podstawy dla początkujących :)

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Początki...

Postprzez Natiq_11 » Nie Lis 23, 2008 8:10 pm

Chcę zacząć zabawę z Fimo. Chciałam tez robić biżuterię dla znajomych i na stronę internetową. Tylko nie wiem jakie i ile wybrać kolory. I jak zapiekać kolczyki żeby bigle się trzymały. Poza tym czy jest coś co powinnam wiedzieć o FIMO??
Natiq_11

Dołączenie: Nie Lis 23, 2008 7:59 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez szajajaba » Nie Lis 23, 2008 8:14 pm

Tak. Zacząć od przeczytania wszystkiego, co na tym forum już napisano o fimo.
Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 1:33 pm

Postprzez Revi » Nie Lis 23, 2008 8:15 pm

Przede wszystkim polecam poczytać forum, bo naprawdę tu jest bardzo dużo informacji. Na początek wystarczy na pewno i znajdziesz tu dużo porad i odpowiedzi na większość pytań.
Awatar użytkownika
Revi
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Kwi 17, 2008 1:18 pm
Miejscowość: Trzemeszno/Poznań
Medale: 1
 (1)

Postprzez blackberry » Pon Lis 24, 2008 1:48 pm

Raczej nie było by taniej,bo folia w którą fimo jest pakowane nie kosztuje za wiele więc przy produkcji nie zaoszczędzili by = większa ilość nie była by tańsza (no możne o 10-20 gr ;) ).

Tak na marginesie,zakupiłam wczoraj fimo,ale tylko dwa kolorki,jeśli mnie to wciągnie to zainwestuje w co najmniej 20 kostek ;)
Zaraz lecę robić ślimaki i świrle,bo to mi się podoba najbardziej i nie jest zaawansowane.

PS.Zauważyłam,że na "płaskość" świrli wpływa to,czy robimy zamaszyste kółka czy nie (bardziej zamaszyste = bardziej płaskie).
Pewnie odkryłam Amerykę :mrgeen:

PPS.Wie ktoś może,jak zrobić takie cudeńka( chodzi mi o te wałeczki)?
Image
blackberry
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Sob Lis 22, 2008 6:05 pm

Re: Początki...

Postprzez Vella » Wto Lis 25, 2008 1:31 pm

Natiq_11 napisał(a):Chcę zacząć zabawę z Fimo. Chciałam tez robić biżuterię dla znajomych i na stronę internetową. Tylko nie wiem jakie i ile wybrać kolory. I jak zapiekać kolczyki żeby bigle się trzymały. Poza tym czy jest coś co powinnam wiedzieć o FIMO??

Uwierz mi, że o wszystkim tu już napisano. I o zapiekaniu z biglami i bez, i o kolorach (chociaz to jakie wybierzesz to już tylko twoja decyzja) i w ogóle wszystko co o FIMO powinnaś wiedzieć.
Dwa dni mi zajęło czytanie, ale przynajmniej nie wyskakiwałam z banalnymi pytaniami ;)

No, może jeszcze można dodać, że taka modelinka jest toksyczna: nie należy wdychac oparów w czasie pieczenia (zwłaszcza jak coś się spali i zacznie dymić), a wszystkie przedmioty, których uzyjesz do fimo (maszynka do makaronu, foremki, etc) nie powinny być już uzywane do kontaktu z zywnością.
Vella
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Lis 12, 2008 1:38 pm

Postprzez szajajaba » Wto Lis 25, 2008 6:24 pm

Vella, nie zgodzę się z toksycznością fimo. Owszem, narzędzia do fimo powinny być tylko do fimo i koniec, natomiast w piekarniku nie pozostają osady, zapachy itd. żadne.

Poza tym może w pierwszym poście nie zaczynać lepiej od krytyki? ;)

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Postprzez rozella » Wto Lis 25, 2008 6:49 pm

Vella pokręciło CI sie fimo z masą ProSculp :D To co opisałaś ściśle dotyczy zachowania ostrożności w kontakcie z masa którą wymieniłam. Fimo jest sprzedawane bez żadnych ostrzeżeń o toksyczności. :>
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez Natiq_11 » Czw Lis 27, 2008 5:29 pm

Dobrze, przeczytałam i w weekend kupuję fimo ;) Narazie próbowałam na zwykłej modelinie. Co prawda była miękka, nawet bardzo ale zrobiłam ziarenka kawy :D
Teraz spróbuję ślimaczki :)
Natiq_11

Dołączenie: Nie Lis 23, 2008 7:59 pm

Postprzez blackberry » Nie Lis 30, 2008 2:08 pm

Może tak nie na temat zapytam...
A co zrobić,jak mi się za małe dziurki porobiły i nie mogę przewlec koralików przez szpilki :shout:
blackberry
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez szajajaba » Nie Lis 30, 2008 2:18 pm

Cieniutki świderek do wiertarki, i albo wiertarką, albo ręcznie. Delikatnie, to nie popękają korale.

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Postprzez blackberry » Nie Lis 30, 2008 3:49 pm

Jak moja Lepsza Połówka wróci,to popróbujemy :mrgeen:
blackberry
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez marica » Wto Gru 09, 2008 6:50 pm

Witam :) dopiero zaczynam zabawę z Fimo. Mam pytanie, chyba proste, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na forum. Jak z kiełbaski zrobić okrągły koralik, żeby wzór się nie zdeformował? Powinnam koralik wystrugać, czy wytoczyć z kawałka kiełbaski (ale czy wtedy wzór będzie widoczny?)? Dziękuję za odpowiedź :)
marica

Dołączenie: Wto Gru 09, 2008 6:35 pm

Postprzez szajajaba » Wto Gru 09, 2008 6:51 pm

Przeczytaj moją szkółkę.

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Postprzez margola » Wto Gru 09, 2008 6:53 pm

Hmmm...to chyba gdzieś było :) ukulaj koralik w takim kolorze żeby nie przeszkadzał, ukrój plasterki z kiełbaski i nalep na koralik. Kulaj delikatnie aż się wtopią w kulkę. Innego pomysłu nie mam a przy odrobinie zręczności wzór nie powinin Ci się popsuć ( to chyba w szkółce Szajajaby było)
"Nie potrzeba wcale świata zmieniać, kiedy z życia można tyle brać..."
Awatar użytkownika
margola
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Pią Sie 08, 2008 4:43 pm
Miejscowość: Łódź

Postprzez Vella » Śro Gru 10, 2008 1:32 pm

szajajaba napisał(a):Vella, nie zgodzę się z toksycznością fimo. Owszem, narzędzia do fimo powinny być tylko do fimo i koniec, natomiast w piekarniku nie pozostają osady, zapachy itd. żadne.

rozella napisał(a):Vella pokręciło CI sie fimo z masą ProSculp :D To co opisałaś ściśle dotyczy zachowania ostrożności w kontakcie z masa którą wymieniłam. Fimo jest sprzedawane bez żadnych ostrzeżeń o toksyczności. :>

Nie, nie pokreciło mi się. Ta nazwa mi nic nie mówi, natomiast sporo czytałam o masach polimerowych (Polymer Clay), w tym właśnie o fimo, i kilkakrotnie spotkałam sie z takimi ostrzeżeniami.
Co dziwne znalazłam je tylko na stronach angielskojęzycznych, ku mojemu zdumieniu chyba nikt w Polsce o tym nie wspomina.
Fimo nie jest szkodliwa, owszem, ale tylko gdy zachowane są środki ostrozności. Narzędzia do fimo są tylko do fimo, nie do żywności, ewentualnych oparów (np. gdy piekarnik był za gorący i koraliki sie spaliły) nie należy wdychać, etc. etc.
Co nie znaczy, że piekarnik ma być tylko do pieczenia fimo, ja ograniczam sie do nieuzywania blachy na której piekę fimolinki do celów spozywczych, z samym wnętrzem piekarnika fimo nie ma przecież styczności. Jeszcze nic nie spaliłam, ale jakby co to opary mozna wywietrzyć ;)

szajajaba napisał(a):Poza tym może w pierwszym poście nie zaczynać lepiej od krytyki? ;)
Jakiej krytyki? przecież o sobie pisałam.
Za to ty tak okrutnie skrytykowałas mój pierwszy post... :(
Ale wybaczam Ci to ;)
(a tak przy okazji: na innym forum zadałam Ci pytanie dot. robienia dziurek w koralikach, może udzielisz mi jakiejś porady? bo mam z tym problem)
Vella
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Lis 12, 2008 1:38 pm

PoprzedniaNastępna

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości