Kwiatowe kołdry - projekt Craftladies

Igłą igiełka z napędem elektrycznym

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca

Postprzez MKatarynka » Pon Sie 31, 2009 11:07 pm

Witam serdecznie wszystkie uczestniczki naszej zabawy oraz wszystkie osoby zainteresowane szyciem patchworków z wykorzystaniem techniki PP.

Nasza zabawa polega na równoczesnym szyciu przez kilka osób kołder z wykorzystaniem tych samych schematów PP. Co miesiąc będziemy szyły dwa takie same kwiaty. Albo identyczne, albo w lustrzanym odbiciu - jak kto woli. Te dwa kwiaty mogą być też różne pod względem kolorystycznym - pełna dowolność, bo przecież każda z nas szyje kołdrę dla siebie i według swoich upodobań. Na początku każdego miesiąca będą się pojawiać tutoriale opisujące sposób uszycia wyznaczonego na ten miesiąc kwiatka. Schematy PP zostały umieszczone na koncie mailowym i mogą być udostępnione każdej osobie zainteresowanej. Ze względu na to, że chcemy aby ten temat był przejrzysty (i żeby taki pozostał dla potomnych ;) ) mogą w nim pisać tylko następujące osoby:
1) Oliku
2) Niedzielka
3) MKatarynka
4) Zebrzyca
5) MarylaW
6) Lid
7) Klaudynka
8) Wiola99
9) Gosiablo
10) Makneta

Nie ma jednak żadnych przeszkód aby ktoś, kto chce szyć taką kołdrę założył sobie swój własny temat na podforum o szyciu i tam umieszczał swoje dokonania i pisał o ewentualnych problemach. Na pewno znajdą sie osoby chętne do udzielenia porad i wsparcia ;)

Na koncie mailowym umieszczonych jest 18 schematów w pdf . gotowych do wydrukowania i trzy schematy narysowane przez Oliku w programie, który można ściągnąć z sieci. Link do tego programu jest umieszczony w mailach dotyczących schematów, do których wydrukowania jest potrzebny. Ponieważ nie możemy wymagać aby wszystkie uczestniczki zabawy uczyły sie obsługi tego programu, tutoriale zostaną przygotowane do 18-tu podstawowych schematów. Pozostałe trzy potraktujemy jako nieobowiązkowe bonusy. :) Ostatni tutorial pojawi sie na początku maja. Ponieważ tutoriale będą się pojawiać regularnie co miesiąc, bez oczekiwania na spóźnialskie, w miesiącach czerwcu, lipcu i sierpniu będzie można nadrobić zaległości i ewentualnie uszyć bonusy ale już samodzielnie (oczywiście pokazując efekty w tym temacie) Od września 2010 zaczniemy nasze kołdry zszywać, kanapkować, pikować i lamować. Myślę, że wtedy wszystkie trzy osoby, które przygotowują tutoriale (Oliku, Niedzielka i MKatarynka) pokażą jak to robią, bo pewnie każda ma swoje sposoby.

W tym temacie nie ma szefów i podwładnych. Każdy może pytać i każdy może odpowiadać na pytania. W szyciu patchworków jest wiele metod i żadna nie jest najlepsza. Po prostu zależy co komu odpowiada . Każda z nas ma jakieś doświadczenie w szyciu i chodzi o to, żebyśmy się nim dzieliły :)

Każda z osób uczestniczących umieszcza zdjęcia uszytych przez siebie bloków w tym temacie. Byłoby dobrze, żeby zdążyć z tym do czasu opublikowania następnego tutorialu, czyli do końca danego miesiąca. Jeżeli jednak sie nie wyrabiacie, zarezerwujcie sobie post na te zdjęcia, zanim pojawi się następna lekcja. Po nadrobieniu zaległości edytujecie ten post i wrzucicie zdjęcia. W ten sposób nie będzie bałaganu i wszystkie kwiatki będą w odpowiednim dla siebie miejscu. A my będziemy mieć informację, że wciąż jesteście z nami tylko w wolniejszym tempie ;)

Życzę wszystkim wielu wrażeń a na koniec przepiękniastych patchworków!

LEKCJA PIERWSZA

osoby początkujące proszę o zapoznanie się ze szkółką patchworkową dla początkujących
http://www.craftladies.org/szkolka-craftladies-f65/mkatarynka-patchwork-dla-poczatkujacych-sem-iii-t2023.html (wymaga logowania). Szczególnie z pierwszym postem o ogólnych zasadach szycia patchworków i z lekcją dotyczącą PP

Mamy taki oto schemacik:
Image
Zaznaczyłam na nim na czerwono jedyną trudność jaką nam może sprawić. Otóż te dwa kawałki powinny byc z tego samego materiału, bo stanowią jako całość jeden listek kwiatka. Bardzo trudno jest zszyć je potem tak, żeby się ładnie zeszły, co zobaczycie na końcu tej lekcji. Zatem, jeżeli ktoś nie czuje się na siłach przy pierwszym kwiatku pokonywać spore trudności może sobie ten schemat trochę uprościć traktując zaznaczony niżej na czerwono obszar jako całość.
Image

Wycinam sobie schemat oznaczony literką A
Image
W szkółce pokazywałam, że można sobie narysować na drugiej stronie schematu linie pomocnicze, tak, żeby łatwiej było sobie przykładać kawałki do przyszycia. Tego tu nie robię, bo mi się nie chce ;). Powoduje to czasami kłopoty, o których później. Na razie przykładając sobie kawałeczki sprawdzam pod światło czy dobrze pasują. Image
Poza tym nie wycinam dokładnie kawałków wg schematu. Przycinam je byle jak, ale tak, żeby mi po przyszyciu i zaprasowaniu zakryły całe pole do zakrycia ;). Czasem zdarzają się obsuwki, i wtedy trzeba pruć. Ale wolę czasami popruć niż bawić się w wycinanki. Po obcięciu nadmiaru przyszytego kawałka mam możliwość wykorzystania resztek do przyszycia w innych miejscach. Jest to metoda mało oszczędna – schodzi dużo materiału i bardzo śmiecąca. Ale dla mnie czas zaoszczędzony na wycinaniu dokładnych kawałków jest cenniejszy. Poniżej zdjęcie obrazujące, że musiałam odpruć kawałek źle przyłożony. Ten mały doszyty kawałek tła tez musiałam odpruć, bo miał za mały zapas na szew i prawdopodobnie w tym miejscu po jakimś czasie zrobiłaby się dziura.
Image

Jak wszyscy zapewne wiedzą materiały przykładam od strony niezadrukowanej a szyję po stronie zadrukowanej. Po kolei: najpierw linię pomiędzy kawałkami A1 i A2, potem pomiędzy A2 i A3, potem pomiędzy A3 i A4 itd itd. Zaczynam szyć kilka milimetrów za linią przecinającą tę po której szyję i kończę kilka milimetrów za następną przecinającą. Wyjątkiem są brzegi. Jeżeli linia, po której szyję dochodzi do brzegu schematu – szyję do końca papieru.
Tutaj na czerwono zaznaczyłam linię, którą przykryje ścieg maszyny.
Image
A tutaj widać jak idą szwy na brzegach schematu:
Image

Zawsze przyszycie kolejnego kawałka składa się z następujących czynności:
Właściwe przyłożenie
Zszycie po linii
Obcięcie zapasu
Zaprasowanie
Następne fotki będą pokazywały przyszywanie poszczególnych kawałków z pominięciem przykładania. Przy niektórych etapach zapominałam robić zdjęcia, więc w kolażach są dziury. Są po to żebyście pamiętały że po przyszyciu konieczne jest przycięcie zapasów i przyprasowanie.
No to o dzieła:
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Pierwszy kawałek uszyty. Teraz sobie go przycinam (linijka mi się trochę przesunęła do zdjęcia):
Image
Po przycięciu wygląda tak:
Image

Przechodzimy do schematu B:
Image

Image

Image

Image
Takie przypadki też się zdarzają. Wszyłam sobie jakiś ścinek i musiałam go wypruć ;) :
Image
Tutaj na końcu fotka pokazująca jak przycięłam sobie duży kawałek po doszyciu. Żeby mi się nie majtał :)
Image

Image

Image

Image

Image

Tak wygląda po przycięciu:
Image
A tak obydwa uszyte:
Image

Przechodzimy do schematu C:
Image
Tu zapomniałam zrobić wielu fotek. Chyba juz mi się spieszyło ;)
Image

Image

Image

Image

Image
No i mamy uszyty kawałek C:
Image
I wszystkie trzy kawałki
Image

Teraz kawałek D (ostatni! Ufff ;) ) To ten, przy którym musimy zwrócić uwagę na kolor szmatki. Przyłożyłam sobie obydwa i sprawdziłam jaką szmatkę przyszyłam w miejscu B1 (tak! B1 a nie B4 jakby sugerował kolor wydruku – ktoś, kto robił te schematy nie pomyślał w tym miejscu) Taki sam kolor musze przyszyć w miejscu D2. Jeżeli chcecie szyć w wersji uproszczonej po prostu utnijcie większy kawałek D1 a potem od razu przejdźcie do D3 
Image

Image

Image

Image

Image
Hurrra! Uszyty ostatni kawałek:
Image
I wszystkie cztery prezentują sie przed zszyciem tak:
Image

Zszywanie naszych zaczynamy od kawałków B i D
najpierw zaznaczamy sobie szpilkami wbitymi pionowo punkty na końcach linii po której mają być zszyte:
Image
Image

potem spinamy szpilkami całość przypinając szpilki raz z jednej raz z drugiej strony:
Image

wkładamy pod maszynę i zszywamy. Ja nie wyciągam szpilek wbitych pionowo tak długo jak się da, czyli praktycznie wypinam je dopiero jak w to miejsce wchodzi igła maszyny. Ale to jest sposób ryzykowny, bo można uszkodzic maszynę, więc nie polecam dla mniej wprawnych patchworkarek:
Image
Po zszyciu okazało się, że mi się nie zeszło ładnie, bo :
a) powinnam wbić jeszcze jedną pionową szpilkę w miejscu newralgicznym
b) jest to ogólnie trudne nawet po wbiciu tej szpilki.
Zobaczcie jak mi wyszło:
Image
te dwa kawałki zielonego w drobną krateczkę powinny się zejść tak, żeby tworzyć jedną linię.
Zatem sprułam ostatni szew i ponownie spięłam szpilkami wbijając jeszcze jedną pionową (tam gdzie czerwona strzałka):
Image
Po zszyciu efekt nadal nie jest zadowalający ale poprawię to przy pikowaniu :):
Image
Następnie odrywam papier na zapasach szwów, które już są zszyte. To bardzo ważne, bo jak tego nie zrobię to potem będzie za grubo do zszywania a poza tym trudno by było wydłubać drobne kawałki papieru w niektórych miejscach.
Image
Image
teraz zaprasowuję zapasy na jedną stronę (zapomniałam o fotce) i składam drugi brzeg kawałka D z odpowiednim brzegiem kawałka C. Powtarzam czynność spinania szpilkami z tym, że pionowe szpilki moga być juz tylko na brzegach bo na połaczeniu tych kawałków nie ma punktów newralgicznych:
Image
Po zszyciu mam coś takiego: (chyba sobie przysłoniłam ręką lampę i wyszły cienie, nie mam czasu na poprawienie tej fotki, sorki)
Image
obrywam papier z zapasów na szwy
Image
i zaprasowuję:
Image
Pozostał ostatni szew! :D
Image
Ponieważ jest dłuższy, muszę wbić więcej pionowych szpilek, żeby mi się zeszły brzegi schematu:
Image
Zszywam, wypinam szpilki, sprawdzam, czy wszystko jest OK
Image
odrywam papier od zapasów
Image
Image
zaprasowuję:
Image
i kwiatek gotowy! :dance:
Image
I w takim stanie juz zostaje aż do zszycia do z innymi elementami patchworku. Nie odrywam papieru! PP szyjemy z materiałow ułożonych w różne strony, jak na brzegu będzie materiał ułozony po skosie to może nam się po oderwaniu papieru naciągnąć i trudno go będzie zszyć z innymi elementami. Zostawienie go na papierze jest wygodniejsze :)

I to by było na tyle :)
Ostatnio edytowany przez MKatarynka Czw Wrz 03, 2009 7:05 am, edytowano w sumie 5 razy
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Wrz 20, 2008 11:25 pm
Miejscowość: Kraków
Medale: 3
 (2)  (1)

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez Wiola99 » Wto Wrz 01, 2009 12:18 pm

Witam :)
Jaka piękna lekcja :ok:
To ja mam pierwsze pytanie: czy można zrobić sobie większy ten wzór, np. powiększyć na ksero 1,5x (lub 2x), żeby te maleńkie kawałeczki były trochę większe?
Czy wtedy będzie trochę łatwiej szyć czy wręcz przeciwnie?
Awatar użytkownika
Wiola99
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pią Mar 20, 2009 8:00 pm

Re: Kwiatowe kołdry - projekt Craftladies

Postprzez Niedzielka » Wto Wrz 01, 2009 12:40 pm

I ja wszystkich witam powakacyjnie :)

I pozwolę sobie na odpowiedź - oczywiście, że można sobie dowolnie powiększyć wzory, to przecież kołdry dla nas ;) Przy większych rozmiarach na pewno jest łatwiej i wydruki wydają się bardziej przejrzyste. Różnica będzie taka, że trochę więcej materiału trzeba. No i przy zszywaniu wszystkich kwiatków w całość trzeba będzie tak to zrobić, żeby wierzch kołdry nie wyszedł za duży. Jak już skończymy kwiaty będzie zaproponowany jakiś sposób ich połączenia i wtedy dopiero ich rozmiar będzie miał znaczenie.
Awatar użytkownika
Niedzielka
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lut 13, 2009 2:16 pm
Medale: 1
 (1)

Postprzez makneta » Wto Wrz 01, 2009 1:00 pm

Też witam i bardzo się cieszę z pierwszej lekcji. A szyjemy do końca września czy krócej?
makneta
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lis 02, 2007 8:23 am

Postprzez MKatarynka » Wto Wrz 01, 2009 5:40 pm

Makneta, szyjemy tak, żeby w miarę możliwości pokazać efekty naszej pracy przed następną lekcją. Byłoby fajnie jakby było przejrzyście. Ale jak nie da rady, to trudno, nie będziemy się zarzynać :)
Ostatnio edytowany przez MKatarynka, Śro Wrz 02, 2009 9:00 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

(2)  (1)

Postprzez Maryla.W » Wto Wrz 01, 2009 7:34 pm

Witajcie, ;)
szefowe i wszyscy uczestnicy projektu.
Bardzo ładnie i punktualnie rozpoczęto zajęcia.
Mam nadzieje że i ja okaże się dostatecznie zdyscyplinowana i w porę będę pokazywać swoje prace.
Na razie mam wątpliwości jakiej wielkości mam szyć te bloczki.
Projekty kwiatków mają 15x15.Czy mamy pozostać przy tej wielkości czy je powiększyć.
Wiem że Wiola99 pytała już czy może powiększyć kwiatki.Wiem tez że zgadzacie się byśmy same to sobie obmyśliły.
Ale ja bym chciała wiedzieć czy wasze założenie było takie że inaczej kołdrę powiększymy np,dodając gładkie kwadraty?
Więc czy MKatarynka szyła kwiatek 15x15 czy inaczej?
Może przynudzam,ale trudno mi zdecydować jakiej wielkości będzie moja kołdra,a może mała kołderka. :inie ja: :oops:
Awatar użytkownika
Maryla.W
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Wrz 03, 2007 1:12 pm

Postprzez lid » Śro Wrz 02, 2009 7:39 am

Witam Panie Nauczycielki i Koleżanki z klasy ;)
Zajęcia rozpoczęły się, więc do pracy czas. Muszę jeszcze kilka kawałków materiału skompletowac (brakuje mi zieleni), ale mam nadzieję, że do końca tygodnia będę w 100 % zwarta i gotowa.
Będę szyła kwiatki o wymiarze 20x20 cm. Tak też drukują mi się te ostatnie kwiatki z bonusu, więc nie będę musiała choc tu z nimi kombinowac, bo jak na razie to mam nadzieję je też uszyc :oops: Poza tym chcę duuuużą kołdrę :D
Awatar użytkownika
lid
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Wrz 24, 2008 7:57 am
Miejscowość: Szczecin
 (1)

Postprzez makneta » Śro Wrz 02, 2009 8:20 am

W sumie to dobre pytanie, jeśli chcę uszyć kołdrę na podwójne łóżko, to chyba powinnam szyć trochę większe kwadraty niż 15x15. Troszkę trudno mi to wyobrazić sobie, pomocy :shout: :shot:
makneta
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lis 02, 2007 8:23 am

Postprzez oliku » Śro Wrz 02, 2009 9:00 am

Serdecznie witam wszystkie uczestniczki naszej zabawy.

Bardzo przepraszam za spóżnienie, które spowodowały sprawy rodzinne - ślub córki i równocześnie terminowe zlecenie w pracy.

Teraz już wszystko OK , pooglądam cuda na forum /chociaż trochę/ i mogę się z wami bawić.

Makneta - szyłam kołdrę na podwójne łóżko z kwadratów 30 x 30 cm - 5 kwadratów na szerokość = 150 cm
i 6 na długość = 180 cm, obramowałam 30 cm i powstała kołdra o rozmiarach 210 cm - 240 cm.
Oczywiście najlepiej dostosować wielkość kołdry do rozmiarów łóżka.
oliku
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Sie 30, 2008 7:13 pm
Miejscowość: Czeski Cieszyn
Medale: 6
 (3)  (1)  (2)

Postprzez MKatarynka » Śro Wrz 02, 2009 12:06 pm

Ja szyję małe kwiatki, takie jak się drukują z oryginałów. Lubie szyc małutkie moim zdaniem szyje się je łatwiej niż duże. Mam w planie uszyć kołdrę bardzo oszczędną we wzorach. Tylko kwiatki obramowane cieniutkimi ramkami reszta z materiału takiego jak tło, naokoło kołdry jaka mała ramka.
Każda z Was sama musi zdecydować jaką wielkość bloczków zrobić. W temacie organizacyjnym były głosy za tym, żeby każda mogla sobie zszyć swoje bloczki po swojemu. Możliwe, że wrzucimy kilka propozycji ale dopiero po uszyciu wszystkich bloków. Jednak juz teraz musicie mieć ogółny pogląd na to co chciałybyście uszyć bo od tego własnie zależy wielkość bloków.

Zajrzycie do mojego następnego postu
Ostatnio edytowany przez MKatarynka, Śro Wrz 02, 2009 9:09 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

(2)  (1)

Postprzez lid » Śro Wrz 02, 2009 12:21 pm

coś mam chyba problemy z liczeniem, więc proszę o korektę mojego myślenia :D
zakładając, że uszyję wszystkie 12 kwiatków x 2 mam 24 kwadraty. Poprzeplatam to takimi samymi kawałkami materiału to będzie w sumie 48 kwadratów. Powiedzmy, w zestawieniu 6x8 to daje (przy moich 20x20cm) kałdrę wielkości 120 x 160? Czy czegoś nie biorę pod uwagę? czy może to można wstawic w środek i dookoła wszystkiego jeszcze większą ramkę jak wypełnienia i będzie oczekiwana wielkośc kołdry?
Awatar użytkownika
lid
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Wrz 24, 2008 7:57 am
Miejscowość: Szczecin
 (1)

Postprzez MKatarynka » Śro Wrz 02, 2009 7:58 pm

Lid, wg mnie możliwe są takie układy (kwadraty kolorowe to kwiaty):
dla 24 kwadratów:
Image
Image

dla 18-tu kwadratów:
Image

Dla 18-tu kwadratów nie mam pomysłu na inny układ, chyba, że ktoś ma wąskie łóżko i ułoży sobie kwiatek obok kwiatka w układzie 6*3.

To są układy podstawowe. Każdy z kwadratów może być obszyty ramką, dwiema ramkami, trzema ramkami itd, cała kołdra może być obszyta dowolną ilością ramek uszytych z jednego paska albo z miliona kawałeczków. Właśnie dlatego patchwork jest taki twórczy :). Zarówno wielkość kwadratów jak i ilość i szerokość ramek decydują o wielkości kołdry. Dlatego ja sobie szyję dokładnie wg schematów - wielkość taka jak mi się wydrukowała. Poza tym wolę szyć małe PP bo uważam, że takie jest łatwiej :) Jak już będę miała wszystkie kwiatki to się będę zastanawiać nad układem :) Nauczyłam się tego w ramach pewnej akcji gdzie musiałam szyć różne kołderki z zadanej ilości kwadratów.
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

(2)  (1)

Postprzez oliku » Czw Wrz 03, 2009 7:24 pm

MKatarynka napisał(a):dla 18-tu kwadratów:

Dla 18-tu kwadratów nie mam pomysłu na inny układ, chyba, że ktoś ma wąskie łóżko i ułoży sobie kwiatek obok kwiatka w układzie 6*3.

w układzie 6*3 można między kwiatki wszyć paski o różnej szerokości i tym sposobem rozszerzyć

POWIEKSZ

zresztą w trakcie szycia na pewno coś wymyślicie

a co do wielkości kwiatków - można szyć i 30x30 cm - spróbujcie, myślę, że nie jest trudniej, już takie szyłam
oliku
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

(3)  (1)  (2)

Postprzez Wiola99 » Pią Wrz 04, 2009 3:07 pm

Witam wszystkich. Uszyłam pierwszy próbny kwiatek :)
Ale chyba jest za mały. No i tło muszę poprawić, bo takie nie może być.
Doradźcie, co jeszcze powinnam zrobić inaczej :>
Image

A tu poprawiony kwiatuszek - inne tło i trochę inne kolorki

Image
Ostatnio edytowany przez Wiola99, Sob Paź 17, 2009 12:39 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Wiola99
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pią Mar 20, 2009 8:00 pm

Postprzez oliku » Pią Wrz 04, 2009 6:13 pm

Wiolu99 - pierwszy próbny kwiatek jest fajny a oto moje uwagi:

a/jeśli dobrze widzę, to wielkość jest około 17 cm - tak było w oryginale - oczywiście możesz powiększyć, jeśli chcesz

b/ tło mi nie przeszkadza - dobrałabym żywsze kolory - przynajmniej jeden, naprz. najmniejszy płatek żółty jak słońce,
albo wyraźniejsza jedna z zieleni, ale może być i zmiana tła, jeśli ci nie pasuje
muszę wziąć pod uwagę i nastawienie komputera - kolory się mogą różnić i moje uwagi nie muszą być trafne

c/ wydaje mi się, że szwy nie są obcięte tak samo, ale to może być tylko złudzenie /ja robię szwy 1/4" tj. 6-7 mm/

w każdym razie moje gratulacje :> - moja pierwsza próba PP była okropna
oliku
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

(3)  (1)  (2)

Następna

Powróć do Szycie sztuką jest

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości