podstawy dla początkujących :)

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Re: podstawy dla początkujących :)

Postprzez Wiedźma » Pią Sty 07, 2011 11:58 am

uffffffff........przeczytałam wszystko :) co do jednego :) mam głowe wielką jak melon. Najcudowniejsza jest szkółka szajajabały. Żałuję, że już jej nie ma :( Pozdrawiam wszystkie zakochane w fimo :) ja dopiero zaczynam :)
Awatar użytkownika
Wiedźma
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Czw Wrz 03, 2009 8:15 pm
Miejscowość: tu i tam :)

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez Phantasmagoria » Wto Mar 08, 2011 9:51 pm

Czy fimo można nabyć gdzieś już w całym zestawie kolorów? Domyślam się, ze nie, stad moje kolejne pytanie. Czy malowanie fimo jest opłacalne, czy lepiej kupić więcej kolorów? Mam zapas farb akrylowych i lakierów wszelkiej maści. Mój portfel schudł, a ja mam wielką ochotę na fimo :<
Awatar użytkownika
Phantasmagoria

Dołączenie: Pon Mar 07, 2011 5:48 pm

Postprzez zebrzyca » Śro Mar 09, 2011 11:03 am

Kolory wybierasz sobie wedlug własnych potrzeb, nie ma zestawów. Co do malowania to zależy co chcesz robić z fimo, jezeli używać go jako podkładu do np. wisiorka na którym chcesz namalować jakiś obrazek, to kupujesz tylko ten kolor w jakim chcesz mieć dany podkład. Jeżeli jednak chcesz mieć wielokolorowe wzorki, musisz kupić kilka kolorów, z których wykonasz wielobarwne mozaiki itp.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez wray22 » Sob Sie 20, 2011 1:32 am

Witam - chciałbym się dowiedzieć jakie elementy potrzebne są do zrobienia kolczyków? Jestem płci męskiej i myślę nad zrobieniem swojej dziewczynie kolczyków z modeliny. Bardzo mi się podobają takie rzeczy własno ręcznie zrobione - mają one dużo większą wartość od tych kupowanych w sklepach a ile przy zrobieniu takiego czegoś jest satysfakcji. Niestety nigdy nie wiedziałem jakie rzeczy będą mi potrzebne oprócz modeliny. Jeżeli mogłaby mi, któraś z Pań wytłumaczyć w co będe się musiał zaopatrzyć to będe bardzo wdzięczny.

I jeszcze chciałbym zapytać o jedną rzecz. Chodzi mi o takie sprężynki do breloczków, kolczyków,wisiorkow albo bransoletek - nie wiem dokładnie do czego one są ale nie raz widywałem takie prace z modeliny, które były przyczepiane na takich sprężynkach i wisiały sobie ładnie - można było je wtedy przymocować do kluczy albo gdzieś powiesić. Gdzie takie można dostać albo pod jakich hasłem mam szukać. Oszukałem się na allegro tych sprężynek ale nie mogę natrafić na takie jakie mnie interesują być może źle szukam. Jeżeli ktoś wie o co mi chodzi to prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam serdecznie i dobranoc
wray22

Dołączenie: Sob Sie 20, 2011 1:15 am

Postprzez Gagu » Sob Sie 20, 2011 1:37 pm

najlepiej wpisz w wyszukiwarkę "prefabrykaty(półfabrykaty) do wyrobu biżuterii"
wiele sklepów z artykułami biżuteryjnymi zamieszcza na swoich stronach tutoriale, gdzie jest pokazany zestaw potrzebnych akcesoriów i półfabrykatów
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez emka_m » Nie Kwi 15, 2012 1:04 pm

Pytanie do bardziej doświadczonych:

Wiem, że wypiekać należy w temperaturze podanej na opakowaniu bądź znaleźć temperaturę idealną metodą prób i błędów. Wiem, że niektórzy niezależnie od instrukcji pieką w 120 stopniach i nic się nie dzieje.
Moje pytanie jest inne- czy jeśli bym piekła w niższej temperaturze, ale przez dłuższy czas, to jest szansa na sukces? Myslę sobie, że w ten sposób latwiej by mi było kontrolować czas wypiekania.
Mam zwykły piec, w ktorym teoretycznie mogę ustawić temperaturę, ale mam też taki mały piecyk, na którym temperatury się nie ustawia, ustawia się jedynie grzanie od dołu, od góry lub oba jednocześnie. Domyślam się, że nie uzyskuje on takiej mocy jak zwykły piekarnik.

Czy w niższej temperaturze materiał się nie rozpuści zanim się upiecze? Nie rozjedzie mi się to, co ukulam? ;)
Ach, i jeszcze pytanie ws. foremek- gdybym sobie chciała zrobić sama takie z masy/modeliny/fimo, to potem to, co chcę w niej uformować muszę przed upieczeniem wyjąć, czy czymś natłuścić foremkę i wypiekać w niej, a zawartośc nie połączy mi się z foremką?
emka_m

Dołączenie: Nie Kwi 15, 2012 11:13 am

Postprzez morion » Wto Maj 08, 2012 6:11 pm

Witajcie.
Właśnie zamówiłam na necie pierwsze kostki fimo - białą, czarną i niebieską i chciałabym ulepić jakąś kwiatową kiełbaskę - taką ze szkółki Szajajaby. Jaka fimo będzie lepsza - soft czy classic? Bądźcie kochane i poradźcie :oops:
morion

Dołączenie: Wto Lis 23, 2010 7:36 pm

Postprzez Harapati » Czw Maj 17, 2012 9:07 am

Ja zdecydowanie wolę soft - łatwiej się wyrabia, tzn szybciej robi się miękkie. Chyba, że masz z reguły ciepłe ręce, to nie powinnaś mieć problemu z classic. Ogólnie większej różnicy między tymi masami nie ma. Ja używam obydwu rodzajów, mieszam je i nawet nie zwracam uwagi czy to soft czy classic. Obydwie równie dobrze nadają się do millefori, więc śmiało. Powodzenia! :>
Awatar użytkownika
Harapati
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Pon Sie 01, 2011 3:24 pm

Poprzednia

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości