Jak zrobić ładne cienie?

Moderatorzy: sasilla, Gagu, elenuke, zebrzyca

Re: Jak zrobić ładne cienie?

Postprzez malam » Wto Mar 24, 2009 10:54 pm

Ja tam jestem pod wrażeniem... Do tej pory nie odważyłam się cieniować.... :oops:
Brawo! Moja Droga, jak na początek - fantastycznie!
Awatar użytkownika
malam
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Sty 19, 2009 6:57 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Jak zrobić ładne cienie?

Postprzez mertek » Śro Mar 25, 2009 8:23 pm

Jesteście kochane :kiss:

I może macie rację... W końcu chyba trudno oczekiwać, że pierwsza próba wyjdzie idealnie. A mnie potrzeba więcej dystansu 8-)

Może za kilka dni jeszcze spróbuję poprawić, co nie wyszło, trochę zeszlifować, trochę podmalować...
I poćwiczyć na reszcie szkatułki, bo szczerze mówiąc, to już rozważałam zostawienie jej bez cieni... :oops:
mertek
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Sty 30, 2009 1:31 pm

Postprzez nitka » Śro Mar 25, 2009 9:22 pm

Dziewczynki, a ja mam takie pytanko a propos cieniowania, motyw jest jasny a tlo ma byc ciemny braz. Na innych oracach widzialam ze to ladnie ze soba gra, ale wpadl mi pomysl nastepujacy - moze jednak podcieniowac od motywu coraz ciemnje do ciemnego brazu tla wlasnie?

Co wy na to?
nitka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Cze 27, 2008 10:10 am
Miejscowość: Wrocław
Medale: 1
 (1)

Jak zrobić ładne cienie?

Postprzez Gagu » Czw Mar 26, 2009 8:19 am

to troszkę trudniejsze zadanie, ale tak wykonywane prace są naprawdę piękne :)
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
 (1)

Postprzez ma.ryska » Czw Mar 26, 2009 1:09 pm

mertek napisał(a):Jesteście kochane :kiss:

I może macie rację... W końcu chyba trudno oczekiwać, że pierwsza próba wyjdzie idealnie. A mnie potrzeba więcej dystansu 8-)

Może za kilka dni jeszcze spróbuję poprawić, co nie wyszło, trochę zeszlifować, trochę podmalować...
I poćwiczyć na reszcie szkatułki, bo szczerze mówiąc, to już rozważałam zostawienie jej bez cieni... :oops:

.......... a może sukces w cieniowaniowaniu polega własnie na " większym dystansie " do siebie i farb ???
nitka napisał(a):Dziewczynki, a ja mam takie pytanko a propos cieniowania, motyw jest jasny a tlo ma byc ciemny braz. Na innych oracach widzialam ze to ladnie ze soba gra, ale wpadl mi pomysl nastepujacy - moze jednak podcieniowac od motywu coraz ciemnje do ciemnego brazu tla wlasnie?

Co wy na to?

a ja na to , ze :-)))) sukces cieniowania , powtórzę .... polega chyba własnie na większym dystansie do siebie i swojej pracy i farb ! przede wszystkim ...........
nie chcę się wymądrzać bo kiedyś też zaczynałam i to wcale nie tak dawno !
ale denerwuje mnie taki "nabożny" stosunek do tego cieniowania , jakby to była sztuka nad sztuki ! a to jest stopniowe nakładanie farby , rozcienczonej farby z medium pt opózniacz zastygania czyli delikatnie , transparentnie , bez nerwów , farba nie szkło , nie stlucze się .....zawsze da się dołożyć , zamalować , zetrzeć , zeszlifować , nigdy ale to nigdy nie można nic sp....... zawsze jest sposób na poprawę , na zmianę :-)
a dla niewtajemniczonych , niewprawionych , bojących się ( bo to jest największy problem , nie brak wprawy a strach ! )
próbowałyscie akwarelek ?? są laserunkowe , więc delikatne ...
a może kredki , najlepsze takie jak dzieci w przedszkolach czasem uzywają akwarelowe , rozpływające się po włożeniu do wody , a może suche pastele i wacikiem do ucha , pyłkiem pastelowym pomalować ....
a przede wszystkim zalecam PRZESTANIE uzywania terminu cieniowanie ! bo to słowo wywołuje już alergię na farby u wielu decomaniaczek i wolą naklejać bez tej czynnosci udając , ze tak im się bardziej podoba :-))
może zmiana nazwy coś zmieni może uzycie słow domalowywanie tła coś da ??
ja w przeciwienstwie do wielu z Was nie mogę się doczekać momentu "cieniowania" najbardziej go lubię i się nim delektuję .......
a jeszcze bardziej kocham kropeczki ! które również uzywam do tego paskudnego cieniowania ( a nie pryskania byle gdzie i byle jak ) dodają głębi czy perspektywy pracy
ja robię je szczoteczką do zębów .
sorry jezeli za bardzo wczułam się w rolę ale chodziło mi o to zeby "złapac luz" a nie stresssssować się chwilą łapania za pędzel ...
Nitko jesteś z Wrocławia ! więc jezeli masz ochotę to "wpadnij" do mnie do pracowni i pogadamy o cieniowaniu , bo niestety łatwiej jest coś pokazać niż opisać :-)
a teraz jako przykład , ze się da :-))) moje ostatnie cieniowania i kropeczki :-))))
czasem się boję , ze się za bardzo rozpędzami i za duzo tego podmalowywania
a jako przykład prawie ostatnia moja praca stół , lepiej go widać i to o czym pisałam czyli cieniowaniu i kropkach na mojej stronie po powiększeniu !Image
Awatar użytkownika
ma.ryska
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Kwi 24, 2008 2:51 pm

Postprzez nitka » Czw Mar 26, 2009 2:17 pm

Ma.ryska, a gdzie ty urzędujesz? (dzielnica), bo ja niesety mam najwyżej 3 h dziennie do dyspozycji i to w środku dnia zazwyczaj.
Na razie leży sprawa bo mi 3 fragmentów malutkich zabrakło. Po spotkaniu będę do tego dojrzewać. Jak coś porządnie dojrzewa to od razu lepiej idzie.
nitka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

(1)

Postprzez ma.ryska » Czw Mar 26, 2009 2:58 pm

nitka napisał(a):Ma.ryska, a gdzie ty urzędujesz? (dzielnica), bo ja niesety mam najwyżej 3 h dziennie do dyspozycji i to w środku dnia zazwyczaj.
Na razie leży sprawa bo mi 3 fragmentów malutkich zabrakło. Po spotkaniu będę do tego dojrzewać. Jak coś porządnie dojrzewa to od razu lepiej idzie.

.......... krzyki borek !
okolice pl powstanców sl byle nie switkiem rankiem ......
Awatar użytkownika
ma.ryska

Postprzez nitka » Czw Mar 26, 2009 3:32 pm

Dzieki za zaproszenie, jak sie uporam z aktualnymi zadaniami zawodowymi (za jakis tydzien pewno), odezwe sie na pw do Cie:) Moze sie uda spotkac?:)
nitka
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

(1)

Jak zrobić ładne cienie?

Postprzez ma.ryska » Czw Mar 26, 2009 5:25 pm

........... ok :-)
Awatar użytkownika
ma.ryska

Jak zrobić ładne cienie?

Postprzez mertek » Czw Mar 26, 2009 11:05 pm

Nie sądzisz, że trochę przesadziłaś, Ma.ryska?

Może nie każda jest tak genialna jak Ty i potrzebne jej są konkretne, życzliwe rady oraz słowa otuchy, a nie czyjeś pogardliwe uwagi?

Myślę, że szczegółowe podpowiedzi i linki podane przez Gagu i My corner :dzieki: nie tylko mnie się przydadzą. I może jeszcze kilka początkujących spróbuje położyć pierwsze cienie. I może jak Tobie, też im się to spodoba.

A jak Cię nasze wątpliwości denerwują, to po prostu nie czytaj.

Powodzenia Nitko :)
mertek
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Sty 30, 2009 1:31 pm

Jak zrobić ładne cienie?

Postprzez Gagu » Pią Mar 27, 2009 12:06 pm

Kochane - spokojnie :)
Nikt tu nikogo nie obraza, ani nie wyśmiewa!
Maryśka ma swój styl i jego podstaw leży właśnie pewien luz i improwizacja - i to jest jej sposób na cienie, mazy itp. Ona tak pracuje i w ten sposób powstają jej piękne , malarskie prace.
Inni natomiast ściśle się stosują do porad książkowych - i tak też jest wspaniale.
Sprawa cieniowań, domalowywań jest bardzo aktualna na wielu forach - to znak, ze jest to chyba najtrudniejszy element tej techniki, ale ja post Maryśki odebrałam jako zachętę do pozbycia się strachu i zachętę do wypracowania sobie własnych sposobów :).
W sumie patrząc na "problem" - to tylko kilka kolorowych plam.
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Jak zrobić ładne cienie?

Postprzez ma.ryska » Pią Mar 27, 2009 12:39 pm

.......... ja "wywalam " swoje tajemnice na forum !
chcę być pomocna , a tu pogardliwe uwagi , chyba zle przeczytałaś , albo nie wiem ??? sama nauczyłam się tego co robię ( robię od półtora roku , dwóch ...)
i metodą prób i błędów doszłam do tego co widać , może i jestem genialna ????
ale nie ja to powiedziałam .......
nie Mertek nie jestem genialna tylko ze zrozumieniem czytałam to co było mi potrzebne a nie obrazałam się za podpowiedzi , sama zauważ ile konktretnych podpowiedzi Ci dałam ........
ale Twoją rzeczą jest czy skorzystasz czy się obrazisz ....
czy obrazliwe jest podpowiedzenie ,ze mozna cieniować akwarelką , kredkami , pastelami ???? mozna i robi to wiele dziewczyn i tych uczących się i tych zaawansowanych !
a Twoją rzeczą bedzie czy wezniesz to za zart czy za prawdę !
a , ze ja bbb lubi e cieniować to tez prawda i nie dostałam tego od bozi w prezencie tylko się nauczyłam od lepszych !!! podglądając ich prace :-) i cwicząc i akwarelką i pastelami i itd powodzenia ..............
a i jeszcze jedno ! i to moze być kontrowersyjne !!!
nie zawsze sprawdza się lanie wazeliny pisząc o pracach ! szczególnie pierwszych , nie mówię zeby wszystko zmieszać z błotem ...
ale opowiadanie jakie coś jest sliczne i piękne a na pierwszy rzut widać , ze nie wcale to nie działa dobrze , bo potem takiej osobie zostaje takie "samouwielbienie " i dalej robi koszmarki mysląć , ze tworzy cuda i w zaden sposób nie mozna jej zmusić do rozwoju :-(
Ja niestety jestem zwolennikiem metody najpierw cacy po głowce ale potem kubeł zimnej no moze letniej wody na te łepek !
i mozesz się ze mną nie zgodzić , wiem ze się nie zgodzisz ale wierz mi to jest lepsze niz wazelina i wazelina i ciągła otucha bo z tego nic nie wyjdzie ..........
trudno nie jestem pokoleniem bezstresowego wychowania i mam rezultaty chocby własne ..........
a teraz czekam na lincz :-)))
Awatar użytkownika
ma.ryska

Jak zrobić ładne cienie?

Postprzez Gagu » Pią Mar 27, 2009 1:20 pm

a niech się która teraz odezwie :acute:
skończmy tę nie wnoszącą nic do tematu dyskusję :)
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Jak zrobić ładne cienie?

Postprzez makneta » Pią Mar 27, 2009 1:52 pm

Mogę, tak nieśmiało?
Ma.ryska, a po cieniowaniu pastelami lub akwarelami też można lakierować? Nic się nie gryzie?
makneta
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lis 02, 2007 8:23 am

Postprzez ma.ryska » Pią Mar 27, 2009 7:23 pm

makneta napisał(a):Mogę, tak nieśmiało?
Ma.ryska, a po cieniowaniu pastelami lub akwarelami też można lakierować? Nic się nie gryzie?

... Ja się odezwę ! :-)
dzieki Gagu !!!! o to chodzi .............
cieszę się , ze tak własnie to odbierasz !
tak Makneto po tym wszystkim mozna lakierować , oczywiscie pierwsza warstwa łagodnie , delikatnie , zeby nie trzeć i nie zetrzeć :-) uwaznie to robić ...
a zeby się nie stresować ! własnie .... to mozna psiknąć lakierem w sprayu , do włosów też moze być . Mnie nic się nie działo :-) i nie dzieje , bo jedna ze starych prac ,dopiero teraz niedawno wyszła z domu ..........
Awatar użytkownika
ma.ryska

PoprzedniaNastępna

Powróć do Wszystko o technice decoupage

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości