 pm

Już po świętach, ale może przyda Ci się ta informacja Astra, polska firma sprzedaje modelinę na kg. Sprawdź na ich stronie.
Awatar użytkownika
gąbeczka
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sty 06, 2009 8:23 pm

nowe ceny fimo

Postprzez arctia » Pon Lut 02, 2009 1:26 pm

nie chciałam zakładać nowego tematu, więc piszę tu. Właśnie rozmawiałam z przedstawicielem firmy, która jest dystrybutorem Fimo. Niestety od nowego roku obowiązuje nowy cennik i nowe, dużo wyższe ceny. Póki co, Empik ma jeszcze stare, ale już niedługo będzie podwyżka. :(
Awatar użytkownika
arctia
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Sie 28, 2008 2:48 pm
Miejscowość: Mysłowice
Medale: 1
 (1)

Następna

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości