Kołowrotek tkacki

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

Kołowrotek tkacki

Postprzez Damroka » Pon Paź 05, 2009 9:54 pm

Witam,
zapraszam osoby samodzielnie przygotowujące wełniany wątek na gobeliny i tkaniny, do dyskusji na temat używanych kołowrotków, technik przędzenia wełny i ...wyższości owiec górskich nad wielkopolskimi.
Image
Awatar użytkownika
Damroka
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Paź 05, 2009 6:12 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Kołowrotek tkacki

Postprzez rozella » Wto Paź 06, 2009 6:05 am

Damroka na naszym forum bywają dwie dziewczyny, które potrafia tkać. Jest to Frajda, niestety Ona długo już tutaj, nie zaglądała. Miałam okazję oglądać przepiekne gobeliny utkane przez Nią. Drugą dziewczyną jest Sznurka. Ona zaprezentowała nam pięknie utkaną makatkę. :>
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Re: Kołowrotek tkacki

Postprzez Damroka » Nie Paź 11, 2009 8:33 pm

Witam,
widzę, że bardzo dużo osób jest zainteresowanych przędzeniem na kołowrotku i ciekawie zerka na ten wątek, więc trochę napiszę o swoich doświadczeniach z przędzeniem . Ale napierw na zachętę pokażę , jak wygląda taka samodzielnie sprzędziona wełna :

Image

Jak widzicie może być biała , szara lub czarna . Od razu dodam , że czarna , naturalna wełna jest rarytasem , ponieważ czarnych owiec nie wolno było hodować, a ich wełna nie była skupowana dla celów przemysłowych . Na szczęście górale nie zamierzali słuchać tych zakazów i zawsze jakieś czarne owce mieli :) Moja wełna została zakupiona u zaprzyjaźnionych górali z Łapsz Niżnych . Czarna wełna dodana do białej to oczywiście szara i tylko od nas zależy jaki to będzie odcień szarości . Surową wełnę, czyli runo można obecnie dość łatwo kupić od rolników na wsi , ponieważ trzymają stada owiec, aby dostawać na nie dotacje z UE.Wełna taka jest traktowana przez nich jako odpad i można ją bardzo tanio kupić ( ja zapłaciłam za całe runo z jednej owcy= pełen worek= 10 zł )
Jak widzicie samodzielne przędzenie wełny daje nam następujące korzyści :
1. sami decydujemy jaki kolor i grubość będzie miałą nasza przędza,
2. za niewielką kwotę mamy dużo przędzy do dalszego wykorzystania,
3. nie martwimy się , że zabraknie nam materiału, bo w każdej chwili możemy sprząść następną partię,
4. nie martwimy się tym czy nam się uda , bo nawet jeżeli będziemy prząść grubo i nierówno to wyjdzie na włóczka fantazyjna ;) ,

A tak wygląda mój kącik prządki :

ImageImage

Kołowrotki mają różną budowę, mogą być tzw. pionowe i poziome. Ten na zdjęciu, to kołowrotek używany w Szwecji, o konstrukcji poziomej i dużym kole o średnicy 65 cm .
Tak duże koło sprawia , że nie muszę często naciskać pedału i pracuję na nim bardzo szybko i wygodnie . Na początek radzę jednak kupić kołowrotek o mniejszym kole , nie będzie taki szybki i łatwiej się na nim nauczycie przędzenia .

Opis tego, jak działa kołowrotek znajdziecie tu :http://www.mt.com.pl/?id=jtd&art=3174 . Na stronie , która się otworzy trzeba pobrać plik PDF . Nie zrażajcie się opisem , w praktyce przędzenie jest proste :)

A to mój drugi kołowrotek :

Image

Jak widzicie ten kołowrotek ma o wiele mniejsze kółko. Używam go do skręcania dwóch lub trzech nici przędzy w jedną .Dlaczego tak się robi ? Odpowiem na to pytanie jak już ktoś dojdzie do tego etapu ;) O kołowrotek opiera się motowidło, na które nawijamy skręconą na wrzecionie wełnę .

Kołowrotek można kupić stosunkowo łatwo . Jest ich sporo na portalu aukcyjnym A....o , jednak część z nich to kołowrotki ozdobne lub miniatury, na których prząść nie można . Jeżeli będziecie chcieli dokonać zakupu to służę radą .Warto jednak wiedzieć, na co zwrócić uwagę :

Image

Wrzeciono musi mieć dwie tarcze na sznurek napędowy . Jedna musi mieć wycięcie na sznurek niżej, a druga wyżej. Ten , kto przeczytał instrukcję wie dlaczego . ( zaznaczone na zdjęciu nr 1 i 2 )
Warto zobaczyć, czy na widełkach wrzeciona są ślady wyrobione przez przesuwającą się podczas przędzenia wełnę ( nr 3 ) Jeżeli są to mamy pewność , że kołowrotek był używany .

A tu jeszcze zdjęcie kołowrotka z góry i zaznaczone elementy, o których wspominam wyżej :

Image

Uwaga : na obu zdjęciach kołowrotek jest w pozycji " spocznij ", ponieważ odwijałam nić ze szpuli . Do przędzenia jeden ze sznurków musi być założony na tarczę szpulki )

Portal aukcyjny to nie jedyne miejsce, gdzie można kupić kołowrotek. Jestem przekonana , że w wielu starych wiejskich domach, na strychach, przechowywane są zapomniane kołowrotki . Żyje jeszcze pokolenie kobiet , które przędło wełnę . Sama wiem o trzech takich osobach i zawet zamierzam z nimi zrobić wywiad :) Warto wieć popytać znajomych i koleżanki .

O tym jak przygotować runo do przędzenia napisałam już na swojej www .

Image

Kończąc , życzę owocnego poszukiwania sprzętu i surowca :)
Awatar użytkownika
Damroka

Postprzez bellaisass » Pią Paź 23, 2009 4:00 pm

Witaj Damroka :-)
Bardzo chcę nauczyć się przędzenia wełny. Dziś otrzymałam przesyłkę z moim upragnionym kołowrotkiem. Czytałam wcześniej Twój post, ale kiedy próbowałam uprząść wełnę napotkałam na pewien problem. Otóż, gdy mam mocno naciągnięte sznurki, napędzające kołowrotek, mam problem z napędem przy pomocy pedału, a koło zatrzymuje się. Gdy z kolei poluzuję sznurki, to mi się przędza nie nawija na szpulkę. Doradź proszę, co mam zrobić, żeby było dobrze?
Pozdrawiam cieplutko.
Iza
bellaisass
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Maj 01, 2009 10:24 pm

Kołowrotek tkacki

Postprzez Damroka » Pią Paź 23, 2009 5:30 pm

Witam pierwszą posiadaczkę kołowrotka :)
Chętnie zobaczę zdjęcia tego kołowrotka, bo trudno radzić, kiedy nie wiem jaka ma budowę . Zakładam jednak , że jest to kołowrotek użytkowy i sznurek napędowy ( jest jeden ułożony w ósemkę ) napędza jednocześnie szpulę i widełki wrzeciona ?
Każdy z tych elementów obraca się z inną prędkością i dlatego sprzędziona wełna nawija się na szpulę .
Kołowrotek mimo tego ,że jest dość prosty w obsłudze jest bardzo dobrze pomyślany i nawet niewielkie różnice w napięciu sznurka napędowego decyduje o płynnej pracy .
Ja sama też mam takie problemy , jak te które opisałaś, kiedy zaczynam pracę na nowym, nieznanym mi kołowrotku.
Jak sobie z tym radzę ?
1. najpierw rozpędzam kółko kołowrotka i staram się poznać w jaki sposób się porusza . Sznurek napędowy zostawiam napięty dość luźno, aby nie wpływał na ruch koła . Po kilku zamachach koła zauważysz , że występuje moment, kiedy kołko nie porusza się dlatego , że naciskasz pedał (pedał wędruje do góry ), ale jest napędzane siłą bezwładności samego koła . Ponieważ to naciśnięcie pedału nadaje kołu ruch, trzeba wyczuć jak mocno to zrobić . Jeżeli szyłaś na maszynie do szycia z napędem nożnym, to to jest bardzo podobny sposób naciskania pedału .
Jeżeli nie nadasz odpowiedniej prędkości w tym momencie, to koło zatrzyma się . Tym bardziej , że będzie hamowane dodatkowo przez mocno napięty sznurek napędowy .

2. dopiero po opanowaniu płynnej pracy koła , możesz stopniowo zwiększać napięcie sznurka napędowego . Do tego celu służą zwykle dwa pokrętła regulujące ( jedno zmienia położenie szpuli, a drugie jej odległość od koła ) Regulacja powinna być stopniowa i bardzo delikatna 3-5 mm na raz . W pewnym momencie wszystko uda Ci się dopasować .

3. możesz pracować na kołowrotku kręcąc kołem w prawo lub lewo, co ma wpływ na to jak będzie układała się nić w ręce podczas wysnuwania z kądzieli i potem przy zwijaniu 2 lub 3 nitek razem - robi się to zawsze w odwrotnym kierunku niż się przędło . Mówi się że przędza ma skręt S lub Z .

4. w czasie pracy będzie konieczna zmiana napięcia sznurka napędowego na większe . Jeżeli na szpuli będzie sporo sprzędzionej wełny to zrobi się ona cięższa i będzie chodziła wolniej , co sprawi , że nić nie będzie się na nią nawijała w odpowiednim tempie .

5. kiedy już wszystko będzie chodziło płynnie , zawiąż na szpuli 1 metrowy kawałek włóczki i przewlecz przez haczyki i oczko . Do niego przyczepisz już przędzioną wełnę .

Mam nadzieję , że trochę Ci pomogłam :)
Ostatnio edytowany przez Damroka, Pią Paź 23, 2009 8:39 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Damroka

Postprzez bellaisass » Pią Paź 23, 2009 7:24 pm

Bardzo Ci dziękuję za wskazówki. Zastosuję się do nich niebawem i odezwę się, aby się podzielić efektami moich wysiłków :-) Zdjęcia kołowrotka też niebawem załączę.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam cieplutko.
bellaisass
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Maj 01, 2009 10:24 pm

Kołowrotek tkacki

Postprzez sznurka » Wto Paź 27, 2009 2:37 pm

ja miałam przez chwilę kołowrotek, ale nie był w dobrym stanie
na wiosnę/ lato pomyślę znowu, bo na czymś trzeba będzie uprząść len i konopie, choc nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia :D
Awatar użytkownika
sznurka

Dołączenie: Nie Cze 28, 2009 5:24 pm

Kołowrotek tkacki

Postprzez olli » Śro Lis 25, 2009 11:53 am

Damroka- mam wrzeciono własnej produkcji (kijek, gliniany przęślik i metalowy haczyk), na którym przędłam ze skutkiem różnym. Mam tez kołowrotek, ale jakos mi nie idzie za dobrze, albo kołowrotek nie za bardzo, ale prędzej moje umiejętności. Twój wątek kołowrotkowy obejrzałam niemal na wstępie gdy zapoznawałam się z craftladiesową stroną.
chętnie, bardzo chętnie bym spotkała się na żywo w celu wspólnego przędzenia.
olli

Dołączenie: Czw Lis 19, 2009 10:35 am

Kołowrotek tkacki

Postprzez sznurka » Śro Lis 25, 2009 5:46 pm

olli masz zdjęcia wrzeciona?
Awatar użytkownika
sznurka

Dołączenie: Nie Cze 28, 2009 5:24 pm

Postprzez olli » Czw Lis 26, 2009 7:18 am

nie mam. ale zrobię i prześlę. chociaz raczej nie jest ładne. :D
olli

Kołowrotek tkacki

Postprzez emi06 » Pią Lis 27, 2009 9:15 pm

Witam! Ja też jestem posiadaczką kołowrotka,przędę wełne od bardzo dawna,choć ostatnio mniej. z przędzy robiłam swetry,skarpety dla rodziny,kiedy nie było w sklepach włóczek, Mam kołowrotek stojacy a wełnę miałam z własnych owiec ,hodowałam trzy,cztery na wełne.I były toowce nizinne górskich nie znam więc sie nie wypowiem.Ale napewno wiem że to swietna rzecz własnoręcznie uprzędziona wełna i wcale nie trudna,a jaka satysfakcja.Az nabrałam chęci,chyba wyciągne yen mój sprzęt :)
emi06
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Paź 23, 2006 12:24 pm

Postprzez Damroka » Sob Lis 28, 2009 8:56 am

emi06, bardzo jestem ciekawa jak wygląda Twój kołowrotek. Wrzucisz zdjęcie jak już go wyciągniesz ?
Jak nauczyłaś się prząść?
Awatar użytkownika
Damroka

Kołowrotek tkacki

Postprzez emi06 » Sob Lis 28, 2009 12:30 pm

Bardzo chętnie pokazałabym mój kołowrotek,ale tu musze poczekać na pomoce,aż przybęda do domu tzn.moi synowie .Troche jestem zielona :( Przędę od ponad 30-tu lat,mąż przywiozł 10 kg niezgręplowanej welny i nie miałam wyjścia :) a kołowrotek oddziedziczyłam po mamie,już go wyciągnełam no i po pierwszej próbie sznurek spada z koła ,muszę go trochę odswieżyć.
emi06
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Paź 23, 2006 12:24 pm

Kołowrotek tkacki

Postprzez olli » Pią Gru 04, 2009 9:55 pm

oto i moje wrzeciono
Image
Image
olli

Postprzez Damroka » Pią Sty 15, 2010 8:48 pm

Olli,
wrzeciono ma wszystko co trzeba :) Jak idzie przędzenie?

Z ostatniej chwili....Założyłam nowy blog o przędzeniu o nazwie Prząśniczka
http://polskiewrzeciona.blogspot.com/
Wszystkie przędące i tkające osoby mogą być współautorami tego bloga :)
Damroka
Awatar użytkownika
Damroka

Następna

Powróć do Gobeliny i tkactwo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości