Klajstrowanie

Lepienie z masy solnej, modeliny, Fimo, papier mache

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Klajstrowanie

Postprzez Covergirl » Nie Lis 02, 2008 5:26 pm

Klajstrowanie jest techniką rzeźbienia. Klajster (nie wiem dokładnie jak się to nazywa, ale tak mówi o tym Pani od plastyki, chodzę na dodatkowe zajęcia) jest białym, lepkim klejem.

Jak go zrobić?
4 szklanki mąki
1 szklanka wody
garnek

Do garnka z mąką należy nalać odrobinkę gorącej wody, i czynność powtarzać, mieszając aby stworzył się biały klej.

Prace: rzeźby i płaskorzezby
potrzebne nam będzie: klajster, woda, papier (najlepiej cieńki, mogą być też gazety typu Dzienniki)
pasma papieru moczymy w klajstrze i naklejamy na jakiś przedmiot (rolkę od papieru toaletowego, na jakies pudełko) lub z samych pasemek papieru tworzymy daną figurę, kolejno naklejając pasma papieru z klajstrem. Rzezbe pozostawiamy do wyschniecia. Nie używamy zbyt dużo klajstru ponieważ rzezba moze zaplesniec lub bzrydko pachniec. Wiem to z doswiadczenia, moja pierwsza przygoda z klajstrem skonczyla sie tym ze moje rzezby wulkany zasmierdzialy sie i wylądowały w koszu. teraz juz mi sie udaja.

Klajstru mozemy uzyc takze w sytuacjach awaryjnych gdy skonczyl sie wam klej.

A propos zna ktos te technike?
Jakie prace wykonujecie, napiszcie!
Covergirl

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez Gagu » Nie Lis 02, 2008 5:35 pm

ja to robię z mąki ziemniaczanej :)
Ostatnio edytowany przez Gagu, Nie Lis 02, 2008 7:40 pm, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez zebrzyca » Nie Lis 02, 2008 7:39 pm

Covergirl, proszę jak zakładasz temat to normalny a nie twórz ankiet. Ankiety są robione by zbierać poważne informacje, a żeby się dowiedzieć czy ktoś zajmuje się taką czy inną techniką wystarcza normalny temat i zadanie pytania.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez alveaenerle » Nie Lis 02, 2008 8:18 pm

opisałaś technikę papier mache, równie odkrywczą, jak klej z mąki i wody i masa solna - stosowaną przez przedszkolanki na całym świecie - nietosksyczne, a co sie dzieciaki upaprzą, to ich :D ograniczeń w lepieniu nie ma, od małych form typu biżuteria, przez maski, aż po naczynia użytkowe (oczywiście nie do kontaktu z wodą), widziałam nawet ozdobną półeczkę bogato zdobioną (sama półka ze sklejki)
Awatar użytkownika
alveaenerle
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Lip 17, 2008 2:37 pm
Miejscowość: Kalisz
Medale: 1
 (1)

Postprzez Ellen » Pon Lis 10, 2008 8:35 pm

Nasza pani od plastyki mówi że jak twierdzisz że klajster jest obrzydliwy to wypisz się z pracowni, bo prawdziwy plastyk, to taki co uwielbia się paprać:-)
A jakże, ja kocham!
Ellen
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Nie Lis 02, 2008 5:33 pm
Miejscowość: Kraków

Powróć do Lep Lep Zlep

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości