Klajstrowanie jest techniką rzeźbienia. Klajster (nie wiem dokładnie jak się to nazywa, ale tak mówi o tym Pani od plastyki, chodzę na dodatkowe zajęcia) jest białym, lepkim klejem.
Jak go zrobić?
4 szklanki mąki
1 szklanka wody
garnek
Do garnka z mąką należy nalać odrobinkę gorącej wody, i czynność powtarzać, mieszając aby stworzył się biały klej.
Prace: rzeźby i płaskorzezby
potrzebne nam będzie: klajster, woda, papier (najlepiej cieńki, mogą być też gazety typu Dzienniki)
pasma papieru moczymy w klajstrze i naklejamy na jakiś przedmiot (rolkę od papieru toaletowego, na jakies pudełko) lub z samych pasemek papieru tworzymy daną figurę, kolejno naklejając pasma papieru z klajstrem. Rzezbe pozostawiamy do wyschniecia. Nie używamy zbyt dużo klajstru ponieważ rzezba moze zaplesniec lub bzrydko pachniec. Wiem to z doswiadczenia, moja pierwsza przygoda z klajstrem skonczyla sie tym ze moje rzezby wulkany zasmierdzialy sie i wylądowały w koszu. teraz juz mi sie udaja.
Klajstru mozemy uzyc takze w sytuacjach awaryjnych gdy skonczyl sie wam klej.
A propos zna ktos te technike?
Jakie prace wykonujecie, napiszcie!

ograniczeń w lepieniu nie ma, od małych form typu biżuteria, przez maski, aż po naczynia użytkowe (oczywiście nie do kontaktu z wodą), widziałam nawet ozdobną półeczkę bogato zdobioną (sama półka ze sklejki)

Nowości