odnawianie starej modeliny

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Postprzez sylviaaaaaaa85 » Czw Sty 21, 2010 3:21 pm

Witajcie

Mam kilka kostek modeliny ktore leza juz u mnie kawalek czasu. Czasem rowniez zdarza sie ze kupiona nowo modeline szybko zaczyna sie kruszyc. co wtedy?
Slyszlam ze mozna do modeliny dodac tzn "plastyku" zeby stala sie bardziej miekka. Czy to prawda?
Jesli tak pod jaka nazwa szukac tego typu produktow?
Wpisujac w google "plastyk do modeliny" oczywiscie znajdziemy wszytko i nic:) Wiec pytam o opinie ekspertek w dziedzinie ;)

pozdrawiam :)
sylviaaaaaaa85
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Lis 04, 2009 7:14 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez alveaenerle » Czw Sty 21, 2010 3:45 pm

Bo plastyk to osoba zajmująca się plastyką. Materiał to plastik...
A to, o czym piszesz to zmiękczacz, albo medium zmiękczające. Mądre książki mówią o dwóch markach - Sculpey w formie płynu i Fimo MixQuick w formie masy. To drugie na pewno dostępne w sklepach internetowych.
Awatar użytkownika
alveaenerle
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Lip 17, 2008 2:37 pm
Miejscowość: Kalisz
Medale: 1
 (1)

Re: odnawianie starej modeliny

Postprzez Thi » Nie Lut 27, 2011 3:59 pm

czy Fimo MixQuick nadaje się również do modeliny speed? Czy do tej modeliny powinnam kupić coś innego? Lezy już ona kilka miesięcy i zaczeła się kruszyć ;/ Nie mogę w necie znalezc zadnego sklepu który by sprzedawał jakieś inne media zmiękczające... nie wiem może źle szukam. Może ktoś coś doradzić? Czy moze lepiej opłaca się po prostu kupić nową modelinę?
Thi

Dołączenie: Nie Lut 27, 2011 3:56 pm

Postprzez Mee » Śro Mar 02, 2011 2:13 pm

Medium zmiękczające kosztuje ok 17zł plus przesyłka, modelina speed ileś tam kolorów 25 zł, a medium tak szczerze nie jest specjalnie duże, wręcz powiedziałabym, że spodziewałam się za tą cenę o wiele większego. No i nie wiadomo czy się do niej nadaję. Dużo masz tej modeliny? bo jeśli tak to coś trzeba będzie wymyślić żeby się nie zmarnowała. A jeszcze ja mam pytanie do tych którzy używali modelinę speed: jest dobrej jakości? można przyrównać ją do fimo? Jakie macie z nią doświadczenia?
Mee
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Sob Lis 20, 2010 4:15 pm

Postprzez Thi » Sob Mar 05, 2011 7:34 pm

No mam jedną paczke za którą płaciłam chyba 18zł więc wobec tego nie opłaca mi sie kupować medium tylko kupić nową modelinę. A co do tego czy jest dobra to nie wiem, nie miałam styczności z fimo więc nie mogę ocenić. Dla początkujących jest dobra, choć minimalnie traci kolor po ugotowaniu, nie widac tego tak bardzo i po zalakierowaniu kolorki wracają no i nie robi się ziarnista... ale czy dobra jest to nie powiem bo nie mam porównania żadnego.
Thi

Dołączenie: Nie Lut 27, 2011 3:56 pm

Postprzez Mee » Śro Mar 09, 2011 11:20 am

Znalazłam taki filmik może się komuś przyda: http://www.youtube.com/watch?v=8LfwY8t- ... re=related tylko trzeba mieć maszynkę do makaronu i medium :/
Mee
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Sob Lis 20, 2010 4:15 pm

Postprzez karlowe » Czw Kwi 14, 2011 12:38 pm

mój sposób na odnawianie starej modeliny (używam fimo) to po prostu pocięcie/ zmieleni jej na malutkie kawałki i dodanie kremu do rąk (nie wiem czy może być każdy krem, ja akurat mam jakiś oliwkowy) i wydaje mi się, że może być taka oliwka dla dzieci ale osobiście nie korzystałam. rozgniatam tą modelinę z niedużą ilością kremu ( można posmarować sobie ręce "grubiej") i mieszam (podobnie do mieszania kolorów), brudzi ręce :)
mam nadzieje, że pomogłam :)
Awatar użytkownika
karlowe
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Kwi 09, 2011 2:00 pm
Miejscowość: Wrocław

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości