O wszystkich okrągłościach z filcu :)

Wszystko o filcu, spilśnianiu

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Postprzez katkow » Nie Maj 24, 2009 4:41 pm

ja też tak zawsze robię jak terceps! :-) tak mnie nauczono i w sumie inna metodą takie równe kulki mi nie wychodzą...
katkow
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pią Mar 02, 2007 9:14 pm
Miejscowość: Warszawa

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez EwaG » Pon Lip 06, 2009 5:01 pm

Bardzo lubię czytać rady Rozelli. Widać ,że wiesz o czym piszesz. Już nie jestem amatorką ale nadal nie umiem wkleić moich szali. Może Rozello mi pomożesz?? Może wyślę szale do Ciebie pocztą e-mail?? Sama nie wiem .....
EwaG

Dołączenie: Nie Mar 15, 2009 6:18 pm

Postprzez rozella » Pon Lip 06, 2009 5:24 pm

O rany, dziękuje za miłe słowa. Staram sie na miare mojej wiedzy pomoc. Jednakze w temacie wrzucania zdjęć, nie jestem zbyt dobrym fachowcem. Z reguły zrzucam zdjęcia z fotosika tutaj. Ewo, przeczytałaś porady Izuss krok po kroku jak wkleić zdjęcie na forum? tam jest bardzo dobrze wyjasnione.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez Fairy » Sob Wrz 05, 2009 12:20 pm

A ile powinno się robić kulki, żeby był twarde? Tak, aby się bardzo mało uginały.
Na mokro robiłam chyba z 20-30 min. i były nawet nawet, ale jeszcze nie takie jak chciałam.
A na sucho dobre ponad 2 h a ugina się o prawie 1/3 jeśli nie więcej.
:cry:

Co do mózgów: ja kulam delikatnie na początku a jak się zrobi kulka to wtedy szybciej i mocniej. Ale zdarzyło mi się, że jakoś gorzej złożyłam czesankę i troszkę mocniej zgniotłam na pocz. i zaczął się robić pacman. To dodałam w to miejsce trochę czes. i kulałam delikatnie i... długo i się udało.
Awatar użytkownika
Fairy
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Maj 19, 2008 12:01 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez manhamana » Czw Paź 22, 2009 2:55 pm

Fairy moze najpierw mocno zwiń czesankę na tę kulkę? Albo możliwe że to zależy od czesanki. Ja mam taką"surową" z baranków naszych, mam od wujka koleżanki który kołdry robi taką tylko wyczesaną nie farbowaną i jest bardzo sprężysta trudno z niej zrobić twardą kulkę. zobacze jak toto będzie się zachowywało po farbowaniu.
manhamana
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lip 31, 2009 2:08 pm

Postprzez rozella » Czw Paź 22, 2009 3:08 pm

Z takiej czesanki którą opisałaś, mozna na sucho ufilcować. Jestem ciekawa, czy dasz radę ufilcowac na mokro, napisz o tym :>
Kulka nie powinna być twarda jak kamień, bo wowczas trudno przeciągnąć drut. Na początek kulania bierze sie mała ilośc czesanki i stopniowo dokłada, do pożądanej wielkości. Tzw. "mózgi" tez w ten sposób maskujemy, czyli obkładamy kłakiem czesanki i dalej filcujemy.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez manhamana » Czw Paź 22, 2009 3:59 pm

Tak na sucho super idzie tyle ze na koraliki dziabać to nerw nie mam. Zabieram sie za paputy i jak co wyjdzie to napisze. Potraktowałam kawałek octem i ciut zmiękło i nawet fajne kuleczki wyszły
a i meczy mnie lalka taka sporych rozmiarów ale to tak pól na pół igłami i wodą jakoś mam większe zaufanie do filcu na mokro. Z tej czesanki kulki igłami nawet fajne wychodza jak je owinąć kolorową czesanką to jasne kłaczki przełażą i wychodzi inny odcien. nie umiem jeszcze wstawiac zdjec :shout: ale jak sie naumiem to pokaże
a co do dziurek w kulkach to mam "przystosowane" zdobyczne szydełko. Znalazłam na ulicy(pewnie jakaś Craftka zgubiła ;) ) takie cieniuteńkie wygięte niestety więc przycięłam zaostrzyłam papierem ściernym i do robienia dziurek idealne bez wzgłedu na twardość kulki
manhamana
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lip 31, 2009 2:08 pm

Re: O wszystkich okrągłościach z filcu :)

Postprzez tini » Czw Mar 04, 2010 10:48 pm

Fajny i nietypowy sposób filcowania kulek ( pokazująca zalewa wełnę wrzątkiem ne początku...:O ) http://www.youtube.com/watch?v=LY2SJ80o ... _embedded#
Awatar użytkownika
tini
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Wto Wrz 22, 2009 1:51 pm

Postprzez skidi » Sob Paź 02, 2010 1:57 pm

Dzień dobry :) Podczytuję Was już ładnych kilka tygodni, od jakiegoś czasu próbuję swoich sił w filcowaniu. Zdecydowanie lepiej wychodzi mi na sucho, ale chciałam spróbować i filcowania kulek na mokro. I dzięki przeczytaniu tego wątku dwa razy, za czwartym podejściem mi się wreszcie udało! Nie porozdwajało mi się i wygląda wreszcie jak kulka :) Dzięki Wam bardzo :dzieki:
Teraz tylko mam nadzieję, że to nie jest tylko jednorazowy wyskok i za piątym razem mi się uda :P
skidi

Dołączenie: Czw Wrz 16, 2010 12:37 pm
Miejscowość: Pszczyna / Kraków

Postprzez ladycatherine » Nie Lis 14, 2010 5:46 pm

Wiecie co, marzy mi się ufilcowanie pokrowca na telefon, próbowałam, ale wyszło mi takie coś...., takie nie wiem co :oops: z którego tylko mój kot się cieszył, bo okazało się, że sierściuch podobnie jak ja zakochał sie w filcu i teraz filcujemy razem :D , dlatego proszę o rady albo odnośniki do wątków na forum gdzie znajdę wskazówki jak ufilcować taki pokrowiec, bo napewno gdzieś tu taki wątek jest
Awatar użytkownika
ladycatherine
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pon Sie 09, 2010 2:14 pm
Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez JTC » Nie Lis 14, 2010 9:31 pm

A ja mam pytanie natury "chemicznej ".Córka meczy mnie o spinke do włosów z kwiatem i opaske z kulkami.Mi sie na sucho tego dziobać nie chce (zrobiłam sobie tymczasowy urlop od dziobania) I pytanie....
W czym najlepiej filcować na mokro ? jak robiłam uszy królikowi (wlasnie na mokro) to filcowałam w płynie do kapieli N...A , wyszły takie puchate może to dodatek tych wszystkich zmiekczaczy i śr pielegnacyjnych , ale jak na uszy było ok fajny efekt.A co do kulek czy kwiatów w czym najlepiej ? Mam w domu do wyboru : płyn do garów P..r sie pieni jak ch....a :) płyny do kapieli, szampon, mydła (nie szare ale znajdzie sie takie dla niemowląt ) itp
Awatar użytkownika
JTC
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Paź 22, 2010 4:29 pm
Miejscowość: Radom

Postprzez LichoNieSpi » Nie Lis 14, 2010 10:10 pm

Ja radzę mydło, bo płyny do garów mogą wysuszać skórę...choćby i były nie wiadomo z czym...mają likwidować tłuszcz...i żebyś siew razie czego nie zniechęciła...pewnie zaraz napiszą mi ripostę że płyn może też być, bo i może, ale ja tam bym wybrała mydło jednak.... :P
Awatar użytkownika
LichoNieSpi
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Kwi 22, 2010 9:40 am
Miejscowość: elbląg/stargard szczeciński
Medale: 2
 (2)

Postprzez Kind » Wto Lis 16, 2010 5:44 pm

Ja też "robię na szaro" czyli w zwykłym Białym Jeleniu, chociaż może warto zainwestować w mydło oliwkowe? :-)
A kulek kulać nie cierpię, ale właśnie się w sobie zbieram, żeby uturlać partię na świąteczne prezenty. Moje, kulane na mokro, są solidne i twarde i trudno w nich zrobić dziurkę na mokro. Mam grubą "cerówę", która i tak łatwiej przechodzi dopiero przez wysuszone kulki.
Kind

Dołączenie: Pią Cze 25, 2010 8:16 pm
Miejscowość: Stary Toruń

Postprzez JTC » Wto Lis 16, 2010 9:38 pm

Ukulałam kilka kulek w mydle (takim dla niemowlat bo szare przyprawia mnie o mdłości) kilka w płynie do garów i kilka w szmponie .Rezultat te w mydle sa najlepsze , pięknie zbite zero mechów super!!.Te z płynu tez niczego sobie ale nie wiem dlaczego dłużej musiałam je kulac a ręce wysuszone na maksa ,ąż szczypały :/ A te z szamponu to takie milusie słabo sfilcowane bo nie są takie twarde , ale tak jak powiedziałam może to dodatek tych śr pielegnacyjnych działa na wełne jak zmiękczacz :)
Awatar użytkownika
JTC

Dołączenie: Pią Paź 22, 2010 4:29 pm
Miejscowość: Radom

Postprzez LichoNieSpi » Wto Lis 16, 2010 9:44 pm

No proszę, mozna się zabierać za opracowania naukowe. Pierwszy eksperyment już mamy :)
Awatar użytkownika
LichoNieSpi
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Kwi 22, 2010 9:40 am
Miejscowość: elbląg/stargard szczeciński
Medale: 2
 (2)

PoprzedniaNastępna

Powróć do Filco Filco Filcowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości