podstawy dla początkujących :)

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

Re: podstawy dla początkujących :)

Postprzez Malwina24 » Nie Mar 28, 2010 5:05 pm

Dziekuje wielce za rade czyli NIE GOTOWAC :oops: no dobra czyli jutro ide na dalsze poszukiwania Fimo w roznych kolorach ! Mam nadzieje ze mi sie uda bo napalilam sie strasznei te bobaski sa urocze i musze dobrze przestudiowac ich robienie na poczatek dlatego poszukuje masy w kolorze cielistym :)

Jejku tak strasznie sie napalilam na robienie z Fimo ze szok :) a mam mase pytan co do robienia i ozdabiania ..... widzialam Wasze prace PIEKNE !!!! dajecie duzo inspiracji !
Awatar użytkownika
Malwina24
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Mar 28, 2010 2:28 pm
Miejscowość: Łódź

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez parasolka » Nie Cze 06, 2010 5:54 pm

Przedstawię tu moje doświadczenia z gotowaniem fimo. Koraliki pękają, pojawia się na nich biały nalot, kolory strasznie blakną. Trzeba bardzo długo polerować, aby niechciany osad zniknął. Kupiłam też fimo transparentne, zrobiłam koraliki, ugotowałam. I okazało się, że.....one ani trochę nie są transparentne :( I tu moje pytanie: Czy wypiekanie fimo transparentnego w piekarniku sprawia, że kolory są faktycznie bardziej przezroczyste?? Czy też macie problemy z pękającymi koralikami?? Czy pęknięcia pojawiają się tylko podczas gotowania??
parasolka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Wto Lis 10, 2009 8:39 pm

Postprzez Cicho » Czw Cze 10, 2010 12:27 am

parasolka -> fimo transparentne lubi pękać także po wypieczeniu. gdzieś ostatnio wyczytałam, że pomaga wrzucenie transparentnych z piekarnika od razu do bardzo zimnej wody. ale ile w tym prawdy - nie wiem, bo jeszcze nie wypróbowałam. fimo transparentne nie ma być przezroczyste. przez transparentne lekko przenika światło. nigdy(!) nie są przezroczyste.
Awatar użytkownika
Cicho
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Mar 29, 2008 10:53 pm

Postprzez zebrzyca » Czw Cze 10, 2010 9:03 am

Wrzucanie do zimnej wody jak najbardziej pomaga uzyskać później lepszą powłokę, ale głównie wszystko opiera się na precyzyjnym oszlifowaniu, im lepiej wykonane, tym bardziej błyszcząca powierzchnia. No i zbyt wysoka temperatura wypiekania powoduje szybkie przypalenie transparentnych kolorów a tym samym zciemnienie i mniejszą przejrzystość.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez Darula14 » Pon Cze 14, 2010 9:55 pm

witajcie dziewczyny:)
jestem tutaj zupełnie nowa i nie za bardzo wiem jak sie poruszac po forum ani jak znaleźć potrzebne mi info a takze gdzie ich szukać. Chodzi mi przede wszystkim o fimo. zobaczyłam ostatnio biżuterie z fimo i sie w niej zakochalam... stwierdzilam ze chciałabym się nauczyć jak robić takie cuda i cudeńka. Mam zdolności manualne, rzeźbie z gliny, czasami bawie sie w odlewy gipsowe ale o fimo nie mam zielonego pojecia:( zadnych podstaw. wiem ze napewno pisalyscie juz wiele razy o podstawach wiec chcialabym zebyście powiedzialy mi tylko gdzie dokladnie tego szukac. patrzylam w dziale podstawy dla poczatkujacych ale niestety obawiam sie ze nawet tam sa zbyt zawiłe tematy jak dla mnie :( nie znam podstawowych technik i w ogole nie mam pojecia jak to ugryźć. pomóżcie prosze.
pozdrawiam i z góry dzięki ;)
Darula14

Dołączenie: Nie Cze 13, 2010 4:22 pm

Postprzez zebrzyca » Wto Cze 15, 2010 8:46 am

Polecam szkółkę Szajajaby, tam znajdziesz praktyczne porady co i jak łączyć: szkolka-craftladies-f65/szkolka-szajajaby-fimo-t1064.html
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

(2)  (2)

Postprzez Pangea » Wto Cze 15, 2010 3:16 pm

Co do gotowania - najmniej szkodziło (i przy zwykłej modelinie, i fimo) kiedy wrzucałam na gorącą wodę i gotowałam dośc krótko i uważnie. Wrzucanie po pieczeniu do zimnej wody pozwala fimo zahartowac. Podobno dzięki temu jest nieco sztywniejsze i trwalsze.

Natomiast jak ktoś decyduje się na gotowanie to radzę starannie przyklejac drobne elementy. Lubią odpadac.
Awatar użytkownika
Pangea
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Śro Mar 04, 2009 11:33 am
Miejscowość: Warszawa

Postprzez czarna porzeczka » Pią Wrz 10, 2010 12:11 pm

Mój pierwszy post na forum i od razu gorąca prośba, bo zdarzyło mi się nieszczęście.Ale najpierw przywitam się tak jak należy: Witam serdecznie uzdolnione forumowiczki! Juz jakiś czas przeglądam forum i z zachwytów wyjść nie mogę, a mam wrażliwe na piękno oczy ;).
Ja początkujący zupełnie, niedoświadczony osobnik zlepiłam z modleiny (Astra) smoka dla mojego kuzyna, nastarałam się jak mogłam, napociłam i przystąpiłam do jego wypiekania... I tu własnie zaczyna się dramat. Smok mnie się na łapki przekręcił i ja próbując tam go przestawić, w momencie kiedy modelina zrobiła sie krucha, bach smoka pozbawiłam jego odnóży ;(. Kombinuję teraz jak to wszystko naprawić i wsciekam się na siebie. Z klejem (taką opcję też rozważałam- nie da rady, bo wykruszona część łapki już nie pasuje do tułowia). Teraz siedzę jak wróżka i zastanawiam się co by było gdybym smoka wypiekła jeszcza raz z nowymi dorobionymi kończynami. Zanim jednak zacznę przeprowadzać eksperymenty, chciałam zasięgnąć Waszej rady: co robić? Będę niesamowicie wdzięczna za odpowiedzi.
czarna porzeczka

Dołączenie: Pią Wrz 10, 2010 11:54 am

Postprzez zorija » Śro Wrz 15, 2010 8:50 am

Jak zrobić stojącą figurkę? Czym wzmocnić nogi?
Awatar użytkownika
zorija
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Wrz 07, 2010 7:52 am
Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez margerytka » Czw Wrz 16, 2010 4:41 pm

(Mam nadzieje, ze pisze w dobrym watku...)

Otoz szukam osoby, ktora posiada tak samo jak ja stary, gazowy piekarnik z regulacja temperatury w skali 1-8.
Jesli taka sie tutaj znajdzie, chcialabym prosic o jakies rady odnosnie pieczenia, bo na chwile obecna kazda moja proba zakonczyla sie roztopieniem figurki i dymem :(
A poza tym moj piekarnik grzeje tylko od dolu i co za tym idzie piecze nierowno - gdy masa od gory jest w miare ok, to od dolu juz sie rozpuszcza :(
Sama nie wiem, czy powinnam ponawiac proby z tym piekarnikiem, czy moze przerzucic sie na gotowanie w wodzie? Choc o gotowaniu czytam tutaj same negatywne opinie...
margerytka

Dołączenie: Czw Wrz 16, 2010 1:53 pm

Postprzez zebrzyca » Czw Wrz 16, 2010 8:02 pm

Ja mam amikę z taką podziałką, piekłam fimo na 1 z leciutko uchylonymi drzwiczkami. Po weekendzie sprawdzę w instrukcji jaka cyfra odpowiada jakiej temperaturze i Ci podam.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

(2)  (2)

Postprzez margerytka » Czw Wrz 16, 2010 11:04 pm

Dzieki :) U mnie instrukcji nawet nie ma co szukac ;)
margerytka

Postprzez margerytka » Pią Wrz 17, 2010 12:21 pm

zebrzyca dziekuje, juz nie musisz szukac, zaryzykowalam i sprobowalam jeszcze raz, pieklam na 1 i sie udalo, nic mi sie nie spalilo :)

Ale ciagle mam zastrzezenia do transparentnego bialego :(
Po gotowaniu zrobil sie jakis szary, a teraz znowu po pieczeniu brazowawy :(
Zalezy mi na tym kolorze, bo ja robie z fimo przede wszystkim rozne slodkosci i transparentny bialy idealnie imituje lukier. No ale na chwile obecna tylko na "surowo" :/
Czy jest jakas metoda na ten kolor? Zeby po upieczeniu wygladal choc troche tak, jak na "surowo"?
margerytka

Postprzez miss mouse » Wto Wrz 28, 2010 6:25 pm

Fimo transparentne jest do zdobienia szkła, bo po wypieczeniu przepuszcza światło. W cienkiej warstwie może wydawać sie szarawe. Spróbój może kolor 052 - biały perłowy. Po wypieczeniu nieco błyszczy i jest biały czyli na lukier powinien sie nadawć. Jeśli Fimo zbrązowiało to niestety temperatura była za wysoka :(, ale nie przejmuj sie chyba każdy zaliczył taka wpadkę.
miss mouse
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sie 24, 2010 7:49 am

Postprzez miss mouse » Śro Wrz 29, 2010 10:19 pm

weszłam na wątek z FIMO LIQUID i mnie olśniło że można do niego dodać nieco białej farby olejnej i "polukrować " tym już wypieczone FIMO a potem jeszcze raz wypiec. Tylko trzeba pamiętać że Fimo liquid jest płynne i w czasie wypieku może nieco spłynać z podłoża, tak że nie można go użyć za dużo
miss mouse
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sie 24, 2010 7:49 am

PoprzedniaNastępna

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości