Moje prace tkackie, czyli tkać każdy może.

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Postprzez dodzia » Sob Kwi 26, 2008 10:45 pm

parę lat temu, gdy mąż nie był jeszcz moim mężem szukałam pomysłu na życie i chciałam tkać dywaniki z pasków tkanin. znalazłam też prawdziwe 100- letnie krosno na Kaszubach i chciałam odkupić i postawić w sypialni. i tam tkać. dobrze, że tego nie zrobiłam to byłaby profanacja przy Twoich dziełąch o Wielka Tkaczko Artystyczna. gdzie ta kancelaria, może warto zwędzić tego orła?
Awatar użytkownika
dodzia
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Kwi 08, 2008 10:51 am
Miejscowość: Tczew

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez Milka » Nie Kwi 27, 2008 9:33 pm

Wow! Co rusz to kolejna wspaniała inspiracja. Manualna, jestem pełna podziwu! :)
Milka
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Nie Kwi 27, 2008 4:51 pm

Postprzez Manualna » Nie Kwi 27, 2008 10:18 pm

Dziewczyny, robiąc tego orła sama chciałam orła wywinąć!
Dodzia, dobrze kobieto zrobiłaś, że nie kupiłaś tego krosna. Ja wprawdzie umiem tkać na krośnie, ale nigdy nie lubiłam tego całego procesu przygotowawczego. Snucie osnowy, przewlekanie itd. to upiorna robota. Ja osobiście wszystko tkam na ramach, nawet dywan 2 x 2.40m zrobiłam na ramie. Trwa to trochę dłużej, ale i tak wolę niż krosno :papa: .
Manualna
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Lut 02, 2008 6:09 pm
Miejscowość: Gdańsk
Medale: 1
 (1)

Postprzez dodzia » Nie Kwi 27, 2008 11:08 pm

pani , która chciała mi odsprzedać krosno, też mówiła, że to skomplikowana sprawa. wtedy kupiłam deski na ramę i skończyło się tkanie, bo nie było komu zrobić ramy. póź niej deski znalazły inne zastosowanie. kiedyś zarwaliśmy z mężem łóżko i trzeba było je wzmocnić. nie żebyśmy coś złego robili , po prostu razem się w nie połżyliśmy i pękło. teraz jest wzmocnione i można po nim skakać. tkać kiedyś będę, bo lubię tkaninę, gobeliny. ale na razie filc. kiedyś widziałam na kartonie tkane prostokąty, nie pamiętam tylko do czego służyły.
Awatar użytkownika
dodzia
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Kwi 08, 2008 10:51 am
Miejscowość: Tczew

Postprzez Gosiaw » Śro Lip 09, 2008 9:07 pm

Manualna jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich prac. Najbardziej podobają mi sie małe białe tkaniny, to prawie płaskorzeźby. Utkanie godła to Mistrzostwo swiata - podziwiam za cierpliwość.
Awatar użytkownika
Gosiaw
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Lip 07, 2008 9:15 pm
Miejscowość: Opole
Medale: 2
 (1)  (1)

Postprzez mfcr » Pon Wrz 22, 2008 7:27 pm

piękne prace! jestem pełna podziwu.
Awatar użytkownika
mfcr
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Wrz 16, 2008 9:31 pm
Miejscowość: 3miasto
Medale: 4
 (2)  (1)  (1)

Postprzez MKatarynka » Czw Wrz 25, 2008 1:57 pm

Manualna, piękne, piękne są Twoje prace! Orzeł - padłam normalnie!

Moim zdaniem temat Twojego postu - tkać każdy może - chyba nie do końca prawdą jest. No, trzeba sie wykazać ogromnymi pokładami cierpliwości a na tym nie każdemu zbywa :cry:

Ciekawa jestem jak długo już zajmujesz sie tkactwem, bo kunszt wq Twoich pracach widać wielki. Jak długo trzeba tkać, żeby tak umieć?

Ja sobie kiedys rame nabyłam od pewnej pani co ma pracownię w Krakowie i kuuupe różnych wełno-nitek. Miałam wielkie plany ale cierpliwości zabrakło.
Ostatnio edytowany przez MKatarynka, Czw Wrz 25, 2008 6:48 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Wrz 20, 2008 11:25 pm
Miejscowość: Kraków
Medale: 3
 (2)  (1)

Postprzez Oiran » Czw Wrz 25, 2008 2:08 pm

Wspaniała robota, podziwiam zapał i umiejętności. Orzeł moze faktycznie nie jest tematem 'fascynującym' jeśli to można tak ująć, ale wkonanie go to pierwszorzędna robota! Gratuluję :)
Image
Awatar użytkownika
Oiran
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Wto Maj 27, 2008 8:16 am
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Bajka » Śro Lis 19, 2008 9:08 pm

Witam.Właśnie sie zarejestrowałam zwabiona rozmowami o gobelinach. Niestety jakos ten temat , widze, zaniknął.A ja szukam podpowiedzi technicznych , praktycznych i artystycznych . A moze ktoś dysponuje ksiązka "Techniki tkackie krok po kroku"?
Zaczęłam tkać na ramie i brakuje mi teorii.Czy Manualna już tu sie nie udziela?
Bajka

Dołączenie: Śro Lis 19, 2008 8:08 pm

Postprzez lakukaracza » Śro Lis 19, 2008 9:19 pm

O jeżyku! :o I tu właśnie widać wielki warsztat - kiedy wychodzi coś, czego się nie czuje. Podziwiam osoby, które robią tego typu rzeczy. Zaraz nachodzi mnie refleksja, czy, gdyby mnie jednak matka puściła do "Plastyka", to czy bym go skończyła? Jak się robi coś na silę, to chyba można to znienawidzić, no nie?
Awatar użytkownika
lakukaracza
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Kwi 08, 2008 9:18 pm
Miejscowość: BYDGOSZCZ
Medale: 3
 (2)  (1)

Postprzez soniaf » Czw Gru 04, 2008 11:04 am

Piękne i pracochłonne dzieła.

Zaczęłam ostatnio naukę tkania. Podziwiałam już wielu artystów i ich cudowne poczynania i tak oto zainteresowałam się tematem, a przede wszystkim szeroką gamą możliwości mieszanek jakie można wykonać.

Mam nadzieję dojść kiedyś do nie takich samych efektów ale tak samo intrygujących.

Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
soniaf

Dołączenie: Śro Gru 03, 2008 11:30 pm
Miejscowość: Poznań

Poprzednia

Powróć do Gobeliny i tkactwo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości