lakier spękający

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, Gagu

Re: lakier spękający

Postprzez kara98 » Pon Sty 02, 2012 7:39 pm

W robieniu spekan jestem poczatkujaca. Chce zrobic moją pierwszą pracę tą techniką i nie bardzo niestety rozumiem instrukcje. Posiadam crackle medium step1 i step 2 kupione w zestawie. I jesli ktoras z was bylaby tak mila chcialabym prosić o odpowiedz na pare pytan. Jesli ktores bylo juz w tym watku zadawane to przepraszsm ale wydaje mi sie że nie.
1. Czy dobrze zrozumiałam? Najpier nakladam:
-farbe
- step1 ( i czekam aż wyschnie)
- nakladam step 2
- i kolejna warstwa farby w innym kolorze
O to chodzi? Bo niewiem czemu nie jestrm pewnaa nie chce zniszczyc już 1 pracy tą
Techniką chociaż decou to bardziej tradycyjne robie
2. Wtakim razie kiedy nakleic serwetke żeby wyglądała jakby popękała? Jak można to w
Którym momencie?
3. Czy na te preparaty moge nałożyć lakier stemperi? Bo czytalam w tym wątku ze nie każdy sie nadaje.

I to chyba tyle pytań z góry dziękuje za pomoc :)
kara98
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Czw Maj 19, 2011 5:52 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez izziland » Pon Sty 02, 2012 7:56 pm

Kolejność przy spękaniach dwuskładnikowych.
Akryl, serwetka, step1, step2 , porporina, lakier nie bazujący na wodzie. Nie wiem o którym lakierze stamperii piszesz, ale najlepiej sprawdzić na opakowaniu ( lub też spróbować na zbędnym drewienku).
izziland
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lip 20, 2011 12:51 pm
Miejscowość: Poznań
Medale: 2
 (1)  (1)

Postprzez kara98 » Pon Sty 02, 2012 8:33 pm

Dziękuje za szybką odpowiedź :) małe pytanie mam jeszcze czym nałożyć porporine w spękania? :oops:
kara98
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez izziland » Pon Sty 02, 2012 9:01 pm

Używam gąbeczki, potem wycieram powierzchnię miękką szmatkę, ścierając nadmiar. W innym wypadku trochę zabrudza się lakier, co w jasnych pracach daje nam smugi kolorze porporiny.
izziland

Dołączenie: Śro Lip 20, 2011 12:51 pm
Miejscowość: Poznań
Medale: 2
 (1)  (1)

Postprzez Gagu » Pon Sty 02, 2012 9:38 pm

Każdy lakier pękający JEST INNY, czytaj dokładnie instrukcję i postępuj zgodnie z nią. Nie da się zasad jednej firmy przełożyć na inną firmę bez ryzyka porażki. "Crackle medium" to nazwa wielu preparatów różnych firm - a Ty nawet nie piszesz jakiej.
jesli to Stamperia to:
Image
CRACLE MEDIUM -pęknięcia przeźroczyste, efekt błyszczący.
Produkt dwuskładnikowy, do wykonywania pęknięć, które są bardziej widoczne, niż te wykonane przy pomocy cracle sottile. Tworzy charakterystyczną błyszczącą powłokę na powierzchni, i nie ma potrzeby stosowania innych preparatów ochronnych.

Sposób użycia: nałożyć Step 1 na dekorowaną powierzchnię (jeśli planujemy naklejenie motywów decoupage należy zrobić to wcześniej). Zanim Step 1 całkiem wyschnie, nałożyć grubą warstwę Step 2, przy pomocy czystego, suchego płaskiego pędzla. Po kilku godzinach, w zależności od warunków atmosferycznych, pojawią się cienkie i przeźroczyste pęknięcia. Powierzchnia stanie się bardzo błyszcząca, prawie zeszklona. Aby uwidocznić pęknięcia, przy pomocy pędzelka nakładamy do nich porporinę wybranego koloru. Tak wykończona praca nie wymaga warstwy ochronnej.

czyli:
zdobisz pracę - malujesz naklejasz
nakładasz step1
nakładasz step2
wypełniasz pęknięcia
nie musisz nakładać żadnego lakieru
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez kara98 » Pon Sty 02, 2012 10:18 pm

Bardzo dziękuje za pomoc izziland :) tobie też gagu wiedziałam że coś pokręce nawet w zadaniu dokładnego pytania :oops: tak czy inaczej dziękuje bo nawet nie wiedząc odgadłaś której firmy mam preparaty dzięki czemu już jutro będe mogła przystąpić do pracy.
kara98
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez kara98 » Pią Sty 06, 2012 11:26 pm

Zrobilam prace według waszych wskazówek step 2 nałożyłam gąbeczką ale przy pierwszej jak i drugiej pracy spękania wyszły bardzo małe. :cry: Kompletnie nie wiem dlaczego po skonczeniu pracy obejrzałam tutorial na którym kobiecie spękania wyszły duże a robiła tak samo i tymi samymi krakami. Bardzo prosze o pomoc.
kara98
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez Gagu » Pią Sty 06, 2012 11:31 pm

za cienko położyłaś :)
nie wiem jak to jest w Stamperii, ale w kraku, którego używam wielkość pęknięć reguluję ilością warstw step1- kładę 2-4 warstwy.
Nie nakładaj preparatu gąbką - szkoda go, wsiąka w gąbkę zamiast zostać na pracy.
Image
Awatar użytkownika
Gagu

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez kara98 » Pią Sty 06, 2012 11:47 pm

Dziekuje :) czyli jutro do sklepu po pędzel bo jakoś wszystkie pogubilam i nowee pudełko :D jak sie uda obiecuje wstawić zdjęcia
kara98
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez penkuł » Śro Lut 01, 2012 11:52 am

no to jest naprawdę super technika i daje świetne efekty, napewno wymaga wprawy jak wszystko ale musze spróbować
penkuł

Dołączenie: Śro Lut 01, 2012 11:50 am

Postprzez nancy99 » Nie Kwi 08, 2012 1:17 pm

Witam,
Ja również zabrałam się do próby z lakierem do spękań (pentart) i po wielu nieudanych próbach spękania są. Fajnie, fajnie, pani w sklepie dała mi do kompletu pastę postarzającą (pentart), którą miałam nałożyć szmatką. Nałożyłam, spękania widoczne, ale ta pasta została mi na całej powierzchni, w tym przypadku pudełka i nie bardzo wiem, jak to wyczyścić, bo na mokro się nie nadaje (mimo, że czytałam, że wodą NIE to spróbowałam i faktycznie...), więc czym?? Bo pudełko wygląda jak brudne.
Będę wdzięczna za pomoc.
nancy99
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pią Gru 09, 2011 9:24 pm

Poprzednia

Powróć do Wszystko o technice decoupage

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości