A ja zainspirowana tutorialem na temat barwienia papieru stworzyłam to:
Nie byłam pewna czy wyjdzie dlatego farbowałam dwie strony, aby wybrać lepszą. Użyłam farb akrylowych, plakatowych, pigment - wszystkiego co mi wpadło w ręce.
Na kwiatki nakładamy krople magica i sklejamy razem, trochę "napuszamy". Pełny kwiatuszek na sam dol.
Na jedną różyczkę potrzeba około polówki ciasteczkowej obręczy. Można wykorzystać tez "ciasteczkowy" owal, gdzie ręcznie wytniemy środek. Ewentualnie całość można ręcznie wyciąć, albo wyciac kolko ozdobnymi nozyczkami. Chodzi o to żebyśmy mieli półokrągły pasek z falbaneczkami.
Zwijamy, w miarę luźno.
Na kwiatek nakładamy sporą kroplę magica, smarując tez lekko po płatkach. Na leciutko podeschnięty klej wciskamy zawijas, doklejamy wewnętrzne płatki.
Gotowe różyczki,moje są świeżo robione, wiec widać jeszcze klej
Poszczególne kwiatki można oczywiście pocieniowac, pougniatać, dać różnokolorowe płatki itp. Bez dolnego kwiatka różyczka wyjdzie mniej "rozwinięta". Z samego zawijasa i jednego/dwóch flower power wychodzą śliczne, delikatnie rozwijające się pączki. Miłego różyczkowania.
_________________ "Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz
Dorzucę jeszcze pomysł na bardzo proste kwiatki czteropłatkowe:
Potrzebujemy koła, około 5cm średnicy (ja użyłam z dziurkacza 2") Do tego potrzebny będzie zaokrąglacz (robiłam round-it-all, ale zwykłym też się daje. Ewentualnie można zaokrąglać ręcznie odrysowując wcześniej kształt np. od monety). Do tego przyda się jeszcze kostka introligatorska/dłutko kulkowe, tusz, nożyczki. składamy na pół i zaokrąglamy brzegi:
Składamy prostopadle i znowu zaokrąglamy:
nadcinamy z czterech stron, żeby pogłębić płatki:
Kostką zarysowujemy promieniste wgłębienia żeby płatki ladniej się układały.
tuszujemy brzegi, wyginamy płatki i właściwie gotowe.
Mój kwiatek zrobiłam z dwóch kol o różnej średnicy, pręciki z śnieżynkowego dziurkacza plus ćwiek na środek.
_________________ "Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz
Kiepski ze mnie scrapowiec ale rzuciłam się dzisiaj na róze jednak nie Sasilkowe rożyczki, które są jakze piękne, ale na znalezioną dla nich alternatywę, ciut bardziej czasochłonną, a do zrobienia bez puncherow.
_________________ Mój albumikz pracami wszelakimi - frywolitka, szydełko, decoupage, filcowanie, biżuteria, pergamano, witraż.... a to nie koniec Posadziłam drzewo- pomóż mu urosnąć, kliknij w link:)
Świetne! zdjęcia mojego Wam oszczędzę, papier ciut za miękki był i się trochę rozłazi.. Ale pomysł cudny
_________________ Mój albumikz pracami wszelakimi - frywolitka, szydełko, decoupage, filcowanie, biżuteria, pergamano, witraż.... a to nie koniec Posadziłam drzewo- pomóż mu urosnąć, kliknij w link:)
Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum