CRAFTLADIES the most craftly ladies

Obecny czas: Sob Lip 31, 2010 4:27 am

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 296 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Mydełka domowej produkcji
PostWysłany: Śro Gru 23, 2009 6:46 pm 
Początkująca Craftlady ;)
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lip 17, 2009 6:58 am
Miejscowość: Poznań
Moje mydełko ;)

http://picasaweb.google.pl/joanna.majch ... 7989856658

Temat postu: Reklama
Craftlady ;)
Początkująca Craftlady Craftlady ;)
PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 7:04 pm 
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lis 30, 2009 9:48 am
Miejscowość: Warszawa
Hehe, zainspirowałyście mnie tym mydło-tworzeniem ^^
W piątek kupuję Wielbłąda, wygrzebuję moją starą nalewkę, a jak skończę, to się pochwalę i podzielę wrażeniami :) ...No, chyba,że mnie z domu wyrzucą za zasmradzanie :oops:

PostWysłany: Śro Sty 20, 2010 6:29 am 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Sie 06, 2009 3:39 pm
u mnie znowu mydlarnia na chodzie, tym razem na zamówienie dla cioci :P

Temat postu: Re: Mydełka domowej produkcji
PostWysłany: Nie Sty 24, 2010 8:05 pm 
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Lip 26, 2009 12:54 pm
Moje drogie znlalazłam kolejna niesamowita ksiązke o mydłach:) Znów po rosyjsku, ale duzo zdjęc, krok po kroku - naprawde smakowite. M... kiedy ta sesja minie.
Link: (50 MG)
http://depositfiles.com/en/files/h3hsw6uya

Okładka i jedna ze stron:
Image Image

PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 9:05 am 
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Mar 10, 2009 11:53 am
Link mi się nie otwiera, ale mydełka na zdjęciach wyglądają nieziemsko ;]

PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 9:19 am 
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)
Awatar użytkownika

Deposit czasem jest przepełniony, jak wyswietla ci się komunikat "We are sorry, but all downloading slots for your country are busy." to sprobuj za moment:)

PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 7:42 pm 
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Lis 17, 2009 7:10 pm
Noldo napisał(a):
No, chyba,że mnie z domu wyrzucą za zasmradzanie :oops:

ja też bym z chęcia jakieś mydełko stworzyła, ale obawiam sie tego samego co ty :)

PostWysłany: Czw Sty 28, 2010 3:48 pm 
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lis 30, 2009 9:48 am
Miejscowość: Warszawa
No i klops... Dziś udowodniłam, że jestem "zdolna inaczej" i... przypaliłam mydło :o Śmiejcie się, ale zupełnie nie wiem jak ja to zrobiłam. Kupiłam "Tradycyjne polskie szare mydło" firmy Barwa (swoją drogą ma ono tyle wspólnego z tradycyjnym pl.mydłem, co świąteczny piernik), zeskrobałam je na cieniuśkie płateczki, wsypałam do blaszanego kubeczka i postawiłam na płytce, na najmniejszym możliwym gazie. I po jakiś 5min coś mnie tknęło i poszłam sprawdzić, co tam się dzieje... :D Następnym razem najpierw rozgrzeję w kubku wodę, a potem wrzucę resztę. Lepiej, żeby mydło schło przez miesiąc, niż znów się przypaliło :)

Z ciekawości zapytam, czy któraś z Was topiła już mydło glicerynowe?

PostWysłany: Czw Sty 28, 2010 8:17 pm 
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)
Awatar użytkownika

Glicerynowe sklepowe, kolorowe się nie nadaje, czytałam że jest za twarde aby je stopic (ma srodki utwardzające jakies) natomiast mozna kupic bazę glicerynowego mydla, pamietam że Fairy i Sznurka probowały.

PostWysłany: Pią Sty 29, 2010 7:52 am 
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 26, 2007 12:55 pm
Miejscowość: Tobatkowo :)
Jest sklepik w necie, ale ta baza do tanich nie należy, niestety.. Ale może warto oszczędzić sobie nerwy inwestując w porządne półprodukty?

PostWysłany: Pią Lut 05, 2010 3:32 pm 
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 05, 2010 1:01 pm
Witajcie :papa:
Czaiłam się kilka dni... Szperałam w internecie, znalazłam te sklepy i sklepiki z artykułami do wytwarzania mydełek (oleje, masła, dodatki, wyciągi roślinne... Chciałam podać listę kilku sklepów i poradników - ale nie wolno. (mam nadzieję korekta jest do zaakceptowania dla administratora)

I tak dziś przymierzam się i przymierzam...
Postanowiłam spróbować coś prostego, więc zabrałam się za przetapianie mydełek, jakie miałam w domu. Ponieważ używałam mydełek już dojrzałych chemicznie, przereagowanych, użyłam metalowej formy do ciasteczek. Czytałam już że robiąc mydło od podstaw z użyciem sody kaustycznej (NaOH) nie można używać foremek metalowych, teflonowych, miedzianych i podobnych materiałowo, gdyż reagujące nadal w mydle związki przereagowały by z foremką. Jednak używając już gotowego mydła, nie ma strachu, jest już neutralne.

1
Wzięłam kostkę mydła firmy Oriflame szafranowe (miałam - wzięłam). Starłam na tarce. Wsypałam wiórki do garnka, ten zaś włożyłam do większego częściowo wypełnionego wodą. Dodałam 2 łyżki zaparzonej kawy, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżkę miodu. Topiło się wieki. Dodałam kawowego naparu i pomogło. Ale następnym razem zastosuję powtarzającą się tu radę o dodaniu odrobiny alkoholu.
Przygotowałam dodatki:
wanilię (szukając kiedyś herbaty znalazłam tanią wanilię w laskach) (mam nadzieję korekta jest do zaakceptowania dla administratora)
kawę mieloną
kakao
Taka masę przelałam do foremek (pachnie cudnie kawą i kakao). Wyszły 3 mydełka.

2
Znów wspomniana kostka. Miało być korzenne w zapachu, ale jak na mój gust za słabo.
Dodatki stanowią
miód i oliwa obowiązkowo
zmielone goździki
zmielony anyż
cynamon
Trochę wiele tych mielonych dodatków dałam, ale udało się. Silny anyżowo-goździkowy aromat z cynamonem w tle. Też 3 sztuki.

3
Oczywiście kostka gotowego mydła (tym razem kokosowe - ale jak zawsze dla mego miastem zatrutego nosa za słabo)
Zamiast wody wzięłam mleko. Oczywiście miód i oliwę.
Dodatkowo
Płatki owsiane sparzone mlekiem (mleko potem dodałam do mydełka)
końcówkę olejku kokosowego (sabon miał kiedyś olejki - zostały mi 4 krople)
3 łyżki cukru (czytałam gdzieś że wspomaga mienienie się mydełek)
Pachnie kokosem w stopniu przeze mnie oczekiwanym :) . To mydło dłużej mi się topiło, a w czasie dość intensywnego mieszania mocno się napowietrzyło. Jest bardziej miękkie, taki jakby zastygły mus (zobaczymy co będzie później). Z powodu tego napowietrzenia wyszło mi go dwa razy więcej (po prostu widać to powietrze w ilości musu mydlanego).

Testowałam resztki z garnka. Mydlą się.

Zdjęcia wkleję jutro, jak je zrobię w świetle dziennym. Te które robie teraz są beznadziejnie niedoświetlone (a pstrykam kamerką internetową :P)

Do przetopienia mam jeszcze owsiane z IvRocher. Jest dość ostro perfumowane. Mam ochotę zrobić je z olejkami pomarańczowymi, suszem kwiatów pomarańczy i masłem Karite. Więc bez zakupów się nie obejdzie :).

Piszecie o gotowych bazach jak i o robieniu od podstaw z naturalnych składników. Też się do tego przymierzam. Ale wszystko w swoim czasie :) jeszcze tu zawitam i się pochwalę :D.
Pozdrawiam

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 8:56 am 
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)
Awatar użytkownika

Nie zrobiłam innych zdjęć....
[imglink=] http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-03/65eba730/picture 14.jpg.html [/imglink]
[imglink=] http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-03/3c3dec5c/picture 13.jpg.html [/imglink]
[imglink=] http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-03/2da9f31b/picture 12.jpg.html [/imglink]

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 9:24 am 
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)
Awatar użytkownika

Wczoraj znów robiłam mydełka.

Wzięłam się za uszlachetnianie mydła szarego. Kupiłam Białego Wielbłąda. Dużo czytałam Waszych uwag, iż nie rozpuszcza się ono.
Otóż jeśli wziąć zetrzeć je, włożyć w naczynie w kąpiel wodną w garnku bez przykrycia dużego garnka pokrywką to sie nie stopi. Robi się szkliste.
Włożyłam naczynie z wiórkami z Białego Wielbłąda do dużego garnka z wodą i przykryłam pokrywką. Stopiło sie po około 2 godzinach. W takiej łaźni parowej topi się. Zaznaczam jednak iż bardzo szybko zastyga. Nakładałam do foremek gorącą chochelką (mam taka mała na 50ml).

A co zrobiłam?
Do stopionych 2 kostek wielbłąda dodałam 2 płaskie łyżki maku, 1 płaską łyżkę cukru pudru, 1 płaską łyżkę mleka w proszku, 2 płaskie łyżki olejku rycynowego (kupiony w aptece - ponoć wzmaga pienienie się mydła), pół buteleczki zapachu darszan (mój ulubiony kadzidlany zapach). Mieszałam na gorąco (znaczy naczynie było cały czas w garnku z gorącą wodą).
Na blacie przygotowałam naoliwioną foremkę do ciasteczek. Cały garnek z gorącą kąpielą i naczyniem z mydłem w środku postawiłam obok na blacie. Chochelkę włożyłam na chwilę do tej kąpieli by się nagrzała. Nabierałam mydła chochelka i wypełniałam foremki. Chochelkę musiałam co 3 mydełko zanurzać w gorącej kąpieli, gdyż biały wielbłąd bardzo szybko zastyga. Otrzymałam 12 małych mydlanych serduszek.
[imglink=] http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-03/2 ... 5.jpg.html [/imglink]

Więc podsumowując:
Biały wielbłąd się topi (tyle że w łaźni parowej a nie w kąpieli wodnej)
Błyskawicznie zastyga (to jest kłopot przy napełnianiu małych foremek - trzeba się śpieszyć)
Mydło się pieni
A zapach jest cudowny...

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 7:01 pm 
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 11:33 am
Miejscowość: Otwock
Medale: 1
 (1)
Nut napisał(a):
Stopiło sie po około 2 godzinach.

Niniejszym podziwiam, dwie godziny nad garem z mydlem. :o

Ale serduszka wyszly sympatycznie. :ok:

PostWysłany: Pią Mar 05, 2010 7:00 am 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Sie 06, 2009 3:39 pm
u mnie stopienie porządne Białego Wielbłąda zajmowało jakieś pół godziny... ale wcześniej dodawałam do wiórków wody i olejku :P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 296 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość