Kołowrotek tkacki

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Re: Kołowrotek tkacki

Postprzez m544 » Nie Kwi 18, 2010 9:11 pm

Witam wszystkie panie, chetnie dolacze do Waszej grupy ale na razie musze kupic kolowrotek, mam cos na oku ale jest chyba niekompletny, czy moge prosic Was o opinie, czy znaleziony przeze mnie kolowrotek to tylko dekoracja czy cos jeszcze z niego bedzie.
pozdrawiam
Goska
niestety niemoge wlozyc zalacznikow a mam je zmiejszone do 4 i 5 ko :(
m544

Dołączenie: Nie Kwi 18, 2010 8:52 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez m544 » Nie Kwi 18, 2010 9:13 pm

podam wiec linke z ogloszeniem o sprzedazy gdzie mozecie zajrzec te zdjecia: http://www.leboncoin.fr/decoration/86573772.htm?ca=12_s
pozdrawiam
m544

Postprzez Damroka » Nie Kwi 18, 2010 9:33 pm

Obejrzałam ten kołowrotek i na pierwszy rzut oka to on mi wygląda na ozdobny . Nie ma pedału, którym porusza się koło i z tego co widzę, wrzeciono też nie ma możliwości swobodnego obracania się . Nie wiem co oznaczają te wymiary, ale wydaje mi się malutki.
Ja bym go nie kupiła.
Awatar użytkownika
Damroka
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Paź 05, 2009 6:12 pm

Postprzez m544 » Nie Kwi 18, 2010 10:41 pm

dzieki
m544

Postprzez moniqurd » Pon Kwi 19, 2010 11:22 am

moniqurd napisał(a):fotki zrobię przy najblizszej okazji, wrzeciono jest w porządku , chyba brak kilka haczyków....na pewno brak mu jednej nogi ,ale wytoczyć nową to nie problem i nie widziałam tego kołka (?) na którym mocuje się czesankę ....musze jeszcze sprawdzić , bo prawdopodobnie na strychu starej chałupy ( od lat nadawała się do rozbiórki ) na działce moich rodziców jest też jakiś kołowrotek , problem w tym,ze tej zimy pod naporem sniegu zawaliła się część dachu i nie wiem czy akurat tam on był, może uda się coś uratować i naprawić....

zawalony dach ściągnięty i okazało się ,że na strychu faktycznie jest kołowrotek, stan dobry - brak jedynie sznurka naciągu od koła do wrzeciona,ponadto strasznie brudny - trzeba porządnie wyczyścić i ewentualnie polakierować....nie miałam dzisiaj przy sobie aparatu, więc wrzucę fotki przy najbliższej okazji ( u babci jeszcze nie byłam)...aż jestem zdziwiona ,że jest w tak dobrym stanie bo ostatnie kilkadziesiąt lat przeleżał na tym strychu i jeszcze jak dach się zawalił to całkiem....tylko niestety będzie musiał troszeczkę zaczekać , jak będe miała trochę więcej wolnego czasu....
Ostatnio edytowany przez moniqurd Czw Kwi 29, 2010 7:10 pm, edytowano w sumie 2 razy
moniqurd
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Paź 29, 2009 8:38 pm

Postprzez Damroka » Pon Kwi 19, 2010 6:01 pm

Będziesz więć miała własny kołowrotek :) Kołowrotki wykonywano z dobrego, twardego drewna i pewnie dlatego udało mu się przeżyć tak długo . Jeżeli mogę Ci doradzić, to nie maluj go po wyczyszczeniu farbą olejną, tylko pokryj woskiem stolarskim.
Awatar użytkownika
Damroka

Postprzez moniqurd » Pon Kwi 19, 2010 6:07 pm

dziękuję Damroko za radę , ani myślałam malować żadną olejną farbą co najwyżej bezbarwnym lakierem wodnym, ale jak radzisz poszukam wosku...
moniqurd
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez m544 » Pon Kwi 19, 2010 10:23 pm

Damroko, czy moglabys teraz rzucic okiem na ten okaz? http://cgi.ebay.fr/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... TQ:FR:1123
dzieki
m544

Postprzez Damroka » Nie Kwi 25, 2010 8:09 pm

m544, rzuciłam okiem, ale niewiele widzę . Jakie on ma rozmiary? Czy wrzeciono ma otwór w trzpieniu, przez który przechodzi nitka ?
Na podstawie tych zdjęć , to ja bym go nie kupiła .
Awatar użytkownika
Damroka

Postprzez moniqurd » Czw Kwi 29, 2010 7:13 pm

obfociłam kołowrotek i czeka mnie wkrótce duuużo pracy przy jego renowacji :)

Image

Image

Image

Image

Image

wiem jedno-na pewno był używany

przy okazji na strychu znalazła się jeszcze maślnica ( do ręcznego ubijania masła ), łopaty do wyjmowania chleba z pieca i wielki kufer z pięknymi okuciami ( również do renowacji )
moniqurd
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez Dorfi » Pią Kwi 30, 2010 7:11 am

Damroka napisał(a):Zamieść proszę zdjęcie kołowrotka. Zobaczymy jakich części mu brakuje.Mam dodatkowe wrzeciona, więc może się da coś dopasować .

A nie masz może przypadkiem zbędnego dodatkowego skrzydełka? W mom starym kołowrotku jest uszkodzone. Napisałam w tej sprawie do państwa Kromskich, ale mi nie odpisali.
Awatar użytkownika
Dorfi
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Sty 07, 2009 2:45 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez Damroka » Wto Maj 04, 2010 9:24 pm

moniqurd, kołowrotek jest piękny :) I jak widzę, nie jest bardzo zniszczony. Powodzenia przy konserwacji i czekamy na pierwsze sprzędzione nitki :)
Awatar użytkownika
Damroka

Postprzez rozella » Pon Lut 28, 2011 4:02 pm

Jeszcze w piątek oglądając zdjęcia zabytkowego kołowrotka Moniqurd, niczego nie widziałam poza urokliwym starym przedmiotem. Dzisiaj, kiedy jestem po kursie przędzenia, tak tak, to nie żart ;) rozumiem już budowę kołowrotka.
Wybrałam się na kurs przędzenia, do jednej z dwóch znanych w Poznaniu Galerii. Postanowiłam przekonać się, jak to z tym przędzeniem jest.
Państwo Kromscy którzy prowadzili ów kurs, to pasjonaci z zakresu budowy i działania kołowrotka , jak również tkactwa i krosien. Było ciekawie i bardzo inspirująco. Zresztą sami zobaczcie :)

Na początku powitanie przez Agnieszkę i przedstawienie nam p. Zofii i Daniela Kromskich

Image

w krainie kołowrotków

Image

intuicyjnie usiadłam przy kołowrotku o nazwie Symfonia, okazało się, ze to mercedes wsród kołowrotkow ;)

Image

pierwszy pokaz przędzenia przez panią Zosię

Image

pochłonięte przędzeniem dziewczyny

Image

Image

Image

nie zabrakło także pana wśród nas

Image

moja mina zdradza, że nie był to stracony czas

Image

to moja pierwsza w życiu szpulka uprzędzonej nici

Image
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez plastusia1 » Pon Lut 28, 2011 7:09 pm

Rozelko, czuję że złapałaś kolowrotkowego bakcyla i już niedługo będziesz się chwalić własnoręcznie sprzędzionymi nitkami.
Awatar użytkownika
plastusia1
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Lip 28, 2008 8:02 pm
Miejscowość: 3miasto

Postprzez katika » Sob Lip 30, 2011 4:16 pm

Dziewczyny bardzo zaciekawiłyście mnie tym kołowrotkiem. U mojej babci są dwa, ale używane do nawijania cewek do krosien, a nie do przędzenia wełny. Pamiętam, że w dzieciństwie zawsze służył mi i moim siostrom do zabawy (pod czujnym okiem babci), podobnie zresztą jak krosna (dzisiaj aż mi serce zamiera z przerażenia jak patrzę na moją pociechę włażącą na krosna, a w dzieciństwie sama łaziłam po nich pod samym sufitem jak mała małpka :) )
Ale z chęcią spróbuję pobawić się w prząśniczkę :) Napiszcie proszę skąd bierzecie wełnę do przędzenia. Pozdrawiam
katika

Dołączenie: Czw Lip 28, 2011 7:05 pm

PoprzedniaNastępna

Powróć do Gobeliny i tkactwo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości