|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Doti80
|
Temat postu: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Pon Paź 19, 2009 12:18 pm |
|
Dołączenie: Wto Mar 11, 2008 1:19 pm Posty: 964 Miejscowość: Bytom
|
|
| Góra |
|
 |
|
sasilla
|
Temat postu: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Pon Paź 19, 2009 12:40 pm |
|
Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 11:33 am Posty: 1237 Miejscowość: Otwock Medale: 1
|
Ja prawie wszystko kleje na zelazko.  Choc robie odrobine inaczej niz w linku - daje klejowi wyschnac calkowicie, nie przycinam motywu przed klejeniem plus na przyklejona serwetke daje jeszcze jedna warstwe kleju i jeszcze raz prasuje. No i uzywam vicolu, a nie specjalistycznego kleju. Przy okazji nie polecam tez takiego papieru, mi przywiera ( i przy decu i do ciasta  ) lepszy jest taki bialy, obustronnie sliski.
| Góra |
|
 |
|
Tobatka
|
Temat postu: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Pon Paź 19, 2009 1:56 pm |
|
Dołączenie: Pią Sty 26, 2007 12:55 pm Posty: 2520 Miejscowość: Tobatkowo :)
|
Ja nie leję drugiej warstwy kleju, jak Sas, ale też daję wyschnąć klejowi, zanim potraktuję żelazkiem.. Tylko w sumie daaawno nie używałam tej metody, bo porzuciłam serwetki papierowe całkowicie - wolę ryżowe lub papier 
_________________ Mój albumik z pracami wszelakimi - frywolitka, szydełko, decoupage, filcowanie, biżuteria, pergamano, witraż.... a to nie koniec  Posadziłam drzewo - pomóż mu urosnąć, kliknij w link:)
|
|
| Góra |
|
 |
|
Gagu
|
Temat postu: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Pon Paź 19, 2009 5:11 pm |
|
Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 4:50 pm Posty: 3739 Miejscowość: Warszawa Medale: 1
|
a ja nie daję już wysychać klejowi - bo lepiej się przykleja jak jest jeszcze lekko lepki 
|
 |
|
sasilla
|
Temat postu: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Pon Paź 19, 2009 5:20 pm |
|
|
|
Ale nie da sie przesunac, trzeba od razu polozyc idealnie.
| Góra |
|
 |
|
Gagu
|
Temat postu: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Pon Paź 19, 2009 5:32 pm |
|
Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 4:50 pm Posty: 3739 Miejscowość: Warszawa Medale: 1
|
da się - bo to się czepia a nie klei  - spróbuj
|
 |
|
sasilla
|
Temat postu: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Pon Paź 19, 2009 5:43 pm |
|
|
Probowalam. Przy probie przesuniecia rozerwalam serwetke  Mimo, ze klej byl prawie-prawie suchy. Chociaz nie narzekam na "moja" metode zelazkowa, mi sie klei dobrze. Bez drugiej warstwy kleju serwetka strasznie mi sie marszczyla przy lakierowaniu. Moze to kwestia vicolu? Choc jak dla mnie gladkie przyklejenie zalezy glownie od serwetki - niektore kleja sie idealnie, a niektore cobym nie robila i tak sie zmarszcza. 
| Góra |
|
 |
|
Doti80
|
Temat postu: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Pon Paź 19, 2009 6:28 pm |
|
Dołączenie: Wto Mar 11, 2008 1:19 pm Posty: 964 Miejscowość: Bytom
|
|
| Góra |
|
 |
|
sasilla
|
Temat postu: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Pon Paź 19, 2009 6:43 pm |
|
|
|
Jezeli kupisz vicol (firmy Selena, taki z granatowa etykieta) to nie smierdzi i swietnie sie nim pracuje. Kiedys kupilam innej firmy, zapach mial niczym butapren (a przy okazji nijak nie dalo sie nim dzialac).
| Góra |
|
 |
|
Gagu
|
Temat postu: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Wto Paź 20, 2009 6:42 am |
|
|
|
ja używam kleju do decoupage
|
 |
|
feryenne
|
Temat postu: Re: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Wto Paź 27, 2009 7:43 pm |
|
 |
| Kandydatka na Craftlady ;) |
 |
Dołączenie: Wto Cze 23, 2009 8:23 pm Posty: 37 Miejscowość: Wrocław
|
Jako że szkło jest moim ulubionym materiałem do dekorowania, kupuję tonami medium do szkła. I parę razy się zagolopowałam i z przyzwyczajenia użyłam go również na drewnie. I teraz juz używam go celowo  Duzo fajniej mi sie teraz pracuje z serwetkami, bo jest rzadsze i jakoś tak łatwiejsze w użyciu (oczywiście oprócz klejenia na żelazko lub papieru).
|
|
| Góra |
|
 |
|
aingiele
|
Temat postu: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Sob Sty 30, 2010 8:26 am |
|
 |
| Goszcząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Sob Wrz 13, 2008 5:22 pm Posty: 10
|
|
Znalazłam gdzieś na forum u Maranty taki sposób, że serwetkę przykłada się się do naelektryzowanej (trzeba potrzeć) okładki z folii (bindowane dokumenty). Serwetka przykleja się, przykładasz do posmarowanego klejem przedmiotu i przewałkowujesz gumowym wałkiem po folii. Klej nie moż być chyba za mokry bo przejdzie przez serwetkę.
|
|
| Góra |
|
 |
|
myszka
|
Temat postu: Re: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Sob Sty 30, 2010 1:36 pm |
|
 |
| Goszcząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Nie Lut 08, 2009 9:47 am Posty: 19
|
Ja próbowałam tak ozdobić pudełko na chusteczki i mam problem zarówno z wykończeniem otworu jak i równym przycięciem i przyklejeniem serwetki na bokach. Zupełnie nie wiem, jaką kolejność przy tym przyjąć, żeby wyszło dobrze  Po trzech nieudanych próbach, zniechęciłam się i przerzuciłam na łatwiejsze formy, choć pudełka czekają.
_________________ A tu się chwalę swoimi tworami http://www.cichy-kacik.blogspot.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
femfoto
|
Temat postu: Re: Jak przykleić serwetkę na całe pudełko (wieko lub boki)? Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 12:15 pm |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Śro Mar 17, 2010 1:11 pm Posty: 125 Miejscowość: Michałów-Reginów
|
Myszko, przyklej na żelazko serwetkę nieco większa niż płaszczyzna, którą ozdabiasz. I zostaw to, aż nałożona na wierzch warstwa kleju wyschnie. Potem weź kawałek drobnego papieru ściernego i nadmiar zetrzyj, przesuwając papierem po krawędzi płaszczyzny - ja trzymam mniej więcej pod katem 45 stopni - chodzi o to, żeby papier przecierał serwetkę tylko na krawędzi. Gdzies Gagu to pokazywała przy okazji deseczki shabby shick, zaraz poszukam. Mi ta metoda mocno życie ułatwiła (i jeszcze mocniej w decu wciągnęła). Sasilla pisała też w wątku gdzie pytałam o łączenie krawędzi o metodzie z nożykiem takim łamanym, mi tak jest trudniej, ale spróbuj, może Tobie bardziej podejdzie  I się nie zniechęcaj, tylko pytaj tutaj - na własnej skórze się przekonałam, że dziewczyny bardzo dużo wiedzą i chętnie pomagają  Wątek Gagu: http://www.craftladies.org/szkolka-craftladies-f65/szkolka-gagu-podstawy-decoupage-t1058-45.htmlMój z odpowiedziami Gagu i Sasilli: http://www.craftladies.org/wszystko-o-technice-decoupage-f27/czy-ktos-ma-sposob-na-laczenie-serwetki-na-krawedzi-t3070.html
|
|
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|