Kołowrotek tkacki

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Kołowrotek tkacki

Postprzez plastusia1 » Czw Lut 25, 2010 5:52 pm

Terkow, fajnie spotkać kolejną osobę, która lubi prząść i się tym interesuje. Zapraszam do odwiedzenia bloga na temat przędzenia, kołowrotków itp. http://polskiewrzeciona.blogspot.com/.
PS Możesz stawać w konkury z Damroką, jeśli chodzi o liczbę kołowrotków :D
Awatar użytkownika
plastusia1
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Lip 28, 2008 8:02 pm
Miejscowość: 3miasto

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: Kołowrotek tkacki

Postprzez Tobatka » Wto Mar 02, 2010 10:08 am

Witaj, Terkow :) I pokazuj te swoje szczęścia wyklikane :)
Awatar użytkownika
Tobatka
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Sty 26, 2007 1:55 pm
Miejscowość: Tobatkowo :)

Postprzez Ines » Sob Mar 13, 2010 9:57 pm

Ja też ostatnio odkryłam moją nową miłość - przędzenie wełny. Na razie mam wrzeciono, trochę czesanki i próbuję. Nitka wychodzi taka... hmmm... fantazyjna :D
Na razie kompletnie nie wiem, jak mocno powinna być skręcona wełna, jak zrobić, żeby była mniej więcej równej grubości, jak względnie szybko wyciągać włókna z runa (na razie trochę kręcę wrzecionem, zatrzymuję, produkuję trochę nici i od nowa).
Ale generalnie zabawa jest przednia, a romantyczność tego zajęcia też ma swój urok.
Ines

Dołączenie: Pią Paź 03, 2008 9:11 pm

Postprzez Damroka » Nie Mar 21, 2010 8:49 pm

Ines,
jak to mówią praktyka czyni mistrza:) Z każdym sprzędzionym metrem włóczki będzie lepiej.
O tym jak mocno ma być skręcona włóczka decydujesz sama , bo to zależy od rodzaju czesanki i od tego do czego chcesz jej użyć. Jeżeli skręcisz za słabo to nitka się urwie pod ciężarem wrzeciona ( jakiego używasz? ), a jak za mocno to będzie przypominała twardy sznurek. Może umieścisz zdjęcia tej sprzędzionej włóczki ?
Awatar użytkownika
Damroka
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Paź 05, 2009 6:12 pm

Postprzez Ines » Pon Mar 22, 2010 8:13 pm

Zdjęcia nie są najlepsze, ale może coś będzie widać:
Image
To jest włóczka bardziej fantazyjna (efekt nie do końca zamierzony - tzn zamierzone były kolory, ale zmienna grubość już nie)

Image
A to kolejna próba, tym razem opanowałam przędzenie włóczki zdecydowanie cieńszej i w miarę równej. To brązowe, to podwójna nitka zwykłego kordonka - którą przywiązałam nitkę do wrzeciona.
Ta nitka będzie poddana dalszym eksperymentom - zrobię jeszcze drugą taką i skręcę razem. Zobaczymy, co wyjdzie.

Mam wrzeciono firmy ashford.

Gdzie kupujecie czesankę? W zagranicznych sklepach widziałam fajne czesanki, ale cena i koszty transportu mnie trochę odstraszają. Na allegro są głównie jednokolorowe. Jeszcze nie mam kontaktów wśród górali hodujących owce... ;)
Ines

Postprzez Damroka » Śro Mar 24, 2010 6:51 pm

Ta druga wyszła Ci naprawdę dobrze :) Czy wysłałam Ci już zaproszenie do wspólnego pisania na bloga "Prząśniczka " ? Skoro sprzędłaś już swoją wełenkę to jesteś prządką :)
Awatar użytkownika
Damroka

Postprzez Tobatka » Śro Mar 24, 2010 7:43 pm

Mnie się obie podobają :) Taka nierówna tez ma swój urok :)
Awatar użytkownika
Tobatka
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Sty 26, 2007 1:55 pm
Miejscowość: Tobatkowo :)

Postprzez Ines » Śro Mar 24, 2010 10:32 pm

Bardzo się cieszę, że nici się podobają.
Przędzenie sprawia mi coraz więcej przyjemności.

Damroko - zaproszenia do pisania bloga jeszcze nie dostałam, a z wielką przyjemnością bym do was dołączyła. Może nie mam jeszcze zbyt wielu doświadczeń, ale chętnie o nich napiszę. :)
Ines

Postprzez Damroka » Śro Mar 24, 2010 10:53 pm

Ines,
proszę wyślij mi na p.w. swój adres mailowy. Wyślę zaproszenie. Osób przędących na kołowrotku jest w Polsce nadal bardzo mało i pewnie z ciekawością przeczytają o Twoich doświadczeniach :) Najbliższe sptkanie 24 kwietnia będzie poświęcone własnie nauce przędzenia. Zapraszam :)
Awatar użytkownika
Damroka

Postprzez rozella » Czw Mar 25, 2010 6:39 am

Ines jeżeli poszukujesz wysokogatunkowej czesanki tzw. triocolor, to moge podać namiar na pw. oczywiście. Oczywiście nie jest bardzo tania. Jest w normalnej cenie. Ostatnio oglądałam kolory błękit, szary, turkus : ecrue, ciemno żłóty , jasno żółty: blady roż, fiolet, ciemna fuksja; no i tak dalej, moge wymieniać jeszcze długo. Słowem w tej galerii do ktorej chodzę, a ktora zajmuje sie sprzedażą wysyłkową są trzy kolorowe czesanki.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez Ines » Sob Mar 27, 2010 11:54 am

Wszelkie namiary bardzo chętnie przyjmę. :)
Ines

Postprzez moniqurd » Sob Mar 27, 2010 9:38 pm

nie sądziłam, ze na strychu mojej babci znajdę cuda....a jednak znalazłam stary kołowrotek,niestety ruszony zębem czasu i trochę niekompletny oraz cały wielki wór owczej wełny ,tylko takiej surowej ,nieoczyszczonej i niewyczesanej, - pamiętam,że babcia hodowała kiedyś baranki, czasami zdarzało mi się je pilnować - aż szkoda , że nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić ....głupia baba ze mnie :D :D
moniqurd
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Paź 29, 2009 8:38 pm

Postprzez plastusia1 » Sob Mar 27, 2010 10:51 pm

To pisz do Damroki, wszystko ci objaśni :).
Awatar użytkownika
plastusia1
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Lip 28, 2008 8:02 pm
Miejscowość: 3miasto

Postprzez Damroka » Nie Mar 28, 2010 12:23 pm

Zamieść proszę zdjęcie kołowrotka. Zobaczymy jakich części mu brakuje.Mam dodatkowe wrzeciona, więc może się da coś dopasować .
Awatar użytkownika
Damroka

Postprzez moniqurd » Nie Mar 28, 2010 1:16 pm

fotki zrobię przy najblizszej okazji, wrzeciono jest w porządku , chyba brak kilka haczyków....na pewno brak mu jednej nogi ,ale wytoczyć nową to nie problem i nie widziałam tego kołka (?) na którym mocuje się czesankę ....musze jeszcze sprawdzić , bo prawdopodobnie na strychu starej chałupy ( od lat nadawała się do rozbiórki ) na działce moich rodziców jest też jakiś kołowrotek , problem w tym,ze tej zimy pod naporem sniegu zawaliła się część dachu i nie wiem czy akurat tam on był, może uda się coś uratować i naprawić....
moniqurd
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Paź 29, 2009 8:38 pm

PoprzedniaNastępna

Powróć do Gobeliny i tkactwo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości