Jak dodać zdjęcie

Moderatorzy: sasilla, rozella, Gagu, elenuke, zebrzyca

Jak dodać zdjęcie

Postprzez elenuke » Nie Paź 15, 2006 10:12 am

Jeżeli zdjęcie mamy juz zamieszczone gdzieś w internecie to prawym klikiem na to zdjęcie/kopijuj adres obrazka - i tu podczas pisania wiadomości nad okienkiem ikonka IMG - i tam wklejemy ten adres obrazka, lub piszemy taki TAG

[img]tutaj%20adres%20obrazka[/img]
Ostatnio edytowany przez elenuke, Sob Lis 08, 2008 9:37 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
elenuke
ZŁY ADMIN ;)
ZŁY ADMIN ;)

Dołączenie: Sob Wrz 02, 2006 11:12 am
Miejscowość: Kraków

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez izuss1 » Pon Mar 31, 2008 2:27 pm

coraz więcej nowych forumek, coraz więcej fotek... i bardzo dobrze!

czas zatem na kilka podpowiedzi jak wklejać zdjęcia na forum - step by step

możesz sobie poradzić na dwa sposoby:

- dokładać zdjęcie do postu jako załącznik (tylko przez opcję "odpowiedz", w "szybkiej" się nie da) - niewskazane!

plusy: wrzucasz zdjęcie na serwer forum, więc możesz je potem nawet wykasować z kompa i nic się nie stanie, nie musisz mieć albumu.
minusy: obciążasz serwer forum (obecnie, gdy jest nas coraz więcej, takie obciążenie wzrasta. to bardzo istotna kwestia), jesteś ograniczona rozmiarem (jak foto będzie za duże to "rozciągnie, zdeformuje" stronę, takie "linkowane" się "dopasowują"), nie masz możliwości dopisania niczego pod zdjęciem, wklejenia kolejnego, dopisania itd.

- linkować z zewnętrznego albumu do którego fotki najpierw wrzucasz - czyli "wklejanie przez [img] - wskazane! :)

plusy: masz swój album-galerię z wybranymi zdjęciami dostępnymi wszędzie a nie tylko u Ciebie na kompie, dbasz o serwer forum, możesz pisać pod zdjęciami itd.
minusy: musisz sobie taki album założyć i wrzucać tam fotki (więcej pracy, ale warto!), jak wyrzucisz zdjęcie z albumu, przesuniesz je do innej zakładki itp to zmieni się jego adres i w poście będzie kwadracik zamiast fotki, więc trzeba się pilnować

i tak:

instrukcja jak szybko zalinkować obrazek (wklejanie przez [img]:

jeśli wrzucasz fotki z sieci to w ogóle nie musisz sobie zapisywać obrazków!
to jest w tym najwygodniejsze

- wpisujesz co chcesz w google, wyświetla Ci się lista.

Image

- wybierasz konkretny obrazek, klikasz
teraz u góry masz miniaturkę i koło niej "pokaż obraz w pełnym rozmiarze"

Image

- jak już Ci się otworzy ta fotka to klikasz naniej prawym klawiszem myszy i wybierasz z listy kopiuj adres obrazka

Image

- teraz wchodzisz sobie na forum i w okienku szybkiej odpowiedzi (albo w odpowiedz) piszesz to co ma być nad obrazkiem, potem klikasz po prawej "img" (w oknie odpowiedzi u góry)

Image

- pojawia Ci się u góry małe okienko

Image

- tam TYLKO WKLEJASZ ten adres obrazka, który sobie skopiowałaś i robisz "ok"

Image

- w okienku odpowiedzi pojawi Ci się ten adres pomiędzy img w kwadratowych nawiasach - o coś takiego
Image

Image

pod obrazkiem możesz jeszcze coś dopisać.
brzmi może skomplikowanie, ale jest prościutkie i post wygląda tak (tekst może być nad i pod zdjęciem (przy dodawaniu załączników wszystkie zdjęcia są na końcu posta)

Image

dokładnie w ten sam sposób wklejasz "linkując" zdjęcia np. swoich prac umieszczonych w albumach - najpierw kopiujesz adres obrazka później wklejasz na forum przez img.
dotyczy to też prac umieszczonych w jakimkolwiek miejscu w necie - na dowolnej stronie, blogu, forum itd!!
w niektórych albumach - np. photobucket - pod miniaturkami fotek widoczna jest tabelka - tam są już gotowe linki "img" - wystarczy tylko je kliknąć (automatycznie się kopiują) i wkleić - bez klikania w "img" na forum!

reasumując - kilka plusów:
- nie obciążasz serwera
- nie musisz obrazka zapisywać
- możesz odpowiadać przez "szybką odpowiedź"
Ostatnio edytowany przez izuss1, Sob Cze 14, 2008 2:01 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
izuss1
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Śro Paź 18, 2006 11:57 am
Miejscowość: Poznań
Medale: 1
 (1)

Postprzez izuss1 » Wto Maj 06, 2008 1:44 pm

sorki za dubel, ale chodziło mi o to, żeby wyświetlało jako nowy post ;)

Akcja "Wielkie Czyszczenie!"

dziewczyny!
w związku z planowanymi na "niebawem" przenosinami na nowy serwer sprawa linkowania zdjęć nabrała dodatkowego znaczenia.

otóż - zdjęcia dodawane jako załączniki nie muszą, ale mogą nam zniknąć. przepaść. zagubić się w Internetowym Kosmosie....
(o ile dobrze pamiętam raz już przenosiny były, na samym początku, i trochę zdjęć poginęło)

dlatego naprawdę Was zachęcam do dwóch rzeczy:

pierwsza - od dziś starajcie się dodawać fotki przez linkowanie. to nie jest trudne :)

i druga - to będzie wymagało nieco samozaparcia, sporo czasu i przede wszystkim dobrych chęci. ta prośba jest skierowana wyłącznie do dziewczyn, które dotąd dodawały foty jako załączniki - przejrzyjcie swoje wątki i poprzenoście fotki do albumów, a później przeedytujcie posty i zamieńcie załączniki na linki.

wiem, brzmi koszmarnie pracochłonnie ;) i jest takie - sama przez to kiedyś przeszłam. dlatego uwierzcie - lepiej wcześniej, póki załączników jest kilka czy kilkanaście a nie kilkadziesiąt!

szczególnie jest to ważne, jeśli Wasze zdjęcia są tylko na tym forum (wykasowałyście je z kompa i aparatu np.) - możecie je bezpowrotnie stracić.

jeśli macie jeden wątek ze swoimi pracami łatwo będzie je Wam znaleźć. jeśli są rozproszone: wystarczy wejść w swój profil (nie edycję tylko przeglądanie) i tam znajdziecie (na samym dole po prawej, pod ramką) link "panel kontrolny załączników"
dzięki niemu możecie się przenieść bezpośrednio do postów z Waszymi fotkami.

niniejszym zobowiązuję się świecić przykładem i do końca tygodnia wywalić i zalinkować wszystkie fotki dotąd załącznikowane
Awatar użytkownika
izuss1
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

(1)

Postprzez alka » Nie Cze 08, 2008 7:38 pm

witam chcialam zalaczyc fotki i dostalam informacje ze limit zdjec wyczerpany.....
alka
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Lut 02, 2008 9:15 pm
Miejscowość: kamien pom
 (1)

Postprzez zebrzyca » Nie Cze 08, 2008 7:48 pm

Alka, trzeba dołączać przez zewnętrzy serwer, w podpisie Izuss jest link do instrukcji jak to robić.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez viola » Czw Cze 12, 2008 7:12 pm

A ja nie mogę z fotosika załadować zdjęcia do swojego avatara... próbowałam wszystkie możliwe wersje, są za wielkie albo nie w tym formacie... no nie kumam i już :inie ja: :angry: poddałam się już...Może ktoś mi wyłoży, jak krowie... :oops:
viola
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Kwi 14, 2008 7:53 am

Postprzez Gagu » Czw Cze 12, 2008 7:42 pm

viola, w profilu masz wszystko napisane : Wyświetla mały obrazek pod informacjami o Tobie przy każdym poście. Tylko jeden obrazek może być wyświetlany, jego szerokość nie może być większa niż 100 pikseli, wysokość większa niż 100 pikseli, a rozmiar większy niż 12kB.
Musisz sobie taki obrazek zrobić/przerobić i dopiero wtedy go ładować.
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
 (1)

Postprzez izuss1 » Czw Cze 12, 2008 8:38 pm

viola, jeśli nie możesz sobie poradzić ze zmniejszeniem fotki wyślij mi do niej link albo poślij na mój mail izuss[małpa]o2.pl - to Ci zrobię odpowiedni rozmiar
Awatar użytkownika
izuss1
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

(1)

Postprzez viola » Czw Cze 12, 2008 10:42 pm

izuss1, myślałam, że formaty proponowane przez fotosik- a jest ich przecież bardzo dużo, będzie można dopasować, przynajmniej jeden...
Popróbuję jutro sama, skorzystam z photoshop-u. A ty z jakiego programu do obróbki zdjęć korzystasz?
Muszę się naumieć, bo nie o to chodzi, żeby mnie ktoś wyręczał, ale bardzo dziękuję za propozycję.
Gagu, ja wiem co tam jest napisane, dlatego się zrzymam, bo żaden z formatów proponowanych przez fotosik nie spełnia tych wymogów
viola
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez izuss1 » Czw Cze 12, 2008 11:03 pm

używam właśnie photo shopa

wykadruj sobie tak jak chcesz, kliknij image>image size>ustaw rozdzielczość/resolution na max 150 pixels/inch> u góry w tych rameczkach masz ilość pixeli - większą wartość zmień na 100 i kliknij ok - w ten sposób zmieniłaś rozmiar obrazka
teraz zmień wagę - file>save for web>kliknij na małą strzałeczkę po prawej - tę nad napisem optimized i zaznacz optimize to file size>wpisz 12>ok

powinno pasić :)
Awatar użytkownika
izuss1
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

(1)

Postprzez viola » Czw Cze 12, 2008 11:07 pm

Dziękiizuss1, jutro będę walczyć..! Obym nie poległa jak nasi... :cry:
viola
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez magdalkaaa » Sob Cze 14, 2008 12:45 am

uhh, to też skorzystam ;] bo sobie nie mogłam poradzić ;) moze sie uda tym razem :P
Awatar użytkownika
magdalkaaa

Dołączenie: Nie Kwi 27, 2008 1:06 pm
Miejscowość: Strzelce Kraj./Pzń

Postprzez izuss1 » Sob Cze 14, 2008 11:07 am

zrobiłam tutka obrazkowego - coby było łatwiej

otwieramy PS i otwieramy zdjęcie, które chcemy przerobić na av

Image

oto i ono :)

Image

tym narzędziem kadrujemy. jeśli podczas kadrowania przytrzymamy wciśnięty klawisz shift otrzymamy kwadrat

Image

w wykadrowanym zdjęciu zmieniamy rozmiar. avatar na craftladies może mieć max 100x100 pikseli. klikamy image i z listy wybieramy image size

Image

dla avatara dobre wartości to rozdzielczość/resolution 150. w górnej tabeli ustalamy rozmiar 100x100 pix

Image

zdjęcie zmiejszone

Image

teraz możemy np dodać ramkę. klikamy select i zaznaczamy z listy all

Image

edit i z listy stroke

Image

pojawia się rameczka - klikając na polu z kolorem możemy go zmienić. w tabelce ustalamy szerokość ramki - dla takiego małego obrazka 2 pix wystarczą

Image

wybieramy kolor i klikamy ok a później jeszcze ok w pierwszej ramce (tej z poprzedniego zdjęcia)

Image

czas zapisać zdjęcie - file i wybieramy save for web

Image

pojawiają się 4 warianty wielkości do wyboru. my ustalimy rozmiar osobiście :) klikamy na strzałeczkę i z listy wybieramy optimize to file size

Image

wpisujemy 12 k - to maksymalna waga avatara na craftladies

Image

klikamy ok. następnie wybieramy gdzie chcemy zapisać zdjęcie, wpisujemy jego nazwę i klikamy zapisz

Image

gotowe :)

Image
Awatar użytkownika
izuss1
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

(1)

Postprzez magdalkaaa » Sob Cze 14, 2008 2:02 pm

Się udało się! dziękuję :kiss:
Awatar użytkownika
magdalkaaa

Dołączenie: Nie Kwi 27, 2008 1:06 pm
Miejscowość: Strzelce Kraj./Pzń

Postprzez izuss1 » Sob Cze 14, 2008 2:04 pm

magdalkaaa, bardzo proszę! miło Cię zobaczyć :)

uzupełniłam post o linkowaniu fot o screeny
Awatar użytkownika
izuss1
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

(1)

Następna

Powróć do Ważne!!!!

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości