Półfabrykanty i fimo- jak i co łączymy?

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Półfabrykanty i fimo- jak i co łączymy?

Postprzez lewana » Sob Mar 22, 2008 8:53 pm

Witam, jestem bardzo nowa na forum. Strasznie zainteresowałam się fimo. :) Przejrzałam wiele postów, ale nigdzie nie mogłam znaleźć takiej informacji: kiedy mam już gotowe koraliki, bądź świrle jak mam je połączyć by stworzyć np. kolczyki? lub bransoletkę?
Proszę o jakieś instrukcje. Szukałam takich rzeczy na allegro, ale nigdy tego nie robiłam, a chciałabym by to co zrobię, było choć trochę podobne do Waszych prac. :)
lewana

Dołączenie: Sob Mar 22, 2008 8:24 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez Gagu » Sob Mar 22, 2008 9:05 pm

lewana, robiąc koraliki z fimo nie możesz zapomnieć o dziurkach - jeszcze przed pieczeniem, a potem to tylko Twoja wyobraźnia jest ograniczeniem :). Przejrzyj watek koralikowy - tam znajdziesz sposoby nawlekania i robienia loopików - "pętelek" z drutu przy koralikach. Możesz tez nawlec je po prostu na sznurek czy linkę, a nawet gumkę - i bransoletka gotowa :).
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Postprzez lewana » Nie Mar 23, 2008 4:04 pm

Tak, ten temat o loopikach przejrzałam, bardziej chodzi mi o rzeczy typu bigle, końcówki do łańcuszków. Jest tego bardzo dużo na allegro, a ja nie wiem co do czego użyć, ani z czym połączyć. ;p
lewana

Postprzez ggagatka » Nie Mar 23, 2008 8:39 pm

Jeżeli chcesz zrobić kolczyki to najważniejszą rzeczą są oczywiście bigle, żebyś mogła te kolczyki na uchu zawiesić. Poza tym oprócz przygotowanych przez Ciebie koralików przyda się drucik, na którym te koraliki zamocujesz lub szpilki które są ładnie zakończone główką na końcu i nie trzeba robić loopika u dołu kolczyka. Można tez dokupić przekładki-talerzyki, takie najzwyklejsze żeby zamaskować dziurki i aby wszystko bardziej profesjonalnie wyglądało. Jeśli chcesz użyć łańcuszka, nie musisz dokupować do niego żadnych łapaczek, wystarczy zrobić loopik i na nim zawiesić łańcuszek o oczkach minimalnie 2 x 3 mm żeby drucik przez takie oczko mógł przejść. Drucik najlepiej grubości 0,8mm ale niektóre dziewczyny używają 0,6mm, dla mnie taki jest za cienki.
Jakieś narzędzia tez by się przydały: Drut można ciąć nawet cążkami do paznoki, co zresztą dużo biżuteryjek robi, ale poza nimi potrzebne są szczypce takie spłaszczone z jednej strony, aby można było ten drucik trzymać, wyginać itp, przydadzą się też szczypce okrągłe by robić ładne loopiki, chociaż na początek można się bez nich obejść.
Przejrzyj wątek koralikowy, myślę że były tam już podobne pytania i odpowiedzi, nie znam go całego więc nie mogę skierować do konkretnego wątku.
Jak będziesz miała jeszcze jakieś pytania chętnie pomogę.
Awatar użytkownika
ggagatka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Wto Lis 27, 2007 12:48 pm

Postprzez Rooda » Nie Mar 23, 2008 9:31 pm

"...Drut można ciąć nawet cążkami do paznoki, co zresztą dużo biżuteryjek robi..." aż gęsiej skórki dostałam :mrgeen:
Awatar użytkownika
Rooda
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Lip 03, 2007 3:48 pm
Miejscowość: prawie Warszawa ;)

Postprzez szajajaba » Pon Mar 24, 2008 8:09 am

Ja najpierw cięłam zwykłymi :D
Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 1:33 pm

Postprzez lewana » Pią Mar 28, 2008 9:18 pm

Bardzo, bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi :)
lewana

Postprzez dianor » Śro Cze 18, 2008 3:48 pm

czy spotkałyście gdzieś w sklepach takie metalowe "oprawki" do pojedynczych płaskich korali fimowych? - widziałam takie coś na filmiku instruktażowym na you tube, przejrzałam już parę stron z akcesoriami do biżuterii i nie widzę, może Panie wiedzą gdzie takie coś można nabyć , albo jak to się nazywa
dianor

Dołączenie: Pią Cze 06, 2008 3:14 pm

Postprzez szajajaba » Śro Cze 18, 2008 5:12 pm

Nie. Polska jest zacofana, jeśli o takie rzeczy chodzi.

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Postprzez utitin » Śro Cze 18, 2008 6:39 pm

Dokładnie - posucha zupełna, sama szukam od pewnego czasu. Dla zdesperowanych
jest sposób, ale drogi i pracochłonny - można kupić srebro w postaci masy - do dostania w sklepach internetowych, nazywa się art clay. Formuje się ja modelinę, suszy, a potem wypala na palniku gazowym i czyści. W tak przygotowaną własnoręcznie ramkę można włożyć surowe fimo, następnie normalnie wypalić. Jeszcze nie próbowałam, ale są w na polskich forach dziewczyny, które robią z tego biżu. Znów się wyrwałam przed szereg: sposób ten jest opisany w książce "cuda z modeliny".
utitin
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Kwi 16, 2008 7:00 am
Miejscowość: Gdynia
 (1)

Postprzez szajajaba » Śro Cze 18, 2008 7:19 pm

Art clay jest jednak bardzo drogie. Jeśli ktoś nie zarabia faktycznie na fimo, odpada.

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Postprzez Fairy » Czw Cze 19, 2008 11:37 am

też widziałam coś takiego w tej książce, zaciekawiło mnie to.
ale i tak samo fimo dość dużo kosztuje, to nie chcę myśleć ile trzeba by dać za tamto metaliczne, aczkolwiek niktóre z prac z książdi warte były tego 8-)
Awatar użytkownika
Fairy
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Maj 19, 2008 12:01 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez jadziolek » Czw Cze 19, 2008 2:00 pm

samo art clay to jest pikuś w porównaniu z tym , co trzeba zainwestować w piec do wypalania :P co nie zmienia faktu ,że ja na niego zbieram :P
jadziolek
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Czw Mar 27, 2008 4:01 pm
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez utitin » Czw Cze 19, 2008 2:30 pm

Jadziolku, do art clay (silver) w postaci masy nie jest potrzebny piec, natomiast do srebra w arkuszach, jak papier - tak. Czytałam na stronie polskiego dystrybutora dokładny opis, gdzie podają metodę z palnikiem kuchenki gazowej. Jest jeszcze złota art clay - i ta tylko do pieca. Specjalnie tylko do sprebra zbierasz na piec, czy też na inne materiały? Da się w takim piecu piec ceramikę?
utitin

Dołączenie: Śro Kwi 16, 2008 7:00 am
Miejscowość: Gdynia
 (1)

Postprzez dianor » Czw Cze 19, 2008 7:16 pm

Dzięki za odpowiedż, szkoda że u nas nie ma takich gadżetów do fimo
dianor

Dołączenie: Pią Cze 06, 2008 3:14 pm

Następna

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości