lakier spękający

Moderatorzy: sasilla, Gagu, elenuke, zebrzyca

lakier spękający

Postprzez Gagu » Wto Sty 06, 2009 10:51 am

No i jak widać wyszło :).
jeśli prac będzie więcej - załóż sobie swój watek w "Naszych pracach" .
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: lakier spękający

Postprzez gubis » Śro Wrz 02, 2009 1:45 pm

moi znajomi remontują się, wymyślili sobie na ścianach spękania, do których używają specjalnego preparatu. zapisałam więc nazwę i wybrałam się do odpowiedniego sklepu. na miejscu pan poinformował mnie, że owe cudo nadaje się również do farb akrylowych (takich używam) i efekt najprawdopodobniej będzie podobny do decoupage'owego crackle'a.
nabyłam, po tysiąckroć przeczytałam instrukcję:

'na uprzednio pomalowaną w kolorze bazowym powierzchnię nanieść diwe warstwy aquaglass. można nakładać wałkiem, pędzlem lub natryskiem. po wyschnięciu, ale nie dłużej niż w przeciągu 6 godzin nanieśc wastwę farby nawierzchniowej. wielkość spękań można kontrolowac poprzez dodanie CLASSIC CRACKLE do warby nawierzchniowej. dodatek w ysokości 1-2% zwiększa ilość spękań dwukrotnie.'

powtarzając dodatkowo słowa sprzedajacego : ' baza, pierwsza warstwa, druga z cracklem i wsio' zabrałam się do roboty. efekt... powalił mnie na kolana brakiem efektu i zastanawiam się, czy ja coś sknociłam, czy też może pan... nie bardzo wiedział, co mówi 8-)

czy ktoś z Was miał może doświadczenie z preparatem Classic Crackle Textur Line Decorative Coating? macie jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
gubis
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Sie 24, 2009 6:58 pm
Miejscowość: warszawa

lakier spękający

Postprzez zebrzyca » Śro Wrz 02, 2009 2:19 pm

Akrylowa akrylowej nierówna, preparat prawdopodobnie przystosowany jest do farb akrylowych do malowania ścian, nie tych hobbystycznych i pewnie stąd brak spękań, takie są moje podejrzenia.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez gubis » Śro Wrz 02, 2009 2:20 pm

dziś próbowałam na duluxie i spękań nie widać, ale łudzę się, że może to tylko 'na razie'.
Awatar użytkownika
gubis
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

lakier spękający

Postprzez zebrzyca » Śro Wrz 02, 2009 2:23 pm

Dulux do ścian czy do drewna i metalu?
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez gubis » Śro Wrz 02, 2009 2:34 pm

do drewna, testowałam na rączce od pędzla.
fakt <blondynka> niby preparat do ścian, aczkolwiek pan w sklepie zapewniał, ze na drewno będzie ok...
Awatar użytkownika
gubis
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

lakier spękający

Postprzez Gagu » Śro Wrz 02, 2009 5:32 pm

ale mi się cos nie zgadza w Twoim opisie
powinno być
1,kolor nr1 - np czarny
2,krak
3,kolor nr 2 np. biały
4,biała farba pęka a w pęknięciach pokazuje się farba czarna.
koniec
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Postprzez gubis » Śro Wrz 02, 2009 9:11 pm

Gagu, spróbuję jeszcze tak jak mówisz. sprzedawca doradzał dodanie crackle do farby w proporcji 1:10. dodatkowo zasugerowałam się:
dodanie CLASSIC CRACKLE do warby nawierzchniowej

dać wyschnąć pierwszej warstwie czy położyć na wilgotną?

w miedzy czasie spróbowałam jeszcze na doniczce jako, że ona bardziej ścianopodobna :hihihi: ale bez efektów.
Awatar użytkownika
gubis
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

lakier spękający

Postprzez Gagu » Śro Wrz 02, 2009 10:31 pm

znowu czytam i mam pewne watpliwości - co to jest u Ciebie aqua glass a co crackle
napisałaś:
'na uprzednio pomalowaną w kolorze bazowym powierzchnię nanieść diwe warstwy aquaglass. można nakładać wałkiem, pędzlem lub natryskiem. po wyschnięciu, ale nie dłużej niż w przeciągu 6 godzin nanieśc wastwę farby nawierzchniowej. wielkość spękań można kontrolowac poprzez dodanie CLASSIC CRACKLE do warby nawierzchniowej. dodatek w ysokości 1-2% zwiększa ilość spękań dwukrotnie.'

ten fragment
wielkość spękań można kontrolowac poprzez dodanie CLASSIC CRACKLE do warby nawierzchniowej.
sugeruje, że dodatek crackle nie jest konieczny :o bo skoro "można" to nie trzeba, ale może ja za bardzo chce czytać ze zrozumieniem :P
w decoupage preparaty do pęknięć - te jednoskładnikowe działają jak napisałam wyżej - jest jeden preparat i dwie farby, ale w zasadzie Ty nie piszesz jakie to maja byc pęknięcia - jedno czy dwuskładnikowe, no i oczywiście krak do farb ściennych może być zupełnie inny niz ten hobbystyczny do decoupage'u
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Postprzez Wilga » Pon Lis 09, 2009 8:35 am

Zrobiłam ostatnio tackę w ten sposób i mam problem z wybrzuszaniem się motywu po polakierowaniu ostatnia warstwą. Ale po kolei:
1.Pomalowałam białą farbą
2.Przykleiłam motyw
3.Pomalowałam 1 warstwą kraka
4.Pomalowałam 2 warstwą kraka
5. Jak pojawiły się spękania naniosłam na nie proporinę
6.Pomalowałam zwykłym lakierem
Po jakiś czasie pojawiły się w dwóch miejscach wybrzuszenia. Co zrobiłam źle?

I drugi problem mam w kilku miejscach tak jakby brak lakieru (to znaczy takie nierówności jakbym to pomacała przed wyschnięciem ale nie robiłam tego) ale wydawało mi się że malowałam tam.
Czy może tak być że za wcześnie lub za późno dałam np. druga warstwę, czy też jedyna możliwość to to że byłam niestaranna (nawet wygląda fajnie - jakby się farba odprysnęła - ale wolałabym kontrolować to co robię ;) ?
Czy powinnam użyć większego pędzla żeby malować dokładniej i jakiego typu (skośny, falisty, wachlarzyk, płaski, jęzor kota
Czy można krak nakładać gąbką?
Co zrobić żeby po nałożeniu lakieru gąbką nie powstawała piana?

Zgodnie z regulaminem forum, nie wolno podawać linków do sklepów.
Awatar użytkownika
Wilga
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Paź 23, 2009 2:17 pm

Postprzez Gagu » Śro Lis 11, 2009 5:25 pm

Wilga napisał(a):Zrobiłam ostatnio tackę w ten sposób i mam problem z wybrzuszaniem się motywu po polakierowaniu ostatnia warstwą. Ale po kolei:
1.Pomalowałam białą farbą
2.Przykleiłam motyw
3.Pomalowałam 1 warstwą kraka
4.Pomalowałam 2 warstwą kraka
5. Jak pojawiły się spękania naniosłam na nie proporinę
6.Pomalowałam zwykłym lakierem
Po jakiś czasie pojawiły się w dwóch miejscach wybrzuszenia. Co zrobiłam źle?

I drugi problem mam w kilku miejscach tak jakby brak lakieru (to znaczy takie nierówności jakbym to pomacała przed wyschnięciem ale nie robiłam tego) ale wydawało mi się że malowałam tam.
Czy może tak być że za wcześnie lub za późno dałam np. druga warstwę, czy też jedyna możliwość to to że byłam niestaranna (nawet wygląda fajnie - jakby się farba odprysnęła - ale wolałabym kontrolować to co robię ;) ?
Czy powinnam użyć większego pędzla żeby malować dokładniej i jakiego typu (skośny, falisty, wachlarzyk, płaski, jęzor kota
Czy można krak nakładać gąbką?
Co zrobić żeby po nałożeniu lakieru gąbką nie powstawała piana?

Zgodnie z regulaminem forum, nie wolno podawać linków do sklepów.

co to znaczy "zwykłym lakierem"?
jeśli był to lakier na bazie wody to jest to błąd - kraki dwuskładnikowe lakierujemy lakierami rozpuszczalnikowymi.
Mogło to byc także złe przyklejenie motywu - za mało kleju, nierównomierne nasączenie klejem papieru itp. Takie kwiatki wychodzą niestety po pewnym czasie.
najlepiej jeśli wkleisz zdjęcie
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Postprzez Wilga » Czw Lis 12, 2009 11:22 am

Jeszcze sprawdzę ale chyba właśnie był akrylowy na bazie wody (stamperia, z niebiesko obramowaną naklejką).Image Ja go użyłam bo chciałam żeby proporina mi się nie wytarła. Znalazłam coś co jest konkretnie napisane że do zabezpieczenia wypełnień spękań wykonanych przy użyciu crackle dwuskładnikowego Image i spróbuje z tym następnym razem. Wieczorem wkleję zdjęcie. Wybrzuszenie jakoś znikło ale inne problemy zostały. (Nierówności mi wystąpiły w drugiej pracy ale tam to myślą że źle nałożyłam klej albo nierówno przykleiłam ale z tym wylądowałam w szkółce).

Preparaty na pewno nie przeterminowane i polecane do tej techniki więc powinny być ok.

Czyli jeden błąd już znaleziony to dobrze - istnieje nadzieja że się poprawię i wyjdzie mi coś naprawdę ładnego :)

Jeszcze dodam że niedoskonałości na brzegach wiem z czego wynikają - eksperymentów z grubością i sposobem nakładania lakieru. Natomiast w środku naprawdę nie mam pojęcia.

Wygląda to tak:
Image
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Wilga

Dołączenie: Pią Paź 23, 2009 2:17 pm

Postprzez Warzywniak » Pon Cze 21, 2010 4:29 pm

Początkująca jestem. To znaczy w spękaniach. Na tym czymś do spękań co kupiłam w jakimś plastyku napisano:
Nałożyć na zagruntowaną(np. inną barwą farby akrylowej) powierzchnię i w odstępie kilku minut nałożyć na wilgotną masę wybrany kolor akrylu, który ulegnie spękaniu.

I tu moje pytanie. gdzie jest miejsce na przyklejenie serwetki i polakierowanie?
Awatar użytkownika
Warzywniak
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Czw Gru 03, 2009 5:36 pm

Postprzez Gagu » Pon Cze 21, 2010 6:57 pm

po wszystkim :)
na popękaną farbę nakładasz serwetkę lub papier i wszystko lakierujesz
Image
Awatar użytkownika
Gagu

(1)

Postprzez agafia1987 » Pon Cze 21, 2010 7:05 pm

Jak już
Warzywniak napisał(a): wybrany kolor akrylu, który ulegnie spękaniu
będzie suchy to nałożysz serwetkę i całość polakierujesz :)

Ooo, Gagu już odpowiedziała :)
Awatar użytkownika
agafia1987
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Lut 09, 2010 12:37 pm

PoprzedniaNastępna

Powróć do Wszystko o technice decoupage

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości