Odlewy gipsowe - jak to ugryźć?

Wiklina papierowa, ręcznie robione mydełka i świeczuszki i JESZCE WIĘCEJ!!!

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, Gagu, rozella

Postprzez shere » Czw Gru 10, 2009 6:39 pm

Na wstępie swoje posta piszę - tak skorzystałam z opcji "szukaj". Ale na prawdę nie jest tak łatwo znaleźć coś w tylu postach.
Właśnie próbuję ugryźć odlewy gipsowe. Kupiłam gips ceramiczny oraz formę. No i próbuję. Gips miał wyschnąć w ok. 15 minut. Po godzinie nadal się rozpadał, zaś szczegóły nie były dobrze odwzorowane (forma przedstawia pierniczki z lukrowymi wzorkami). Pytam tutaj z nadzieją, że dostanę dość szybką odpowiedź, ponieważ chcę zrobić ich trochę do niedzieli, na kiermasz charytatywny.
Please HELP! :help:
Awatar użytkownika
shere
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Maj 02, 2009 11:43 am
Miejscowość: Olsztyn

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez mfcr » Czw Gru 10, 2009 7:23 pm

może za dużo wody?
dokładnych proporcji nie jestem w stanie określić ale mnie uczono że wlewa się wodę do naczynia (nie przesadzaj z ilością) a do tego wsypuje się gips (tak centralnie w jedno miejsce) aż utworzy się nad woda górka. potem kilka chwil czekasz aż gips nasiąknie i wtedy dopiero mieszasz. nie może być zbyt rzadki (na moje oko - gęstszy niż gęsta śmietana). gdy zaczyna wiązać robi się ciepły.
wlany do formy warto lekko utrząsnąć żeby uciekły ewentualne bąbelki powietrza.

ale ja się przyznaję - gipsu używałam tradycyjnego, formy robiłam do odlewów a nie odlewałam coś z formy.
Awatar użytkownika
mfcr
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Wrz 16, 2008 9:31 pm
Miejscowość: 3miasto
Medale: 4
 (2)  (1)  (1)

Postprzez shere » Czw Gru 10, 2009 7:31 pm

No właśnie gips ceramiczny działa jakoś inaczej... Do niego leje się malutko wody, a mimo to jest dość rzadki - napisane zresztą jest, że ma być do odlewów. Do soboty muszę odkryć jakiś sposób, bo inaczej średnio się wyrobię...
Awatar użytkownika
shere

Postprzez moniqurd » Czw Gru 10, 2009 7:47 pm

moniqurd
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Paź 29, 2009 8:38 pm

Postprzez mfcr » Czw Gru 10, 2009 7:51 pm

próbuj na małych ilościach.

poczytałam co znalazłam o gipsie ceramicznym i jakoś specjalnie (poza wysoka jakością ) nie różni się od gipsu szpachlowego.
zrób kilka rożnych prób w rożnych proporcjach, zobacz co się zachowuję dobrze, potem myk przełóż proporcje na większa ilość i wtedy dopiero do form wlewaj. a z czego masz formy w których odlewasz?
a czy przypadkiem gips po 15 min to nie miał dopiero zacząć wiązać? jeśli tak to do wyschnięcia to jeszcze długo. jak wiąże to właśnie ciepło oddaje i zaczyna twardnieć.
Awatar użytkownika
mfcr
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Wrz 16, 2008 9:31 pm
Miejscowość: 3miasto
Medale: 4
 (2)  (1)  (1)

Postprzez shere » Czw Gru 10, 2009 7:53 pm

No proszę - na tej samej stronie ( http://www.kuradomowa.com/zrobtosama/an ... ipsu.shtml ) jest napisany inny sposób... Zostawię to co zalałam do jutra i zobaczymy... Ale o porady proszę nadal...!
Awatar użytkownika
shere

Postprzez moniqurd » Czw Gru 10, 2009 8:42 pm

Przy niektórych działaniach z gipsem przydaje się opóżnianie albo przyspieszanie wiązania.

DO OPÓŹNIANIA WIĄZANIA stosujemy;

kleje organiczne,alkohol, kwas cytrynowy, boraks...

DO PRZYŚPIESZENIA WIĄZANIA stosujemy:

ciepła woda, siarczan potasu, sól kuchenna, sproszkowany stary gips...

http://ceramiczne-abc.blog.onet.pl/1,CT57137,index.html
Ostatnio edytowany przez moniqurd, Czw Gru 10, 2009 8:50 pm, edytowano w sumie 1 raz
moniqurd
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez shere » Czw Gru 10, 2009 8:48 pm

Znalazlam ksiażkę, ale ona jest do kupienia. To jest tylko fragment na temat robienia form...
Awatar użytkownika
shere

Postprzez moniqurd » Czw Gru 10, 2009 8:57 pm

trochę za póżno się zorientowałam ,że tylko fragment i dlatego usunęłam ...
moniqurd
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Postprzez foqsica » Pią Gru 11, 2009 9:16 pm

Ja teraz żyję z gipsu hyhy ;) i oczywiście metodą prób i błędów robię odlewy, nie zawsze mi wychodzi oczywiście itd...
Gips biorę z hurtowni medycznej - taki dentystyczny, bialy II klasa ( w gipsie im wyższa klasa to tym lepszy...) ale muszę powiedzieć że niczym on się nie rożni od gipsu który kupowałam jako ceramiczny w sklepie plastycznym - owszem ceną się rożni.
Jak dla mnie idealna konsystencja to konsystencja śmietanki, ciasta naleśnikowego... (mam taki pojemniczek po jogurcie 150g i tym odmierzam) za rzadki czasami może w ogóle nie związać, przy za gestym czasami moge nie zdązyc wsadzić zawieszki i powstaja brzydkie dziurki po bąbelkach powietrza. No i właśnie... możesz robic tak że wlewasz odrobine do formy żeby dno było zakryte potrząsasz koniecznie kilka razy i uzupełniasz resztę. Możesz oczywiście wsadzić w odlew jak jest jeszcze świeży gips jakiś sznureczek czy zrobić dziurkę.
ja trzymam odlewy minimum pół godziny.

POWIEKSZ
Awatar użytkownika
foqsica
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Nie Sie 17, 2008 9:47 pm
Miejscowość: Białystok

Postprzez shere » Sob Gru 26, 2009 11:08 am

Wiem, że to już stary temat, no ale może kiedyś ktoś przeczyta. Ostatecznie kupiłam gips ceramiczny, który okazał się zbawieniem w wykonywaniu, ale nie kieszeni (25 zł za kg). Oczywiście i z nim musiałam poeksperymentować. Wymieszałam według przepisu (chociaż zdziwiła mnie tak malutka ilość wody na ilość gipsu), zalałam, a potem zostawiałam na 5 godzin do wyschnięcia. I tak jakoś szło. A oto efekty
Image
Awatar użytkownika
shere

Postprzez moniqurd » Pon Gru 28, 2009 11:11 am

shere

widzę , że się udało....bardzo podoba mi się ten gipsowy aniołek :)
moniqurd
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Re: Odlewy gipsowe - jak to ugryźć?

Postprzez Oczytana » Pią Sie 27, 2010 3:02 pm

Piękne efekty:).
Chyba opłacało się nad tym siedzieć. Prawda?
Oczytana
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sie 24, 2010 3:28 pm

Postprzez foqsica » Pon Sie 30, 2010 9:00 am

shere, skąd wytrzasnęlas takie fajne foremki? ja tez takie chcę!!! :)
Awatar użytkownika
foqsica

Dołączenie: Nie Sie 17, 2008 9:47 pm
Miejscowość: Białystok

Postprzez Niusia58 » Czw Kwi 28, 2011 8:50 pm

Ja kiedyś bawiłam się w gipsowe aniołki ,nawet w tym roku tymi aniołkami była udekorowana choinka w naszym domu kultury.
Dla mnie najlepszy okazał się gips budowlany taki najzwyklejszy,rozrabiałam go "na oko"mniej więcej gęstość śmietany,wypełniałam foremki (takie z plastikowe można kupić w sklepie dla plastyków ok25zł) i jeszcze dodawałam od spodu sznureczek żeby zastygał razem z gipsem.
Co prawda wychodzą szare ,ale ja swoje malowałam na złoto albo srebrno farbą w sprayu.Ponieważ gips "chłonie" farbę, przed malowaniem moczyłam aniołki w takim płynie do gruntowania ścian(1litr ok. 13zł) 10 minut moczenia ,wysuszyć i można malować.Gips budowlany jest w 2 kg workach cena ok 10 zl mnie wychodziło z takiego worka ok 100 małych aniołków.
Niusia58

Dołączenie: Pon Gru 08, 2008 4:12 pm

Powróć do Pleć mydl woskuj - i wszystkie inne rękodzieła

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości