Lalki - sekrety szycia strojow

Igłą igiełka z napędem elektrycznym

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca

Postprzez armide » Nie Sty 24, 2010 3:06 pm

Przez to forum wreszcie dostalam ostatecznego kopa i po wielu latach pałętania sie gdzieś w okolicy moje marzenie o szyciu strojów dawnych dla lalek przybrało kształt konkretny - stoi przede mna na razie lalka typu barbie i czeka sobie spokojnie (mam nadzieje!) na ubranko.. Naogladalam sie waszych arcydziel, i probuje sil wlasnych... Halka i gacie juz sie kroja, ale mam pytanie do bardziej doswiadczonych w temacie - jak radzicie sobie z zapieciami? Dla mnie rzep to wynalazek diabelski (acz niezbedny) ale chcialabym w sukniach tego uniknac. W doroslych stosujemy tylko sznurowania, haftki, czasem guziki, ale nie mowcie mi ze mam w gorsecie dla barbiowatej dziergac dziurki!! No dobra...jak powiecie to wydziergam, ale sznurowac bede na muline :)
A poza tym jak na te sztywne okropne raczki nalozyc suknie zapinana z przodu? czy wyjmujecie łapki z ramion, jak w sklepowych manekinach? bo ubranka sa zdejmowalne, prawda? nie zaszywane na stałe?

A kiedys, jak bede juz madra i bogata to sobie sama zrobie lalke do ubierania.. Taką madame de Pompadour,,, mruuu,,
armide
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sty 19, 2010 10:09 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez rozella » Nie Sty 24, 2010 3:19 pm

Powiem Ci, ze aby stworzyć własną Madame de Pompadour, nie trzeba być bogatą. Dziewczyna z forum Dollplaza /niestety niedostępne dla osób niezrzeszonych/ pomalowała i uczesała najzwyklejszą playlinowa Barbie. Stworzyła przepiękny i niepowtarzalny OOAK. Uszyła tez cudne ubranko, przemalowała wysokie buciki zwykłe plastikowe Barbiowe. Naprawde nie trzeba majątku, wystarczą zdolne łapki i sporo wyobrażni, poklikaj w goole hasło OOAK Barbie, lub doll i wyskoczą najróżniejsze blogi. Mozna sie niezle zainspirować.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez zebrzyca » Nie Sty 24, 2010 5:12 pm

Armide, a może zamiast rzepu maciupkie zatrzaski? Widziałam jakiś czas temu w pasmanterii takie malusieńkie.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez jantar » Nie Sty 24, 2010 5:49 pm

Bardzo nie lubię lalek Barbie. Są dla mnie lalkarskim wynaturzeniem. To tylko moje zdanie, każdy może mieć inne w myśl zasady, że jeden lubi bułki, a drugi razowy chleb.

Armide, jeśli chcesz, by stroje Twoich lalek odpowiadały prawdziwym strojom z epoki i żeby można je było zdejmować to powinnaś zadbać i o takie szczegóły jak zapięcia.
Rzepy odpadają!!
Pozostaje Ci ręczne dzierganie dziurek i pętelek, przyszywanie maleńkich guziczków, haftek i zatrzasków.

Wydaje mi się, że musisz się nastawić na ręczne wykonywanie wielu rzeczy przy szyciu tak maleńkich strojów. Jest zaleta :> Takie wytwory są zdecydowanie cenniejsze.
jantar
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Kwi 10, 2008 8:45 pm

Postprzez rozella » Nie Sty 24, 2010 5:57 pm

Jantar wierz mi na słowo, gdybys ujrzała OOAK wykonany na lalce Barbie, zmieniła byś zdanie. No chyba, ze przeszkadza Tobie w tej lalce wszystko, bo tak w sumie to lalka fashionistka, taka ktora prezentuje ubranka. Zbieram Barbie vintage, są naprawdę świetne, oddaja pięknie klimat lat 60-tych i 70-tych :> ;)

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Postprzez jantar » Nie Sty 24, 2010 6:07 pm

Rozelko, Barbie w charakterze anorektycznego i biuściastego manekina może być ale nie lalka dla kilkuletniej dziewczynki.
Takie duże dziewczynki jak MY mogą już się nimi bawić :D Ciekawa jestem Twojej kolekcji :>
jantar
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Kwi 10, 2008 8:45 pm

Postprzez rozella » Nie Sty 24, 2010 6:18 pm

Tak, z tym zgadzam się w całej rozciągłości :> szczególnie kiedy oglądam współczesne laleczki Barbie na półkach, nie kupiłabym swojemu dziecku gdyby było mała dziewczynką. Nie chciałbym aby hołdowało takim gustom ;)

Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Powróć do Szycie sztuką jest

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości