haft łańcuszkowy - POMOCY!!!

Szukamy, dzielimy się

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Postprzez jasia » Nie Mar 22, 2009 9:49 am

Witam. Jestem bardzo początkującą hafciarką :yu: i haftowałam jedynie haftem krzyżykowym, a teraz chciałabym zacząć haftować haftem łańcuszkowym, tylko że nie mam pojęcia na czym on polega i nigdzie nie mogę tego znaleźć :o W związku z tym proszę czy mógłby mi to ktos wyjasnic??? :(
jasia

Dołączenie: Pon Lut 16, 2009 6:18 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez Izabela » Nie Mar 22, 2009 2:09 pm

A chodzi o zwykły łańcuszek igłą czy o metodę z urządzeniem zwanym tambour hook?
Zwykły łańcuszek:http://www.coatscrafts.co.uk/Crafts/Needlecrafts/Howtos/chain+stitch.htm
Tambour hook:http://embroideryaddict.blogspot.com/2008/08/chain-stich-in-tambour-work.html
Tyle na początek, popatrz i śmiało pytaj dalej.
Awatar użytkownika
Izabela
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lip 06, 2007 12:36 pm

Postprzez jasia » Nie Mar 22, 2009 4:26 pm

Chodziło mi o zwykły łańcuszek i bardzo mi pomógł ten link - DZIĘKUJE!!!! ;) No i miałabym jeszcze jedno pytanie :oops: No bo, jak do tej pory haftowałam na kanwie a teraz chciałabym ozdobić sobie torebkę, ale znowu nie mam pojęcia jak sie za to zabrać (No bo do haftu krzyżykowego miałam program, na którym tworzyłam wzory. A jak to zrobić z haftem łańcuszkowym? Jak przenieść wzór na materiał? I zrobić zeby wyszło równo? No bo na kanwie to to jest dosyć proste, ale na materiale to już gorzej :( )
jasia

Postprzez Izabela » Nie Mar 22, 2009 5:12 pm

Jeśli chodzi o projektowanie, to bym sobie wzór po prostu narysowała na papierze. Przenoszenie na tkaninę zależy w dużej mierze od tego jaki jest jej rodzaj.
Można po prostu spieralnym ołówkiem albo specjalnym znikającym markerem narysować wzór na tkaninie. Pomocny będzie... negatoskop do zdjęć rtg ( żartowałam!) albo szyba okienna. Po prostu przerysowujesz wzór pod światło. Niektóre markery nikną o praniu, inne samoistnie-wtedy możesz nie zdążyć wyhaftować wszystkiego. Można więc przenosić wzór etapami.
Można użyć kalki.
Na grubszych tkaninach możesz rysować specjalnymi kredkami.
Można też na nich zrobić tak: Przerysowujesz wzór na bibułę, kładziesz na materiale, nicią w kontrastowym kolorze fastrygujesz główne linie wzoru, delikatnie moczysz i odrywasz bibułę. Haftujesz wzdłuż tych fastryg, potem je wypruwasz.
Możesz też w bibule zrobić dziurki wzdłuż wzoru i posypać talkiem.
Jak widzisz możliwości jest sporo i jak widzisz z opisów nie będzie idealnie równo ( nie mówię o samych ściegach). Na tym polega właśnie specyfika i wg mnie uroda haftów innych niż krzyżyki. Nigdy nie jest tak samo, a ten sam motyw wyhaftowany przez różne osoby będzie zawsze wyglądał trochę inaczej.
P.S. A co zrobić żeby ściegi były równe? Po prostu ćwiczyć. :)
Awatar użytkownika
Izabela

Postprzez jasia » Pon Mar 23, 2009 9:29 pm

Dziękuje!!! Bardzo mi się przydały te rady ;)
jasia

Postprzez Izabela » Pon Mar 23, 2009 10:07 pm

Proszę bardzo, tylko pochwal się swoją pracą jak już ją skończysz.
Awatar użytkownika
Izabela

Powróć do Schematy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości