O tym jak i na czym piec FIMO

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

Postprzez Naithana » Pią Lis 28, 2008 1:11 pm

A ja mam takie pytanie może troszkę głupie, ale przedzieram się przez kolejne posty i znaleźć odpowiedzi na nie nie mogę :( (może po prostu jeszcze nie dotarłam do odpowiedniego wątku). Chciałabym zrobić z fimo coś na kolczyki i zastanwiam się co zrobić żeby ulepionego stworka przyczepić potem do bigli? Czy powinnam wbić w stworka zakręcony drucik przed pieczeniem? Czy ten drucik się nie stopi? I czy ze stworka się nie wysunie? Doradźcie proszę, bo już nie wiem co wymyślić. W płaskim czymś zrobiłabym otworek jak w koralikach i po upieczeniu przeciągnęła drucik, ale w przypadku stworka 3D nie wiem co zrobić.
Awatar użytkownika
Naithana
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Wto Kwi 01, 2008 10:25 pm
Miejscowość: Zielona Góra

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez szajajaba » Pią Lis 28, 2008 1:35 pm

Dziurkę w głowie na przykład :)
Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 1:33 pm

Postprzez klaudynka » Wto Gru 09, 2008 11:44 am

Ja mam problem z pieczeniem fimo. Ustawiam piekarnik na 100 st. i wkladam fimo na takiej desce (bo na blaszce sie palily) i już po 10 min rozlega sie zapach palonego plastiku - więc je wylaczam, bo boje sie ze sie spali Czy to mojej fimo jest jakies inne czy jest po prostu złośliwe?

Czy wystarczy 10 min pieczenia w takim razie? bo po wystygnięciu jest juz twarde, ale nie weim czy sie pozniej nie popsuje.
Awatar użytkownika
klaudynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 7:40 pm
Miejscowość: Ostróda / Olsztyn

Postprzez zebrzyca » Wto Gru 09, 2008 1:12 pm

Fimo wchodzi w reakcję z deską i śmierdzi bo się pali przesiąknięta nim deska. Połóż na blaszce wyłożonej albo papierem do pieczenia albo folią aluminiową. !00 stopni to trochę za mało, trzeba by wtedy piec jakieś pół godziny, nastaw na około 120 stopni i piecz przez około 15 20 minut. Żeby nie gromadził się w piekarniku dym, można leciutko uchylić drzwiczki. To że trochę śmierdzi jest normalne.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez klaudynka » Wto Gru 09, 2008 4:39 pm

a! nie wpadlabym, ze to wina deski:D

dziekuje za pomoc:)

a przy okazji powiem, ze jestem dzis baardzo szcześliwa, bo wreszcie trafilam do szkółki i wyszlo mi wreszcie cos na kształt kwaitka z kiełbaski!
wiem, ze to jeszcze nie to, ale zawsze jakas motywacja... :D
Awatar użytkownika
klaudynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Postprzez szajajaba » Wto Gru 09, 2008 6:23 pm

Temperatura pieczenia jest podana na każdym opakowaniu i NIE JEST to 100 stopni C :)
Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 1:33 pm

fimowe figurki - jak piec/gotować?

Postprzez forti » Pią Gru 12, 2008 2:37 pm

Witam. Dopiero niedawno zaraziłam się babraniem w fimo (zrobiłam dwa jabłuszkowe koraliki na prezent-niespodziankę, i jakoś tak zachciało mi się figurek...)

Jak na razie kupiłam dwie kostki białego fimo i zaraz będę z nich kombinować jakieś ludziki. :) Nie wiem tylko czy lepiej będzie je wypiec w piekarniku, czy np. wygotować, a może np ustawić nad tosterem, takim do grzanek :D bo angielskie instruktaże wspominały o 'toaster oven'.

Zależy mi, aby nic nię nie zdeformowało i nie połamało, kolory pal licho bo i tak będę malować . :)

A na dobry początek... wspomniane wyżej jabłuszkowe koraliki (lisiak jest firmy Schleich i pilnuje jabłek przed zjedzeniem ;))
Image
forti
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Gru 10, 2008 10:55 pm
Miejscowość: Łódź

Postprzez zebrzyca » Pią Gru 12, 2008 3:47 pm

Powyżej masz kilka stron o tym jak i w czym piec fimo. Tostera nie polecam.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

(2)  (2)

Postprzez klaudynka » Śro Sty 07, 2009 8:37 pm

przeczytalam te kilka stron i dalej nie potrafię dobrze upiec. Mam piekarnik z cyferkami zamiast temperatury... Mama powiedziala mi ze 1 to 100 stopni, 2 to 160 a 3 to 220. No więc ustawiam tak w polowie miedzy jedynką a dwojką, piekę na folii alu, i nie mija 10 minut a wszystko jest spalone...! teraz ogarnąl mnie straszny smutek, bo to co lepiłam miało być wyjątkowym prezentem...
i jakas bezsilna sie poczulam przez ten piekarnik. :cry:
Awatar użytkownika
klaudynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Postprzez izuss1 » Śro Sty 07, 2009 9:05 pm

klaudynka, zrób sobie coś bardzo prostego, ale w dużej ilości (choćby zwykłe kuleczki) i sprawdzaj metodą prób i błędów
ja bym zaczęła od ustawienia na 1 i pieczenia przez ok 20 min ale przy uchylonych drzwiczkach
Awatar użytkownika
izuss1
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Śro Paź 18, 2006 11:57 am
Miejscowość: Poznań
Medale: 1
 (1)

Postprzez zebrzyca » Śro Sty 07, 2009 10:08 pm

Klaudynka, nie na folii aluminiowej, tylko na papierze do pieczenia połóż, ono z folią mi kiedyś weszło w reakcję i był swąd niemożliwy :angry: No i ustaw na 1 bo to raczej 100 stopni nie jest, u mnie 1 to około 150 stopni, ale najlepiej byłoby wrzucić w google nazwę modelu piekarnika i wyszukać ile stopni "kryje się" pod poszczególnymi cyframi.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

(2)  (2)

Postprzez klaudynka » Pią Sty 09, 2009 2:38 pm

wreszcie się udało!!!! dziękuję Wam za dobre rady!!!

upiekłam na papierze, z uchylonymi drzwiczkami na 1, ok 20 min i wreszcie coś porządnie wyszło! :D
dziękuję! :kiss:
Awatar użytkownika
klaudynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

zapiekanie z biglami

Postprzez gąbeczka » Pią Sty 09, 2009 6:51 pm

Chciałam podzielić się swoim doswiadczeniem z kolczykami 3d. W sklepach dla rękodzielników można kupić szpilki do kolczyków - druciki zakończone oczkiem, które potem łączy się z biglem. Ja swoje zapiekłam po prostu ze szpilkami. Bałam się, czy modelina się nie roztopi, ale nic takiego się nie stało, trzyma się dzielnie. Potem tylko mocujesz bigle i po krzyku.
Awatar użytkownika
gąbeczka
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sty 06, 2009 8:23 pm

Postprzez Anemone » Pią Sty 09, 2009 7:27 pm

Naithana możesz też użyć szpilek tych z oczkiem ale je lekko pokrzywić, po proste mogą wyjechać. reakcja żadna nie zajdzie, bo ja tak robię. zdjęcia pokrzywionych szpilek moge wrzucić jeśli ktoś chce
Awatar użytkownika
Anemone
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Nie Lis 30, 2008 9:03 am
Miejscowość: Oświęcim

Re: O tym jak i na czym piec FIMO

Postprzez Vella » Wto Sty 13, 2009 7:14 pm

zebrzyca napisał(a):Klaudynka, nie na folii aluminiowej, tylko na papierze do pieczenia połóż, ono z folią mi kiedyś weszło w reakcję i był swąd niemożliwy :angry:

to raczej nie wina folii.
Ja zawsze piekę na folii aluminiowej, i nigdy żadnej niepożądanej reakcji nie było.

Niektórzy stosują zgniecioną folię aluminiową jako wypełniacz figurek i koralików, sposób ten jest szeroko polecany, nie miałoby to sensu, gdyby fimo jakoś reagowało z tą folią.
Vella
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Lis 12, 2008 1:38 pm

PoprzedniaNastępna

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości