|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
sasilla
|
Temat postu: Papierowe tutoriale Wysłany: Nie Cze 14, 2009 10:30 am |
|
Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 11:33 am Posty: 1110 Miejscowość: Otwock Medale: 1
|
Na warszawskim zlocie Finn robiła pokaz barwienia papieru za pomocą tuszy distress. Jednym z jej komentarzy było stwierdzenie, ze zachowują się one niczym farby akwarelowe. Poczułam się zainspirowana i postanowiłam popróbować co da się z takich farbek wycisnąć.  Potrzebujemy: - podkładka do farb (może być baza akrylowa, szybka lub jak u mnie – ofertówka). - spryskiwacz - karton wizytówkowy lub inny papier o dość dużej gramaturze (cienki będzie się bardzo marszczyć). - oczywiście farby akwarelowe (najlepiej w tubkach).  Oprócz powyższych potrzeba pędzla, pojemników z woda. Przydaje się tez ręcznik kuchenny, pocięte zmywaczki (czy gąbeczki do makijażu). ================================================== Na podkładkę nakładamy troszkę farb.  Za pomocą pędzla rozprowadzamy farbę po podkładce.  Spryskujemy wodą.  Przykładamy papier, lekko dociskając. Odwracamy, wycieramy nadmiar farby. Za pomocą gąbeczki uzupełniamy miejsca które się niedomalowaly.  Można tez po prostu natepować papier gąbeczka zamoczona w takiej rozwodnionej akwarelce, przeciągnąć gąbka po papierze, spryskać woda pomalowany papier, zgnieść arkusz przed malowaniem. Za każdym razem uzyskamy inne efekty.Papier suszymy, można przeprasować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Moje gotowe papiery wyglądają tak:  I rzeczy które zrobiłam z pomocą tego papieru.   Życzę dobrej zabawy. 

"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz
|
|
| Góra |
|
 |
|
rozella
|
Temat postu: Papierowe tutoriale Wysłany: Nie Cze 14, 2009 11:02 am |
|
Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 5:29 pm Posty: 4689 Miejscowość: Poznań
|
Sasilla super tutorial  mam problem z cieniowaniem. Przyda mi się bardzo.
_________________ " Wyobraznia jest ważniejsza od wiedzy...." Owidiusz
|
|
| Góra |
|
 |
|
Poranna
|
Temat postu: Papierowe tutoriale Wysłany: Nie Cze 14, 2009 2:57 pm |
|
Dołączenie: Nie Paź 15, 2006 8:17 am Posty: 1119 Miejscowość: Lębork
|
ja również dziękuję za tutorial! 
_________________ PICASA / BLOG / MULTIPLY pozdrawiam i zapraszam Magda
|
|
| Góra |
|
 |
|
aiija
|
Temat postu: Papierowe tutoriale Wysłany: Pon Cze 15, 2009 2:24 pm |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
Dołączenie: Wto Lut 24, 2009 8:10 pm Posty: 68
|
|
ja robiłam coś podobnego bez wydziwiania z szybkami, gąbkami i odwracaniem kartek. wychodzi całkeim fajnie. z akwarelami i farbkami do jajek.
|
|
| Góra |
|
 |
|
kiga
|
Temat postu: Papierowe tutoriale Wysłany: Sob Lip 04, 2009 9:13 am |
|
Dołączenie: Nie Wrz 30, 2007 6:09 am Posty: 2384 Miejscowość: Waw-ka:) Medale: 1
|
no i wydało się ................... a poważnie fajnie, że pokazałaś jak to robisz - ja mm co prawda inną metodę ale i tę w najbliższym czasie wykorzystam 
_________________ Boże, daj mi pogodę ducha, bym mógł zaakceptować rzeczy, których
nie mogę zmienić, odwagę, by zmienić rzeczy, które mogę zmienić...
i mądrość, by umieć je rozróżnić...
http://kigabet.blogspot.com/
|
|
| Góra |
|
 |
|
sasilla
|
Temat postu: Papierowe tutoriale Wysłany: Sob Lip 04, 2009 8:09 pm |
|
|
W przypadku samodzielnego tworzenia istnieje mnostwo sposobow i kazdy daje inne efekty. Ja caly czas eksperymentuje, np. ostatni moj wytwor - papier pomalowany mieszanina farb, czesciowo odsaczony suchym recznikiem papierowym, a potem po lekkim podeschnieciu spryskany kilkoma kolorami farby. 

"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz
|
|
| Góra |
|
 |
|
sasilla
|
Temat postu: Papierowe tutoriale Wysłany: Pią Paź 30, 2009 1:10 pm |
|
|
Zafiksowałam się w robienie kartek o kształcie takim jak poniżej, więc pomyślałam, że może i komuś się spodobają.   Potrzebujemy: - arkusz papieru wizytówkowego A4 - grubszy papier ozdobny - 60 cm cienkiej wstążki - klej, nożyczki, linijka etc. Opcjonalnie: - puncher kółko (u mnie 2,5cm, ale może być inna wielkość) - zaokrąglacz Z kartki A4 ucinamy z długości pasek 10cm (czyli bierzemy arkusz 10x29,7cm)  A - "górne skrzydełko" B - tył C - "dolne skrzydełko" Zarysowujemy w odległości 4 i 18 cm od dolnej krawędzi. Zaginamy.  Po środku górnej części A wycinamy puncherem kawałek koła.  Po środku kartki przyklejamy wstążeczkę opasując nią całą kartkę.  Przygotowujemy kawałki kolorowego papieru o wymiarach 9,5x11cm i 9,5x2cm. Większy kawałek przykładamy wycentrowany na górnej części kartki, odwracamy i odrysowujemy jaki kawałek koła należy wyciąć. Puncherujemy.    Opcjonalnie zaokrąglaczem odcinamy wszystkie rogi. Przyklejamy. Związujemy kartkę.   Ozdabiamy dowolnie. 

|
|
| Góra |
|
 |
|
Doti80
|
Temat postu: Papierowe tutoriale Wysłany: Pią Paź 30, 2009 1:30 pm |
|
Dołączenie: Wto Mar 11, 2008 1:19 pm Posty: 818 Miejscowość: Bytom
|
|
| Góra |
|
 |
|
klaudynka
|
Temat postu: Papierowe tutoriale Wysłany: Pią Paź 30, 2009 1:35 pm |
|
Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 6:40 pm Posty: 895 Miejscowość: Ostróda / Olsztyn
|
|
| Góra |
|
 |
|
sasilla
|
Temat postu: Re: Papierowe tutoriale Wysłany: Pią Paź 30, 2009 2:02 pm |
|
|
klaudynka napisał(a): ale w takich chwilach marzą mi się przydasie typu zaokrąglacz brzegów... Przydasie bardzo ulatwiaja prace. Ja mam kilka takich "dyzurnych" ktore sprawiaja, ze praca staje sie niesamowicie prosta i przyjemna. Co nie znaczy, ze bez nich sie nie da. Zaokraglic rogi mozna np. odrysowujac i wycinajac ksztalt od monety. 

|
|
| Góra |
|
 |
|
klaudynka
|
Temat postu: Papierowe tutoriale Wysłany: Pią Paź 30, 2009 2:57 pm |
|
Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 6:40 pm Posty: 895 Miejscowość: Ostróda / Olsztyn
|
|
| Góra |
|
 |
|
sasilla
|
Temat postu: Papierowe tutoriale Wysłany: Pią Sty 08, 2010 11:25 am |
|
|

|
|
| Góra |
|
 |
|
rozella
|
Temat postu: Papierowe tutoriale Wysłany: Pią Sty 08, 2010 11:57 am |
|
Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 5:29 pm Posty: 4689 Miejscowość: Poznań
|
_________________ " Wyobraznia jest ważniejsza od wiedzy...." Owidiusz
|
|
| Góra |
|
 |
|
Tobatka
|
Temat postu: Papierowe tutoriale Wysłany: Pią Sty 08, 2010 8:52 pm |
|
Dołączenie: Pią Sty 26, 2007 12:55 pm Posty: 1434 Miejscowość: Tobatkowo :)
|
O, jakie śliczne te kwiatki! No słowo daję, takie piękne, a takie proste w sumie! 
_________________ Mój albumik z pracami wszelakimi - frywolitka, szydełko, decoupage, filcowanie, biżuteria, pergamano, witraż.... a to nie koniec  Posadziłam drzewo - pomóż mu urosnąć, kliknij w link:)
|
|
| Góra |
|
 |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 3 gości |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|