Moje drogie Craftladies,
Zauważyłyście na pewno, że nasze Forum nieustannie się zmienia. Dla niektórych te zmiany mogą się wydawać zbyt duże, ale cieszę się widząc, że większości nowa szata i organizacja się spodobały. Jako administrator muszę jednak przyznać, że to dzięki Wam nasze Forum jest tym, co tak lubimy i gdzie tak chętnie wracamy. To Wasze zaangażowanie, otwartość i pomysłowość sprawiły że już szósty rok jesteśmy w czołówce polskich forum poświęconych rękodziełu.
Jestem dumna z tego, że jesteśmy w stanie trzymać tak wysoki poziom, czego najlepszym świadectwem są nowe uczestniczki licznie zasilające nasze grono. Niejedna z Was zgłębiała tutaj przeróżne techniki rękodzieła. Niejedna z Was włożyła sporo serca w to, żeby nauczyć innych. Mam wielkie marzenie, żeby co raz to nowe początkujące Craftladies czerpały z Waszej mądrości. Bo w tym właśnie tkwi sedno naszego forum – czerpać od siebie nawzajem, dzielić się i uczyć.
Kiedy w 2006 roku pisałam pierwszy post powitalny nie mogłam sobie nawet wyobrazić, jak potoczy się przygoda pod tytułem „Craftladies”. Wiedziałam tylko, że to powinno być wyjątkowe miejsce, w którym mogą się spotykać pasjonatki rękodzieła. I tak też się stało.
Doświadczyłam też dotkliwych porażek. Większość z Was wie o siostrzanym forum Craftladies w wersji litewskiej. Przez pierwsze cztery lata rozwijało się ono równie intensywnie, co polskie, ale teraz niestety „wyludnia” się i przestaje istnieć. Nie byłam w stanie udźwignąć ani czasowo, ani finansowo dwóch tak poważnych projektów. Dotychczas nad tym ubolewam.
Razem z moderatorkami dokładamy wszelkich starań by dbać o wartość merytoryczną forum, żeby nie zamieniło się ono w kolejną platformę tylko do pogadania i plotkowania. Tak długo, jak mogłam unikałam również wprowadzenia reklam. Jednak wraz ze wzrostem naszej społeczności i ruchem na stronie muszę zastanawiać się nad możliwościami zadbania o to, by forum Craftladies dalej pozostawało wygodnym miejscem dla nas wszystkich, jako że wraz z wzrostem użytkowników - rośnie też koszt utrzymania Forum.
Na wielu forach wprowadza się opłatę członkowską za korzystanie z niego. Gdzieniegdzie zbierane są charytatywne datki na utrzymanie strony. Nie jestem zwolenniczką żadnego z tych podejść. Forum było, jest i będzie otwarte dla każdego. Uważam, że jeżeli ktoś za coś płaci, musi mieć z tego bezpośrednie korzyści.
Na przestrzeni sześciu lat widziałam, jak dla wielu z Was zwykłe hobby, odskocznia od biurowej rutyny stawały się sposobem na zapewnienie sobie godziwego bytu. Uważam, że takie połączenie jest wielkim szczęściem i chcę, żeby coraz więcej z nas mogła zarabiać, robiąc to, co lubi. Wydaje mi się, że nasze forum daje niezwykłą okazję, by zaprezentować siebie, swój kunszt, własne prace. Dlatego postanowiłam wprowadzić system mikroreklam.
System mikroreklam będzie polegał na zamieszczeniu płatnych banerków, znajdujących się pod każdym wpisem użytkowniczki, która wniesie za to opłatę. W innym razie wstawić jakikolwiek podpis nie będzie możliwym.
Mikroreklama będzie rozmieszczana na czas określony.
- Wyświetlenie banneru/podpisu przez 1 miesiąc – 17 zł;
- Wyświetlenie banneru/podpisu przez 3 miesiące – 40 zł;
- Wyświetlenie banneru/podpisu przez 6 miesięcy – 65 zł.
Pieniądze zyskane w ten sposób będą poświęcone między innymi na utrzymanie serwera i ruchu na forum, a także organizację konkursów z atrakcyjnymi nagrodami. Z kolei wykupując dla siebie zamieszczenie podpisu, otrzymujesz znakomitą możliwość zaprezentowania wszystkim na forum swojego blogu/galerii/sklepu/aukcji.
Z wiadomych względów Moderatorki jak i Profesorki będą miały tą usługę bezpłatnie.
Proszę zapoznać się też z Regulaminem Mikroreklam.

Nowości