Narzędzia do pracy z FIMO

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Re: Narzędzia do pracy z FIMO

Postprzez Corinne » Pią Lis 26, 2010 10:29 pm

Ja miałam jeden taki przypadek, kiedy świeżo zrobione cytrynki zostawiłam (na jakiś tydzień) na wieży stereo, wobec czego mam tam wielki, żółty ślad. Ale robię na silikonowych podkładkach i jest całkiem okej. Nie zostawia się na plastikach nieupieczonego fimo na kilka dni, ale wyroby produkować można- w końcu taka reakcja nie zachodzi w ciągu kilku sekund.
Awatar użytkownika
Corinne
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Czw Lis 11, 2010 7:49 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez zebrzyca » Pią Lis 26, 2010 11:13 pm

Pastikowa podkładka służy tylko podczas obrabiania koralików, toczenia świrli. A lezeć dłuższy czas powinny na czymś innym - np. gładki kafelek czy kawałek szkła. Dobrze też można je przechowywać przez dłuższy czas na takich papierowych, powlekanych tackach służących do pakowania ciasta w cukierniach czy sklepach.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez Olcikk » Sob Lis 27, 2010 11:57 am

ahaa :) dzięki wielkie już rozumiem
Awatar użytkownika
Olcikk
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Nie Lis 21, 2010 11:55 am
Miejscowość: Głogów

Postprzez miss mouse » Czw Gru 09, 2010 12:33 pm

gdzieś czytałam, że Fimo wchodzi w reakcję z poliuretanem, czyli na czymś takim nie powinno sie go zostawiać na dłużej
miss mouse
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sie 24, 2010 7:49 am

Postprzez dulce. » Śro Gru 22, 2010 7:00 pm

Mam pytanie. Gdy zrobię jakąs figurkę z Fimo to zamiast do piekarnika, można utwardzać tą masę we wrzącej wodzie? Jesli ta, to jak długo?
dulce.

Dołączenie: Śro Gru 22, 2010 6:35 pm

Postprzez VanillaSky » Wto Gru 28, 2010 7:37 pm

dulce. napisał(a):Mam pytanie. Gdy zrobię jakąs figurkę z Fimo to zamiast do piekarnika, można utwardzać tą masę we wrzącej wodzie? Jesli ta, to jak długo?

Tak, można ją gotować, ale musisz liczyć się z prawdopodobieństwem powstania białego nalotu na twoich figurkach. Można się go pozbyć bezbarwnym lakierem do paznokci. Figurki mogą także pękać lub zmieniać kolory. Gdy miałam jeszcze taką tanią modelinę, to ją gotowałam, ale FIMO się boję. (brązowy zmieniał kolor na zielony :/)
VanillaSky

Dołączenie: Wto Gru 28, 2010 7:24 pm

Postprzez Night Fury » Pon Sty 24, 2011 9:08 pm

Ja tam z fimo takich rewolucji nie miałam ale mi traciła kolor jak dłużej niż 12-15 minut gotowałam.

A przy okazji zapraszam do mnie Niestety link jest niezgodny z regulaminem - na forum nie podajemy linków do stron ze sprzedażą wyrobów własnych lub cudzych.
Awatar użytkownika
Night Fury

Dołączenie: Pon Sty 24, 2011 9:04 pm

Poprzednia

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości