Jakiej firmy farb używacie?

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, Gagu

Postprzez Emi » Nie Lis 22, 2009 5:42 pm

Witajcie!
Jestem na forum po raz pierwszy. Przejrzałam interesujące mnie wątki, ale nie znalazłam dokładnej odpowiedzi na nurtującą mnie myśl, dlatego zakładam nowy temat. Mam nadzieję, że niczego nie przeoczyłam i nie powielę wątku.

Moja przygoda z decoupage dopiero się zaczyna. Bawiłam się już trochę materiałami, wszystko fajnie ;) Zastanawiam się jednak jakich farb najlepiej używać aby nie były zbyt drogie, ale dobre zarazem. Będę robiła decu na większą skalę dlatego zależy mi natym, aby były to akryle występujące w tubach/słoiczkach o pojemności około 200ml. Zastanawiałam się nad kupnem farb a'crylic renesansu. Są teraz w dobrej cenie na allegro ;P Ale spotkałam się z opiniami, że niektóre farby nie ragują na cracki i że ogólnie preparaty renesansu są kiepskie ;/

Czy Wy miałyście do czynienia z tymi farbami? A jeśli nie, to jakie Wy byście poleciły?
Poratujcie mnie proszę, bo mam już wszystkie materiały do decu poza farbami :/ a tak jakby bez nich ani rusz :(
Emi

Dołączenie: Nie Lis 22, 2009 5:35 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez shere » Nie Lis 29, 2009 11:44 am

Ja kupiłam sobie farby firmy Talens "ACRYLIC". Wiem, że działają, są w tubkach 120 ml. I kosztuje ok 12-14 zł za tubkę.
Awatar użytkownika
shere
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Maj 02, 2009 11:43 am
Miejscowość: Olsztyn

Re: Jakiej firmy farb używacie?

Postprzez agataza » Czw Sty 06, 2011 10:12 am

Stary wątek, ale tez brakuje mi właśnie jeszcze farb. I stoje przed dylematem jakie wybrać. Są tanie na all bo 100ml za ok 5,00, ale są w sklepach i za 10-14zł. Wiem, że mogą byc różne reakcje farb, ale skoro i te tanie to farby do decu więc moze nie ma problemu? Opiszcie swoje doświadczenia, czy używacie tych tańszych farb czy jednak te droższe.
Wiadomo...chodzi o kase, wolałbym tańsze. Ale jesli usiałabym je wyrzucić do kosza ( i zaraz kupić te droższe) to na taką rozrzutność mnie nie stać.
Awatar użytkownika
agataza
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Wrz 25, 2010 9:15 am
Miejscowość: Warszawa

Postprzez teofano » Nie Gru 11, 2011 9:33 pm

Ja zaczynałam od farb Renesansu. I do tej pory z nimi pracuję. Dorzuciłam jeszcze do zestawu Amsterdam. Cudownie miękkie i te kolory. :>
Próbowałam inne. Tak zwane "no name". I właśnie zmywałam dziś wiaderko, bo schło masę czasu. A lakier położony odpryskiwał. :angry: Nigdy więcej oszczędnośći na farbach!
teofano

Postprzez Aishwarya » Pią Lut 24, 2012 9:26 pm

Przyznam, że zaczynałam na zwykłych, ściennych akrylitach (nobiles, decoral). I nie było źle, aczkolwiek zwykłe farby akrylowe są niezawodne. Teraz stosuję renesansu właśnie i nie narzekam, oraz amsterdam, które również bardzo sobie cenię. Polecam, i moim zdaniem to plotka o renesansie. U mnie działał i wszystko było dobrze :D
Awatar użytkownika
Aishwarya
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Czw Lut 23, 2012 10:01 pm
Miejscowość: Legionowo

Postprzez CzarnaKocurka » Nie Mar 18, 2012 3:14 pm

Długo nie rozstawałam się z farbami Chromacryl (także jeśli chodzi o malowanie obrazów), ale zaczęły mnie wkurzać, bo zmieniają odcień po wyschnięciu, a niektóre odcienie np. magenta, wychodzą na wierzch, gdy są zamalowane :(

Niedawno przerzuciłam się na farby Talens Amsterdam i wydają się o wiele lepsze jakościowo :) Poza tym mają o wiele większą paletę barw.
Awatar użytkownika
CzarnaKocurka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Sob Sie 07, 2010 2:22 pm
Miejscowość: Rybnik

Powróć do Wszystko o technice decoupage

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości