Półfabrykanty i fimo- jak i co łączymy?

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

Postprzez utitin » Pią Cze 20, 2008 8:38 am

Drogo to srebro wychodzi, ale nie drożej niż w Europie. Taniej ciągle kupić - licząc wagę wyrobu - np gotowy pierścionek, niż kupić masę i samemu zrobić ... Tyle, że to zawsze własne i pojedynczy egemplarz, a nie sztanca ... 20 gram kosztuje około 100 zł, a strata na masie po wypaleniu wynosi około 8%, co oznacza, że się kurczy - czyli trzeba robić wszystko z zapasem ...
utitin
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Kwi 16, 2008 7:00 am
Miejscowość: Gdynia
Medale: 1
 (1)

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez jadziolek » Pią Cze 20, 2008 8:53 am

właśnie ja zbieram na piecyk taki , w którym jest możliwość uzyskania temperatury do bodajże 1000 stopni , więc tam i szkło i co tam jeszcze , jak będę bliżej uzbierania to się dokładniej rozejrzę ,ponieważ szczerze mówiąc to najbardziej mnie interesuje to art clay . Nie mam natomiast zielonego pojęcia jak robić ze zwykłego stopionego srebra :( Bo ja to jestem totalny samouk we wszystkim i się nie znam :P Zawsze z mężem sobie mówiliśmy w żartach , że jak się pojawi srebro w modelinie to będę się mogła na poważnie zająć biżuterią . Ale wydawało mi się ,że to w sferze nieosiągalnych marzeń .
Mieszkamy w wynajętym mieszkaniu i nie dowierzam absolutnie tutejszemu piekarnikowi w żadnym względzie :P A taki piecyk ... ile to możliwości na przyszłość :):):)
jadziolek
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Czw Mar 27, 2008 4:01 pm
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez utitin » Pią Cze 20, 2008 9:04 am

Jadziolek, to się wypala na palniku gazowym, na którym stawiasz gary. Lepisz z masy, suszysz, potem wyrównujesz pilnikiem. Zapalasz palnik, kładziesz na nim siateczkę metalową, rozgrzewasz. W miejscu, gdzie rozgrzała się najbardziej, kładziesz wyrób i wypalasz tak 10 minut. Gasisz palnik, czekasz, aż wszystko wystygnie i dalej obrabiasz - tj usuwasz szczotką biały nalot (tlenki), dalej szlifujesz do połysku, oksydujesz ... Pociąga mnie to bardzo, ale żal mi będzie materiału. Póki co. Może się przełamię.
utitin

(1)

Postprzez jadziolek » Pią Cze 20, 2008 9:14 am

ja wiem , wiem , też czytałam ich stronę ....
ALE jeśli już miałabym inwestować w to taką kasę ,to myślę ,że piecyk będzie dobrym pomysłem , jak kiedyś będę bogata spróbuję złota . Pociągają mnie także inne możliwości . Zawsze chciałam spróbować szkła .
jadziolek
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez utitin » Pią Cze 20, 2008 11:53 am

Przepraszam, Jadziolek :> Tak mam, że lecę zaraz się podzielić informacjami, czasem przesadzam ... A piec to piękna rzecz ... Wyobrażam sobie te cuda. Szkło bywa obłędne, a w połączeniu ze srebrem to już kosmos. O złocie nie myślę nawet. Będę Ci kibicować - bo marzenie jest warte realizacji na 200% :-)
utitin

(1)

Postprzez jadziolek » Pią Cze 20, 2008 12:44 pm

i bardzo dobrze ... jakbym nie wiedziała to bym sie dowiedziała :P ;)
pomyśl o tym w ten sposób - znajoma craftlady z przydatnym piecykiem ...czy to nie kuszące ??? ;) można wypróbować u kogoś zanim się wyda te straszne pieniądze ...
jadziolek
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Postprzez utitin » Pią Cze 20, 2008 2:49 pm

:oops: :flower: Dzięki Jadziolku :>
utitin

(1)

Postprzez dodzia » Nie Cze 22, 2008 10:27 pm

może zdenerwuję kogoś pytaniem , ale nie sposób prześledzić wszystkiego, bez pominięcia czegoś. nie natrafiłam na problem , o który chciałam zapytać. przygotowuję się teoretycznie do zabawy fimo i mam już pomysły. stąd pytania.
1. czy można obklejać fimo drewniane szkatułki- surowe jak do decou, i wypalać potem w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
2. czy drewno musi być bez lakieru , oszlifowane, bo myślałam o ramkach do zdjęć z tanich sklepów.
Awatar użytkownika
dodzia
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Kwi 08, 2008 10:51 am
Miejscowość: Tczew

Postprzez szajajaba » Nie Cze 22, 2008 10:33 pm

Można drewno okleić, temp. 125st nie rozpali drewna, ale musi być czyste, bez lakieru.
Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 1:33 pm

Postprzez dodzia » Nie Cze 22, 2008 10:42 pm

czyli chińskie rameczki odpadają. dzięki za odpowiedź szajajaba. opowiadałam dzisiaj o moich pomysłach znajomym i poddali w wątpliwość drewno, szczególnie sosnowe, bo podobno pod wpływem tem. może wydobywać się z niego żywica.
Awatar użytkownika
dodzia
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez Gagu » Pon Cze 23, 2008 7:29 am

dodzia, a ja bym sie bała raczej oklej , jesli drewno było klejone, zapalić sie nie zapali, ale może sie wypaczyć, zdefasonować
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
 (1)

Postprzez szajajaba » Pon Cze 23, 2008 9:04 am

Ja oklejałąm drewniane korale, nic się nie działo. No ale faktycznie ramka większa...
Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 1:33 pm

Postprzez Gagu » Pon Cze 23, 2008 9:35 am

szajajaba, no i korale sa z litego drewna, a ramki, szkatułki itp. mają często w sobie sklejkę.
Image
Awatar użytkownika
Gagu

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
 (1)

Postprzez dodzia » Pon Cze 23, 2008 12:58 pm

po prostu wrzucę do piekarnika surowa szkatułkę i upiekę ją. i tyle. 8-) mażą mi się mozaikoawe szkatułki, albo imitacja alabastru.
Awatar użytkownika
dodzia
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez krolewna » Pon Cze 23, 2008 6:04 pm

dodzia, ja tam się nie znam na fimo, ale jak będziesz oblepiać drewno to nie lepiej to ugotować? do piekarnika trochę bym się bała wkładać...
Awatar użytkownika
krolewna
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lis 01, 2006 11:56 pm
Miejscowość: frei stadt danzig

Poprzednia

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości