Przy okazji odpowiem na pytanie które wczesniej przegapiłam:
szyjesz z gotowego wykroju czy "z patrzenia"
Wykroje sukien pochodzą z książki (anglojęzycznej) Pani Janet Arnold: "Patterns of Fashion: the cut and construction of clothes for men and women 1560-1620"
Poza nią napisała jeszcze min:
"Patterns of Fashion 1 (cut and construction of women's clothing, 1660-1860)"
"Patterns of Fashion 2: Englishwomen's Dresses and Their Construction C.1860-1940"
"Patterns of Fashion 4: The Cut and Construction of Linen Shirts, Smocks, Neckwear, Headwear and Accessories for Men and Women C. 1540-1660"
"Queen Elizabeth's Wardrobe Unlock'd"
Sama miałam gdzieś wersję elektroniczną trzech pierwszych ale w tym momencie nie potrafię namierzyć gdzież one mi zaginęły w czeluściach windowsa ;-) W oryginale są dostępne na amazonie, niestety ceny dla mnie zaporowe.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę podać na priv namiar na pierwszą część - 1560-1620, która nie zaginęła bo ciągle z niej korzystam. Z tej książki pochodzą wykroje sukien z epoki renesansu który mnie głównie zajmuje. Postaram się też odnaleźć pozostałe dwie
Ciekawostką jest że Janet Arnold swoje książki napisała na podstawie własnych badań - uzyskała pozwolenie na otwarcie grobów różnych możnowładców i szlachty, i podczas prac konserwatorskich odzieży grobowej zyskała informacje o oryginalnych wykrojach, zdobieniach, rodzajach szwów etc. które opisała w swoich książkach.
A poniżej zdjęcie kukiełek do teatrzyku - ale nie doszukiwałabym się tu jakiejś kunsztownej pracy (czemu pisałam post wyżej). Wstawiam jako ciekawostkę

) ale na razie tylko teoretycznie. Poza tym szyłam już stroje słowiańskie, wikińskie, koczownicze (właśnie Mongolia i Scytowie) oraz z różnych okresów średniowiecza (wbrew pozorom było sporo różnych mód). 

Nowości